Στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι στα λόγια και ουραγοί στις πράξεις

Πιτσιρίκο, δεκάδες φώκιες παγιδεύτηκαν σε μία πόλη της Νέας Γης του Καναδά, όταν τα γειτονικά νερά πάγωσαν σε μία έκταση 4-5 μιλίων από την ακτή ως τα ανοιχτά αποκόπτοντας την πρόσβασή τους στον ωκεανό, όπως μεταδίδει το BBC.

Δύο από τα ζώα σκοτώθηκαν από αυτοκίνητα, ενώ υπάρχει η ανησυχία ότι και τα υπόλοιπα θα πέθαιναν από την πείνα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ταχύτητα με την οποία πάγωσε ο συγκεκριμένος κολπίσκος μπορεί να αποπροσανατόλισε τα ζώα, οδηγώντας τα προς την ενδοχώρα, αντί για την ανοιχτή θάλασσα.

Φωτογραφίες δείχνουν τις φώκιες εγκλωβισμένες πάνω σε μεγάλες ποσότητες χιονιού.

Υπάρχουν φώκιες στους δρόμους, στις αυλές, στα πάρκινγκ, μπροστά στα σπίτια και τα μαγαζιά.

Η δημοτική αρχή ζήτησε βοήθεια από την καναδική κυβέρνηση για να τις διασώσουν οι υπεύθυνοι από το Τμήμα Αλιευμάτων και Ωκεανών.

Όπως και τελικά έγινε, καθώς η αστυνομία ενημέρωσε μέσω της σελίδας της στο Facebook ότι οι φώκιες οδηγήθηκαν με ασφάλεια στη θάλασσα -μάλιστα μία επέστρεψε στη στεριά και την μετέφεραν πιο μακριά μετά στα βαθιά-, ενώ προειδοποίησε τον κόσμο να μην τις πλησιάζει, διότι είναι αξιαγάπητες, αλλά μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Αυτό μας είχε πει και ο λεβέντης καπετάνιος που μας είχε πάει με τη βάρκα στα Λιχαδονήσια στη Βόρεια Εύβοια, όπου κάποτε μία φώκια είχε πάει να επιτεθεί σε έναν τουρίστα, ο οποίος ανέμιζε ένα ψάρι δείχνοντάς το στον γιο του, ενώ κοίταζε καλά, καλά και μία κυρία που τη χαιρετούσε, χειρονομώντας και φωνάζοντας.

Αλλά μιας και ο λόγος για φώκιες που μεταφέρθηκαν στη θάλασσα, η δήμαρχος Παρισιού Anne Hidalgo, μετά από εννέα μήνες διαβουλεύσεων, δεν πήγε τελικά μέχρι το τέλος και δεν θέσπισε δωρεάν μέσα μεταφοράς για όλους τους κατοίκους της πόλης, κάτι που θα προκαλούσε “επανάσταση” ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2020 και θα έκανε τη γαλλική πρωτεύουσα ένα παγκόσμιο παράδειγμα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Τελικά, δωρεάν θα είναι οι συγκοινωνίες μόνο για παιδιά μέχρι 11 ετών, με την Hidalgo να δηλώνει πρόσφατα στη Liberation ότι “οι δωρεάν συγκοινωνίες δεν μπορούν να είναι το α και το ω μίας πολιτικής μεταφορών και μετακινήσεων”.

Η δήμαρχος Παρισιού είχε αυτή την ιδέα από τον Μάρτιο του 2018, υποστηρίζοντας τότε ότι οι δωρεάν μεταφορές είναι και ένας τρόπος να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα αυτοκίνητα” και ανέφερε και το επιτυχημένο παράδειγμα του δήμου της Δουνκέρκης.

Αλλά οι επικριτές της υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι οι δωρεάν συγκοινωνίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα του κυκλοφοριακού στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Τρεις βουλευτές από τους οποίους η Hidalgo είχε ζητήσει να κάνουν μία εκτίμηση, αποφάνθηκαν ότι οι δωρεάν μεταφορές θα ήταν πολύ δαπανηρές για τα δημόσια έσοδα, ενώ, έτσι κι αλλιώς, ο κόσμος δεν παίρνει το αυτοκίνητό του με κριτήριο το κόστος.

Και στην καλύτερη περίπτωση το μέτρο θα μείωνε την κίνηση κατά 2% με 5%, ενώ δεν θα βελτίωνε καθόλου την ποιότητα του αέρα.

