Το Μεγάλο Ρεμάλι

Φίλε μου Πιτς, πριν πολλά πολλά χρόνια και συγκεκριμένα αρχές της δεκαετίας του ’80, είχε κυκλοφορήσει «Το Μεγάλο Ρεμάλι» του Reiser.

Ένα ανατρεπτικό για την εποχή του βιβλίο με σκίτσα, με πρωταγωνιστή έναν τρισάθλιο και σιχαμερό πλακατζή τύπο, που κυκλοφορούσε με μια γόπα τσιγάρου στο στόμα και με μόνη ενδυμασία, ένα κιτρινισμένο-λιγδιασμένο σώβρακο, απ’ το οποίο ξεχείλιζαν οι όρxεις του.

Προκαλώντας σοκ με τη συμπεριφορά του, σε όλους τους σοβαροφανείς πολίτες, που συμπρωταγωνιστούσαν μαζί του στα σκίτσα.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας αναγνώστες μπορεί να το θυμούνται.

Μιας κι έτυχε να βρεθεί πρόσφατα στα χέρια μου, -μετά από τόσα χρόνια που έμενε ξεχασμένο σε κάποιο συρτάρι-, προσπέρασα γρήγορα τις σελίδες του, φτάνοντας στις δύο τελευταίες, όπου το χιούμορ καταλήγει σε κραυγή σπαραγμού, αντικατοπτρίζοντας μετά από σαράντα περίπου χρόνια, μέχρι και σήμερα, την όλη επικρατούσα κατάσταση, σε παγκόσμια κλίμακα πλέον.

Τουτέστιν, ότι όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν και χειρότερα.

«Μια κονσέρβα μοιάζει με μια ολόκληρη κοινωνία σε σμίκρυνση. Υπάρχουν σημαντικοί άνθρωποι. Είναι τα λουκάνικα, το κομμάτι το λαρδί. Κι ύστερα, είναι τα φασόλια.

Οι περισσότεροι σ’ αυτή την κοινωνία είναι τα φασόλια. Έχουν την αξία ενός φασολιού.

Όταν λείπει ένα φασόλι από μια κονσέρβα κανείς δεν θα το κάνει θέμα στον μπακάλη.

Αντίθετα, αν λείπουν τα λουκάνικα. ΤΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ!

ΖΗΤΩ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ! Μόνο φασόλια στην κονσέρβα.

Αν λείψεις απ’αυτή την κοινωνία, κανείς δεν θα το πάρει χαμπάρι.

ΣΚΑΤΑ! ΣΚΑΤΑ! ΣΚΑΤΑ!

Χμμμ, κρύωσε κιόλας.

Τίποτα δεν κρυώνει γρηγορότερα, από μια κονσέρβα κρέας με φασόλια. Σαν να μην ήταν βλέπεις, αρκετά θλιβερή από μόνη της.

Όλα για την καλοπέραση! Κι αν έτρωγες κάτι άλλο; Αύριο να φας κάτι άλλο. Ή μάλλον μεθαύριο, γιατί έχεις ακόμα δυο κονσέρβες.

Και σε τελική ανάλυση, τι άλλο να αγοράσεις; Μέσα σε μια κονσέρβα έχεις και κρέας και λαχανικά.

Κύριε, ευλόγησον τη τροφή ταύτην, κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Ο Θεός δεν έχει χιούμορ. Αλλιώς, θα ξεκαρδιζόταν μ’αυτό.

Ολόκληρο το σύμπαν είναι μια ολόκληρη θλίψη».

Στις τελευταίες εικόνες του σκίτσου, «Το Μεγάλο Ρεμάλι», κοιτώντας με απογοήτευση την ανοιγμένη άδεια κονσέρβα, κόβει με αυτήν τις φλέβες του.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία που σαρκάζει ο Ράιζερ στα σκίτσα του, συγκεντρώνει όλους αυτούς που απορρίπτει η νέα ευγενική και όμορφη κοινωνία.

Απ’ ό,τι διάβασα, αν μπορούσε κάτι να περιγράψει την «ιδεολογία» του σχεδιαστή, είναι ένας στίχος του Λέο Φερέ: «Η αναρχία είναι η τάξη χωρίς την εξουσία».

Αυτό λίγοι μπορούν να το καταλάβουν, Πιτσιρίκο μου, και ακόμα λιγότεροι να το κάνουν σύνθημα ζωής.

Με εκτίμηση και αγάπη!

Βαλαβάνης Δημήτρης

Υ.Γ.1 Μετά την ερώτηση του φίλου Παναγιώτη στην γλυκύτατη σεσημασμένη Κίρκη, από πού αγόρασε την ομπρέλα που δώρισε στον Χριστόφορο, σκέφτηκα, να μαζέψουμε λεφτά όλοι οι αναγνώστες του μπογκ και να παραγγείλεις μερικά κοντέινερς από την Κίνα -το πιο πιθανό, είναι να είναι κινέζικη εισαγωγή, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία, θα την βρούμε τη χώρα- και να δημιουργήσουμε το κίνημα της ομπρέλας. Φαντάσου λίγο το Σύνταγμα, με δυο εκατομμύρια κωλοδάχτυλα. Μέχρι κι ο Θεός θα τρομάξει για τον κώλo του.

Υ.Γ.2 Μιας και αναφέρθηκα στον Ράιζερ, η Γαλλία με τα κίτρινα γιλέκα της κι εμείς με τις ομπρέλες μας. Γιατί όχι; Μόνο, να γίνει γρήγορα και όσο βρέχει. Γιατί άμα βγει ο Ήλιος, κομμένες οι μ@λακίες.

Υ.Γ.3 Άκυρη η πρόταση. Εσύ Πιτς μου με την επιθυμία που έχεις να τσαλαβουτάς όλο τον χρόνο, είσαι ικανός να μας φας τα φράγκα και να πας να γίνεις μοναχός στα Κανάρια νησιά. Άντε να σε βρούμε μετά. Τι, να μας μείνει το κωλοδάχτυλο μόνο;

Υ.Γ.4 Δε λέει…

(Φίλε Δημήτρη, ήταν θεός ο Reiser. Κρίμα που πέθανε πολύ νέος. Μεγάλο σουξέ η ομπρέλα που χάρισε η Κίρκη στον Χριστόφορο. Κλέβει την παράσταση η ομπρέλα. Δημήτρη, πρέπει οπσωσδήποτε να με στείλετε στα Κανάρια Νησιά. Κάντε εσείς την επανάσταση της ομπρέλας με τα κωλοδάχτυλα και θα σας θαυμάζω εγώ από την Τενερίφη. Θα κάνω και φοβερά πόνκαστ από εκεί. Θα μεταφέρω το “γραφείο” μου στην παραλία. Για οργάνωσέ το, λοιπόν. Να είσαι καλά. Φιλιά!)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.