Aνεργία και στην Κίνα και χιόνια στον Πύργο του Άιφελ

Πιτσιρίκο, υπάρχουν φόβοι ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και τη ζήτηση καυσίμων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόσφατα, η Κίνα ανακοίνωσε τη χαμηλότερη ανάπτυξη εδώ και 30 χρόνια και η μείωση παραγγελιών στα εργοστάσια μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της δραστηριότητας τους επόμενους μήνες και σε απώλειες θέσεων εργασίας.

Κι ενώ οι εισαγωγές της Κίνας δεν επηρεάζονταν μέχρι πρότινος από την οικονομική επιβράδυνση -φτάνοντας και 10 εκ. βαρέλια πετρελαίου τη μέρα στα τέλη του 2018- αναλυτές θεωρούν ότι αυτό ήταν το πικ τους.

Η επιβράδυνση της δραστηριότητας στον κλάδο της μεταποίησης έχει επίσης επιπτώσεις στη ζήτηση.

Άλλο ένα σημάδι της αποδυνάμωσης της οικονομίας, παγκοσμίως, είναι και η Νότια Κορέα που βασίζεται στις εξαγωγές και κατέγραψε τη χαμηλότερη ανάπτυξη της εξαετίας με 2,7% το 2018.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω και συγκεκριμένα σε 3,5% από 3,7% τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019.

“Η ύφεση δεν καραδοκεί, αλλά ο κίνδυνος μίας περαιτέρω υποχώρησης της παγκόσμιας ανάπτυξης έχει αυξηθεί” δήλωσε σχετικά και η Christine Lagarde, ωστόσο, παρά το δυσοίωνο outlook (προοπτική) οι τιμές του πετρελαίου στηρίχθηκαν από τις μειώσεις στην παραγωγή που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, συγκρατώντας τη διολίσθησή τους σε ένα ικανοποιητικό όριο.

Αυτό δεν είναι, βέβαια, και κανόνας, καθώς οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στα 8,235 εκ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 7,7 εκ. τον Οκτώβριο του 2018, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει μείωση της παραγωγής σε ορισμένες αγορές.

Nα προσθέσω και ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είναι και χειμερινή κολυμβήτρια και επί τη ευκαιρία να αναφέρω ότι ο χειμώνας δείχνει πλέον τα δόντια του και στη Γαλλία, όπου πέρα από τις συστάσεις για προσοχή στους δρόμους και για παροχή προστασίας στους άστεγους, έκλεισε και ο Πύργος του Άιφελ, εξαιτίας της χιονόπτωσης που πλήττει και την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως αναφέρει η Le Monde.

Έκλεισαν και δρόμοι στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και αυτός στον οποίο είχαν αποκλειστεί 2.000 οδηγοί τον Φεβρουάριο του 2018 για μία ολόκληρη νύχτα.

Απαγορεύτηκε, επίσης, η κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και το όριο ταχύτητας είναι τα 80 χιλιόμετρα για όλα τα οχήματα.

Εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για 24 διαμερίσματα στη βόρεια και κεντρική Γαλλία, μεταξύ των οποίων και για το Παρίσι, από το Meteo France.

Οι χιονοπτώσεις θα αρχίσουν από την Νορμανδία και επεκτάθηκαν στη Βουργουνδία, αλλά προς το παρόν καταγράφονται ύψη χιονιού μόλις 2-3 εκατοστά.

Μετά από ένα σύντομο διάστημα ύφεσης, θα επηρεαστούν και περιοχές της κεντρικής Γαλλίας με 3 ως 5 εκατοστά χιονιού.

Στην περιφέρεια των Αρδεννών, αλλά και της Βουργουνδίας το ύψος του χιονιού θα είναι 5 ως 10 εκατοστά και τοπικά 15 εκατοστά.

Η υπουργός Μεταφορών Elisabeth Borne συνέστησε στον κόσμο να αποφεύγει να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο, ενώ οι αρχές θα ρίχνουν αλάτι και θα κάνουν αποχιονισμό όλη τη νύχτα.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, όπως το Καλαί, ενώ καθυστερήσεις μέχρι και 10 λεπτά αναμένονται και στα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας (TGV) εκεί.

Στο Παρίσι διακόπηκαν 150 δρομολόγια λεωφορείων, ενώ σε εφτά διαμερίσματα άνοιξαν τα καταλύματα για τους άστεγους, καθώς προβλέπεται δριμύ ψύχος.

Ο πύργος του Άιφελ παραμένει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Οι μετεωρολόγοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο επεισόδιο του χειμώνα και οι προειδοποιήσεις έχουν να κάνουν απλά με τα προβλήματα στους δρόμους λόγω των χιονοπτώσεων.

Η Γαλλία είχε βιώσει και τον χειμώνα 2017-18 πολλά επεισόδια χιονιού που προκάλεσαν προβλήματα και στις μεταφορές, καθηλώνοντας πολλούς οδηγούς, ακόμα και στον νότο.

Τα περισσότερα χιόνια θα πέσουν στα Πυρηναία, με ενδεικτικά ύψη το 1 και το 1,5 μέτρο στα βουνά.

Όσο επικρατεί, εξάλλου, βαρυχειμωνιά στη βορειοδυτική Ευρώπη, τόσο θα συνεχίζεται ο ανοιξιάτικος καιρός στη χώρα μας, και την Τρίτη έμεινα για πρώτη φορά το 2019 πάνω από 15 λεπτά στα κρυστάλλινα νερά.

Μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια από τον βυθό στη διαδρομή από την αγαπημένη μου ακτή ως τη μεγάλη αμμουδιά.

Φωτογράφισα επίσης τον ανοιξιάτικο γόνο σαργού για άλλη μία φορά.

Αλλά και μεγαλύτερους σαργούς, κακαρέλους, μουρμούρες, σάλπες, κέφαλους, χάνους, γύλους, πέρκες, χειλούδες, καλόγριες, σπάρους, γαϊτανούρια, το χειμωνιάτικο σκαθάρι και τα πάντα καλοκαιρινά μελανούρια.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολύ με έχει στενοχωρήσει η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα. Θα πρέπει να είναι τραγικό να είσαι Κινέζος και να μην έχεις δουλειά. Τι να κάνει ένας Κινέζος αν δεν δουλεύει; Δεν πειράζει, θα κάνουν ποδήλατο, να σφίξουν οι πισινοί τους. Χιονιάδες στην Ευρώπη, αλλά εδώ έρχεται το καλοκαίρι, οπότε είμαστε μια χαρά. Αυτές τις μέρες είδα τουρίστες με κοντομάνικα και βερμούδες στο κέντρο της Αθήνας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.