H αθέατη πλευρά του φεγγαριού – και η υπέροχη του ήλιου

Πιτσιρίκο, η Κίνα κατάφερε να πετύχει την πρώτη στα χρονικά προσελήνωση στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, όπως γράφει η Liberation.

Σε αντίθεση με την εγγύτερη προς τη γη πλευρά της σελήνης, η οποία είναι πάντα γυρισμένη προς τον πλανήτη μας, κανείς δεν είχε ποτέ αγγίξει το έδαφος στην άλλη πλευρά.

Μέχρι σήμερα.

Το ερευνητικό σκάφος Chang’e- 4, που εγκατέλειψε τη γη στις 8 Δεκεμβρίου, προσεληνώθηκε στις 10:26 ώρα Πεκίνου, δηλαδή, 4:26 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας (την ώρα που άρχιζε ο χιονιάς “Σοφία”).

Έστειλε, μάλιστα, μία φωτογραφία από την επιφάνεια της σελήνης στον δορυφόρο Queqiao, o οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Να μείνουμε, όμως, στην Κίνα, καθώς η αλυσίδα Luckin σκοπεύει να ανοίξει 2.500 νέες καφετέριες και να ξεπεράσει τα Starbucks, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η εταιρία που άνοιξε πέρσι θέλει να επεκταθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται και ποντάρει στην τεχνολογία, τις εκπτώσεις και τις κατ’ οίκον παραδόσεις, αδιαφορώντας για τυχόν ζημίες σε πρώτη φάση.

“Δεν έχει νόημα να συζητάμε για το κέρδος” είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της “σε πρόσφατη παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο και η Luckin ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι να διαθέτει 4.500 καφετέριες ως το τέλος του 2019, ξεπερνώντας τα Starbucks, που κυριαρχούν για χρόνια στην Κίνα με 3.600 καταστήματα.

Τα Starbucks, που άνοιξαν, πάντως, στην Κίνα το 1999, χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να φτάσουν σε αυτό τον αριθμό καταστημάτων.

Η αμερικάνικη αλυσίδα έχει αρχίσει να βιώνει τον ανταγωνισμό από κινέζικες εταιρίες τους τελευταίους 18 μήνες.

Η Luckin φαντάζει σαν η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια των Starbucks, αλλά η άνοδός της δεν ήρθε με το αζημίωτο, καθώς κατέγραψε απώλειες 116 εκ. δολ.

Η Luckin, που στηρίζεται από το κρατικό fund της Σιγκαπούρης GIC Pte Ltd και τον Οργανισμό Διεθνών Κεφαλαίων της Κίνας, έχει επεκταθεί ραγδαία, ανοίγοντας 2.000 καφετέριες το 2018 και αυξάνοντας την αξία της στα 2,2 δισ. δολ., μετά τη χρηματοδότηση 200 εκ. δολ. που εξασφάλισε τον περασμένο μήνα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Qian Zhiya είχε πει πέρσι στο Reuters ότι η Luckin σκοπεύει να ξεπεράσει σε αριθμό καταστημάτων τα Starbucks.

Το Reuters είχε επισημάνει σε άλλο πρόσφατο ρεπορτάζ του ότι η Luckin που βάσισε την ανάπτυξη και την κερδοφορία της στις παραδόσεις κατ’ οίκον, έχει αρχίσει συζητήσεις με επενδυτικές τράπεζες για να επεκταθεί και στο εξωτερικό.

Κι ενώ ανοίγουν καφετέριες στην Κίνα, στο Θυμάρι παραμένει ανοιχτή η παραθαλάσσια καντίνα.

Πήγα εκεί μπροστά για βουτιά την Πέμπτη, αφού από την καταιγίδα είχε γίνει καφέ η αγαπημένη μου ακτή.

Μιλάμε για απίστευτη βροχή. Για δρόμους ποτάμια, για νερά να μπαίνουν μέσα στο σπίτι και άλλα πολλά φοβερά και τρομερά.

To θαύμα, όμως, έγινε τελικά! Βγήκε ήλιος για 10-15 λεπτά στο Θυμάρι, ίσα για να κάνω μία πεντάλεπτη βουτιά.

Βγήκε και φοβερό ουράνιο τόξο, ένας χείμαρρος κατέληγε από την υπόγεια διάβαση στη θάλασσα, που η μισή είχε γίνει καφέ σε μία ακτίνα 200 μέτρων από την ακτή.

Ήταν σαν μία τεράστια κηλίδα, που σιγά, σιγά ταξίδευε προς τα ανοιχτά.

Στο άλλο μισό της δαντελένιας ακρογιαλιάς, τα νερά είχαν και διαύγεια και φαινόταν και ο βυθός.

Πολύ κρύο δεν είχε τελικά, αλλά, όταν κρύφτηκε και πάλι ο ήλιος, μου ήρθε μία παγωνιά, ενώ και η θάλασσα ήταν κρύα μάλλον από της βροχής τα νερά.

Εκτός από γλάρους, απαθανάτισα, εξάλλου, και μερικούς σαργούς, κακαρέλους και χάνους.

Είναι κι αυτό μια παρηγοριά σε αυτού του παλιόκαιρου την καταχνιά.

Τέσσερις φορές έγινα σήμερα μούσκεμα.

Τουλάχιστον η μία ήταν στη θάλασσα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, Κινέζοι παντού. Και στο φεγγάρι. Που, όπως μου είχατε γράψει, θέλουν να φυτέψουν πατάτες. Πατατοχώραφο το φεγγαράκι. Πατάτες φεγγαριού. Όσο για τις αλυσίδες καφέ, απορώ με αυτούς που παραγγέλνουν καφέ στο σπίτι. Τόσο άχρηστοι είναι; Πάντως, αν ανοίξουν οι Κινέζοι καφέ στη Σελήνη, θα παραγγείλω κι εγώ καφέ στο σπίτι. Για να μου τον φέρουν με το διαστημόπλοιο και να τους κάνω παράπονα πως δεν τον πίνω έτσι και να πάνε πίσω στη Σελήνη να μου φέρουν άλλον. Είστε ήρωας που βουτήξατε και σήμερα. Να βάλετε μια χάντρα να μη σας πιάνει το μάτι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.