Kυριακή και 13

Πιτσιρίκο, 13άρι έπιασα όχι στο ΠΡΟΠΟ, αλλά στον βυθό την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, που κηρύχθηκε και επίσημα η έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη χώρα μας.

H είδηση του Σαββατοκύριακου είναι, ωστόσο, άλλη και συγκεκριμένα ότι δεν θα μπαίνουν στη φυλακή, όσοι καταδικάζονται για λιγότερο από έξι μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει το Skynews.

O αρμόδιος υπουργός Rory Stewart είπε ότι το μέτρο μπορεί να χαλαρώσει την πίεση στις φυλακές και αυτό θα είναι καλύτερο για τους παραβάτες του νόμου.

Το σχόλιο που έκανε στην Daily Telegraph είναι ότι «τόσο μικρές ποινές φυλάκισης δεν είναι ικανές ούτε για να σε τιμωρήσουν, ούτε για σωφρονισμό».

«Φέρνεις κάποιους για τρεις, τέσσερις βδομάδες στη φυλακή και χάνουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις οικογένειές τους, την υστεροφημία τους» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

«Έρχονται εδώ στη φυλακή, συναντούν μερικούς ‘ενδιαφέροντες’ τύπους -το είπε ευγενικά ο υπουργός- και μετά τους αφήνεις στους δρόμους ξανά».

«Η δημόσια ασφάλεια θα είναι καλύτερη, αν έχουμε και ένα καλό σύστημα ποινών και θα ανακουφίσουμε από την πίεση τις φυλακές» συμπλήρωσε ο Stewart.

Περίπου 30 χιλιάδες παραβάτες τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και κάποιοι διαρρήκτες και κλέφτες, θα γλιτώσουν τη φυλακή με αυτές τις νέες προτάσεις.

Ο Stewart διευκρίνισε ότι από το σχέδιό του θα εξαιρούνται όσοι καταδικάζονται για σεξoυαλικά εγκλήματα και βιαιοπραγίες.

Υποστήριξε, δε, ότι το μέτρο του θα απελευθερώσει 4.000 θέσεις στις φυλακές και θα δημιουργήσει περισσότερο χώρο για εκπαίδευση και εργαστήρια.

«Μπορούμε να αλλάξουμε ζωές» είναι το σύνθημά του.

Ο αριθμός των κρατούμενων έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990 σε περίπου 80 χιλιάδες.

Το 60% εξ αυτών εκτίουν μικρές ποινές και φυλακίζονται εκ νέου σε διάστημα ενός χρόνου από την αποφυλάκισή τους.

Σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν φυλακιστεί για έξι ή λιγότερους μήνες.

Μία έκθεση ανέφερε ότι οι ποινές μικρής διάρκειας είναι αναποτελεσματικές και κάποιοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι υπήρχε το πολιτικό σθένος για να αρχίσει η συζήτηση για την κατάργησή τους.

Άλλοι πάλι θεωρούν ότι ο Rory Stewart απλά «ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα» και τελικά το κόμμα του δεν θα υιοθετήσει την πρότασή του και δεν θα γίνει τίποτα.

Επισημαίνουν, δε, ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πόρων, με συνέπεια να υπολειτουργούν η αστυνομία, οι φυλακές και οι σχετικές με αυτές υπηρεσίες.

Ακόμα και όσοι καλωσόρισαν την πρόταση του Stewart στέκονται στο θέμα της έλλειψης πόρων.

Πάντως, και εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτήρισε αναποτελεσματικές τις ποινές μικρής διάρκειας, που δεν βοηθούν στην επανένταξη των κρατούμενων, όταν αποφυλακίζονται, με συνέπεια να καταλήγουν και πάλι έγκλειστοι.

Ζητάει, λοιπόν, να εξεταστούν και πιθανές εναλλακτικές λύσεις και σε κάθε περίπτωση να συνεχιστεί η δουλειά γύρω από το θέμα.

Ριζικές αλλαγές και στη Νότια Αφρική, καθώς τα 20 ραντ (εθνικό νόμισμα της Νότιας Αφρικής), δηλαδή, 1,25 ευρώ την ώρα ή 219 ευρώ τον μήνα (για πενθήμερη και οκτάωρη εργασία) θα είναι ο νέος κατώτερος μισθός, που τίθεται σε ισχύ από το 2019, όπως αναφέρει η Le Monde.