Από την άλλη, οι δωρεάν συγκοινωνίες μπορεί να έκαναν πολλούς να εγκαταλείψουν τα ποδήλατα, ή το περπάτημα, και αυτό θα ήταν αρνητικό για τη δημόσια υγεία.

Η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς θα μπορούσε να αυξηθεί από 36% σε 48%, αλλά, αν ήταν δωρεάν, από πού θα προέκυπταν τα 3,3 δισ. ευρώ των ετησίων εσόδων που χρηματοδοτούν το 27% του κόστους τους;

Έτσι απορρίφθηκε η ιδέα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς -που ήταν ήδη δωρεάν για παιδιά ως 4 ετών- θα είναι πλέον και για παιδιά ως 11 ετών και για ανάπηρους ως 20 ετών.

Θα υπάρξει, επίσης, μία μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50% για τους φοιτητές και τους μαθητές, με το συνολικό κόστος όλων αυτών να ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ τον χρόνο.

Η δήμαρχος προτείνει επίσης οι εταιρίες να πληρώνουν όχι το μισό, αλλά το 100% του εισιτηρίου στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους, αλλά χρειάζεται αλλαγή νόμου.

Μιας και ο λόγος, όμως, για μέσα μεταφοράς, κι εγώ προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερο το αμάξι των δικών μου -διότι δικό μου δεν έχω από το 2015 που με τράκαραν παρκαρισμένο και δεν σκοπεύω να ξαναπάρω- μεταξύ άλλων για να μην ρυπαίνω.

Για τον ίδιο λόγο δεν ανάβω ποτέ το καλοριφέρ τον χειμώνα, ούτε το air condition το καλοκαίρι.

Αν το έκαναν αυτό όλοι -σε όσες περιοχές είναι εφικτό, βέβαια- θα ήταν καλύτερη η κατάσταση.

Θα μπορούσαμε, επίσης, να μην καταναλώνουμε τόσο πολύ νερό.

Αλλά στην Ελλάδα είμαστε πρώτοι στα λόγια και ουραγοί στις πράξεις.

Η αλήθεια είναι ότι ανάβω καλοριφέρ μόνο για λίγο στο αμάξι, μετά από κάθε παγωμένη βουτιά.

Αλλά δεν χρειάστηκε αυτή τη φορά με τον θυελλώδη νοτιά.

Τα νερά ήταν μετά από μέρες σχεδόν ζεστά, αλλά μερικά κύματα έφταναν ακόμα και τα δύο μέτρα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Επιτρέποντας μία ολιγόλεπτη βουτιά εκεί που κόβει κάπως το κύμα στη μεγάλη αμμουδιά.

Παρέα με τους γλάρους που πετούσαν ψηλά, ενώ σήμερα κατέβηκαν και δύο αετοί -μάλλον, γιατί ήταν πολύ μεγαλόσωμοι για γεράκια- από τα γύρω βουνά.

O ένας, μάλιστα, πήγε να αρπάξει μία κίσσα (καρακάξα), που του ξέφυγε τελευταία στιγμή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, όσες φορές έχω συναντήσει φώκια, εξαφανίστηκε αμέσως. Είναι πολύ φοβιτσιάρες. Τουλάχιστον οι Ελληνίδες φώκιες. Πολύ συμπαθητικές είναι οι φώκιες. Θα ήθελα να είχα μια φώκια να κολυμπάμε παρέα. Υπάρχουν φώκιες στην Ελλάδα που κάνουν παρέα με συγκεκριμένους ανθρώπους. Ένας φίλος που έκανε κάποτε καταδύσεις, μου είχε πει για αυτή την πασίγνωστη φώκια στις Σποράδες, που ακούμπησε στα γόνατά του, τον κοίταξε με αγάπη και ρεύτηκε μέσα στα μούτρα του, με αποτέλεσμα να τον αφήσει σχεδόν λιπόθυμο από την μπόχα, αφού ποιος ξέρει πόσα ψάρια είχε φάει. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα έπρεπε να είναι δωρεάν παντού. Γενικά, όλα θα πρέπει να είναι δωρεάν. Και πρέπει να καταργηθεί το χρήμα. Αρκετά μας ταλαιπώρησε. Να καταργηθούν τα πάντα. Και τα αυτοκίνητα. Επιστροφή στη Φύση. Μόνο wi fi να έχουμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.