Τα κίτρινα γιλέκα φρενάρουν την “ανάπτυξη” και την καταναλωτική δαπάνη στη Γαλλία

Πιτσιρίκο, μιας και γουστάρεις τα κίτρινα γιλέκα, οι κινητοποιήσεις τους έβαλαν φρένο στις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και κατ’ επέκταση στην “ανάπτυξη” της Γαλλίας για το τέταρτο τρίμηνο του 2018, όπως αναφέρει η Liberation.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της οικονομίας στη Γαλλία υποχώρησε στο 1,5% το 2018, έναντι 2,3% ως προς το ΑΕΠ το 2017.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν και συγκεκριμένα 0,3% του ΑΕΠ.

Oι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών, όμως, επιβραδύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2018, καταγράφοντας μηδενική άνοδο, έναντι του +0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς επηρεάστηκαν από το κίνημα των κίτρινων γιλέκων.

Πάντως, και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων ξεθύμανε λίγο και είναι λογικό, τόσο εξαιτίας της καταστολής -έγραψες σχετικά για τον διαδηλωτή που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του- όσο και γιατί πέρασε πια καιρός.

Και χάλασε και ο καιρός. Σε όλη την κεντρική και δυτική Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Καμία σχέση με το πολικό ψύχος που επικρατεί, βέβαια, στις ΗΠΑ και έδωσε την ευκαιρία και στον Τραμπ να τρολάρει και να ειρωνευτεί όσους μιλούν για υπερθέρμανση και κλιματική αλλαγή.

“Στα όμορφα μεσοδυτικά η αισθητή θερμοκρασία υποχώρησε στους -60 βαθμούς, ούσα η ψυχρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται ακόμα περισσότερο κρύο.

Ο κόσμος δεν μπορεί να καθίσει έξω παρά μόνο για λίγα λεπτά.

Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση;

Σας παρακαλώ γυρίστε πίσω, σας χρειαζόμαστε”!

Αυτά έγραψε στο Twitter o Αμερικάνος πρόεδρος, ταυτίζοντας, βέβαια, την υπερθέρμανση με την κλιματική αλλαγή, η οποία περιλαμβάνει, όμως, όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα – πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, καταιγίδες, αλλά και τους χιονιάδες που πλήττουν τώρα τις ΗΠΑ.

Και όσο η κακοκαιρία κρατάει εκεί, τόσο η καλοκαιρία θα συνεχίζεται στην Ελλάδα, την Αττική και την αγαπημένη μου ακτή.

Είναι εντυπωσιακή, μάλιστα, και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, αν και τα νερά είναι θολά από τους νοτιάδες και τη βροχή, αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα στη ζωή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πάνω από 13 άνθρωποι έχουν χάσει το ένα μάτι τους στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Για την ακρίβεια, τους τα έβγαλαν τα μάτια οι αστυνομικοί με τις πλαστικές σφαίρες. Αυτές που θέλει ο Άδωνις Γεωργιάδης να χρησιμοποιούν και οι Έλληνες αστυνομικοί στις διαδηλώσεις. Αν και ο ίδιος άνθρωπος διαμαρτύρεται για τα δακρυγόνα στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Περίεργες απόψεις έχουν κάποιοι άνθρωποι για την καταστολή. Αντιδράσεις όπως αυτή του Τραμπ στο Twitter, έχουν πολύ να κάνουν με τις υπερβολές και τις υστερίες για την κλιματική αλλαγή που έχουν προηγηθεί, όσο και με την άγνοια των περισσότερων ανθρώπων για το θέμα. Πάντως, εγώ γελάω πολύ με τον Τραμπ, γιατί έχω αντιληφθεί πως μπορεί να ξυπνήσει στις 4 τα ξημερώματα, για να γράψει κάτι στο Twitter. Έχει μεγάλη πλάκα να είναι κάποιος 73 ετών, να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ, και να κάθεται μέσα στη μαύρη νύχτα να τσακώνεται στο Twitter. Μπαίνει το καλοκαίρι σιγά-σιγά. Άντε, να έρθει η ώρα να φύγω, για να στέλνω φωτογραφίες στους φίλους μου από τις παραλίες των νησιών και αυτοί να με βρίζουν. Πολύ μου αρέσει αυτή η φάση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.