H ψεύτικη ψηφιακή ζωή

Πιτσιρίκο, μπορεί τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού να έδειχναν χιόνια, αλλά στη νότια Αττική και το Παλαιό Φάληρο είχαμε ήλιο, τόσο το καλύτερο, βέβαια, για μένα που έκανα το 4/4 και τη λιγότερο παγωμένη βουτιά για το 2019.

Απλά, επειδή είχε θολούρα στον Μπάτη λόγω της χθεσινής βροχής, φωτογράφιζα όχι το σκούρο μπλε του βυθού, αλλά μόνο το απέραντο γαλάζιο.

Και τους γλάρους που πετούσαν ψηλά, μοιάζοντας -καθώς το φως του ήλιου έπεφτε πάνω τους- σαν πυγολαμπίδες, με φόντο μία συννεφιά στον ορίζοντα, πέρα μακριά.

Θέλω να σταθώ, όμως, στο γεγονός ότι μερικοί νέοι 20-25 χρονών, που θα έπρεπε να πιάνουν την πέτρα και να την κάνουν κομματάκια, ξημεροβραδιάζονται μπροστά στα προγνωστικά μοντέλα του καιρού.

Θα χιονίσει και αυτοί θα κοιτάζουν ακόμα τα μοντέλα, αντί για τον ουρανό.

Μου θυμίζουν κάτι τύπους που κοιτάζουν με τις ώρες τους αριθμούς του ΚΙΝΟ στις οθόνες των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ.

Όλα θέλουν μέτρο στη ζωή και αυτό υποστηρίζουν και παιδίατροι στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι δεν είναι απαραίτητα κακό τα παιδιά να είναι μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού, απλά οι γονείς τους θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι κοιμούνται αρκετά, ασκούνται και έχουν την απαραίτητη οικογενειακή αλληλεπίδραση, όπως αναφέρει ο Guardian.

To Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας εξέδωσε, λοιπόν, ένα δελτίο οδηγιών προς τους γονείς, σχετικά με την ώρα, που μπορούν τα παιδιά να περνούν μπροστά στα λάπτοπ και τα κινητά.

Ουσιαστικά, πετάει το μπαλάκι στην κάθε οικογένεια, που θα πρέπει να αποφασίσει για τα μέλη της, αν και τα παιδιά θα πρέπει να έχουν κλείσει τον υπολογιστή, τουλάχιστον μία ώρα πριν πάνε για ύπνο.

Πάντως, αν οι γονείς έχουν τον έλεγχο σε όλα τα άλλα θέματα, ο χρόνος μπροστά σε μία οθόνη δεν είναι τόσο μεγάλο ζήτημα.

Για παράδειγμα, ένας γονέας θα πρέπει να μην επιτρέπει τη χρήση των social media για παραπάνω από ένα ορισμένο διάστημα.

Τάδε έφη Μatt Hanock, που υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί ανάλογα με την ηλικία και για κάποια από τα social media.

Ένας άλλος καθηγητής, ωστόσο, ο Rusell Viner είπε ότι, αν και ο χρόνος παραμονής μπροστά σε μία οθόνη συνδέεται με την παχυσαρκία (λόγω έλλειψης άσκησης), αλλά και με προβλήματα ψυχικής υγείας, ο τρόπος για το αντιμετωπίσουμε αυτό δεν είναι οι απαγορεύσεις.

“Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι οθόνες των υπολογιστών είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, πριν από 500 χρόνια για παράδειγμα θεωρούσαμε ότι είναι κακό για το μυαλό των γυναικών να μαθαίνουν να διαβάζουν”.

Επί της ουσίας, το κολλέγιο υποστηρίζει ότι από τις έρευνες δεν προκύπτει ότι η πολύωρη έκθεση σε υπολογιστή προκαλεί περαιτέρω παχυσαρκία και ψυχολογικά προβλήματα.

Και προτείνει στους γονείς να ελέγχουν αν:

Η χρήση του υπολογιστή βάζει σε δεύτερη μοίρα τις οικογενειακές δραστηριότητες – Αν προκαλεί προβλήματα στον ύπνο – Αν μπορούν να ελέγξουν το πόσο τρώνε κατά τη διάρκεια που είναι μπροστά στον υπολογιστή.

Σημαντικό είναι επίσης να μπουν κάποια όρια, ανάλογα με την ηλικία που θα τα σέβονται και οι γονείς και τα παιδιά.

Και ακόμα πιο σημαντικό να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και ανεξάρτητα από το αν αυτά βρίσκονται πέντε ώρες ή πέντε λεπτά μπροστά από τον υπολογιστή να τα προστατεύουν από κακόβουλο και ακατάλληλο περιεχόμενο που μπορεί να τα βλάψει.

Γιατί, τελικά, ίσως περισσότερη σημασία να μην έχει πόση ώρα σερφάρουν στο διαδίκτυο, αλλά σε τι εκτίθενται εκεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν έχω καμία αμφιβολία πως τουλάχιστον το ένα στα δυο παιδιά, όταν θα φτάσει στην ηλικία των 18 ετών, θα είναι ήδη καμμένο από τις οθόνες κινητών και υπολογιστών, και, βέβαια, από τα παιχνίδια στο διαδίκτυο. Τουλάχιστον, δεν θα πέσουν στα ναρκωτικά. Σήμερα που κάνει ζέστη ήθελα κι εγώ να πάω για μπάνιο, αλλά δεν πήγα γιατί σκέφτηκα πως θα γίνεται χαμός από κόσμο στις παραλίες, οπότε έμεινα σπίτι αγκαλιά με το καλοριφέρ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.