Η θεωρία απέχει, όμως, από την πράξη, καθώς ένας εργαζόμενος στο Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε ότι λαμβάνει 17 ραντ την ώρα και, παρά το γεγονός ότι κάθε Ιανουάριο οι εργοδότες κάνουν αυξήσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής φέτος.

Ο 36χρονος Νοτιοαφρικανός εργάζεται για 45 ώρες τη βδομάδα και αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα, αλλά αυτό είναι μερικές φορές κουραστικό.

«Οπότε, αν μας κάνουν αυξήσεις, θα είναι καλύτερα, αλλά περιμένω να το δω αυτό» εξήγησε ο ίδιος.

Η καθιέρωση του κατώτερου μισθού παρουσιάστηκε σαν ένα ιστορικό βήμα για τη Νότια Αφρική, το μεγαλύτερο μετά την πτώση του απαρτχάιντ τη δεκαετία του 1990.

Έγινε, δε, δεκτή, ως αυτή που θα κάνει τη διαφορά στη χώρα του Νέλσον Μαντέλα.

Κι αυτό διότι, μέχρι την καθιέρωση του κατώτατου μισθού, οι μισθοί ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις εταιρίες στους διάφορους κλάδους και ρυθμίζονταν σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας.

Υπήρχαν έτσι μεγάλες μισθολογικές ανισότητες.

Και η Νότια Αφρική χαρακτηρίζεται από τις τεράστιες ανισότητες, καθώς σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 50% των νοικοκυριών καρπώνεται το 10% του εθνικού εισοδήματος, ενώ το 10% των πιο πλούσιων μοιράζεται το 55% του εθνικού εισοδήματος.

Οι τεράστιες αυτές ανισότητες, κληρονομιά του απαρτχάιντ θα αμβλυνθούν τώρα με την καθιέρωση του κατώτερου μισθού.

Σχετικό με το προηγούμενο είναι το θέμα με τους εργοδότες στον κλάδο των ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές να απειλούν τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς ότι, αν δεν επιστρέψουν στη δουλειά από αύριο Δευτέρα 14/1, δεν θα τους πληρώσουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι διαδηλώσεις κρατούν εδώ και μία εβδομάδα και υπάρχουν και συγκρούσεις με την αστυνομία, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ενώ έκαναν την κυβέρνηση να σκεφτεί πιθανή αύξηση μισθών για να εξομαλύνει την κατάσταση.

«Αν δεν γυρίσετε στη δουλειά τη Δευτέρα, δεν θα πληρωθείτε και θα κλείσουμε τα εργοστάσια επ’ αόριστον» έσπευσε, ωστόσο, να διαμηνύσει προς τους εργαζόμενους ένας από τους εργοδότες.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα δακρυγόνα και τα κανονάκια νερού της αστυνομίας, καθώς οι εργαζόμενοι μπλόκαραν έναν κεντρικό δρόμο στην πόλη κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα, όπου κατασκευάζεται το 20% των ρούχων, που εξάγει το Μπαγκλαντές.

Οι διαδηλώσεις είναι ένα τεστ για την κυβέρνηση που τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε υποσχεθεί αύξηση κατά 51% του κατώτερου μισθού, στα 95 δολάρια τον μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.

Αλλά τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η αύξηση αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζόμενων στον κλάδο του ρουχισμού, όπου απασχολούνται 4 εκ. άνθρωποι, επί συνολικού πληθυσμού 165 εκ.

Η κυβέρνηση σύστησε και μία επιτροπή για να εξετάσει τα αιτήματα για αυξήσεις και το πόρισμά της εντός ενός μηνός θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους.

Οι χαμηλοί μισθοί και οι εμπορικές συμφωνίες με τη Δύση έχουν κάνει την αξίας 30 δισ. δολ. βιομηχανία ενδυμάτων του Μπαγκλαντές να αντιπροσωπεύει το 80% των εξαγωγών της χώρας.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν έχουν προβλήματα οι άλλες χώρες. Εμείς έχουμε το μεγάλο πρόβλημα που δεν μας επιτρέπουν να αποφασίσουμε πως θα λέγεται η ΄ΠΓΔΜ. Νομίζω πως είναι θέμα χρόνου να ονομαστεί η Ελλάδα «Βόρειος Αφρική», αν και θα αντιδράσουν -και με το δίκιο τους- οι άλλες αφρικανικές χώρες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.