Ήρθαν τα χελιδόνια

Πιτσιρίκο, στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας έγινε συνάντηση με αξιωματούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών για να εκτιμηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις μετά από 13 βδομάδες διαδηλώσεων των κίτρινων γιλέκων, όπως γράφει η Le Monde.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, υπήρξε μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών και απειλή για την υγεία του οικονομικού ιστού.

“Σάββατο με Σάββατο, η κατάσταση γινόταν όλο και πιο καταστροφική για εκατομμύρια εμπόρους και πολλοί αναγκάστηκαν να μειώσουν τον κύκλο εργασιών τους, ενώ επηρεάστηκαν και άλλοι που έχουν τις δουλειές τους μακριά από τα σημεία που γίνονται οι κινητοποιήσεις” ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 4.692 επιχειρήσεις και καταστήματα ζήτησαν μερικό επίδομα ανεργίας για 72.675 υπαλλήλους τους, με το κόστος για το κράτος να ανέρχεται στα 38 εκ. ευρώ.

Το 35,3% των αιτήσεων προέρχεται από τον χώρο του εμπορίου, το 14% από αυτόν των κατασκευών και το 10,9% από ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης.

Και ο κίνδυνος είναι μην αλλάξει κιόλας το εργασιακό τοπίο, διότι επρόκειτο για επιχειρήσεις που ήταν υγιείς πριν το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και τώρα απειλούνται, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.

Μερικές πόλεις που επηρεάστηκαν περισσότερο στον νότο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο λόγος για την Τουλούζ και το Μονπελιέ όπου 47 και 21 επιχειρήσεις αντίστοιχα, κυρίως εστιατόρια, κρεοπωλεία, παντοπωλεία, κήρυξαν στάση πληρωμών.

Να περάσουμε, όμως, Πιτσιρίκο σε πιο σοβαρές ειδήσεις, και από τη Γαλλία στη Νέα Ζηλανδία, όπου έχει μειωθεί ανησυχητικά ο αριθμός των γλάρων σε 28.700 ζευγάρια έναντι 68 χιλιάδες που είναι τα κίουι για τα οποία χρηματοδοτήθηκε καμπάνια προστασίας τους, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ειδικά οι ενδημικοί κόκκινοι γλάροι βρίσκονται υπό πίεση, επειδή είναι πολύ φιλικοί και επιθετικοί συνάμα.

Ο κόσμος τους βλέπει να περιφέρονται, ψάχνοντας για τροφή και νομίζει ότι όλα είναι μία χαρά, όμως, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά.

Οι τρεις κυριότερες απειλές για τους γλάρους είναι η μείωση των ψαριών με τα οποία τρέφονται, η κατάληψη των παραλιών τους για κτηνοτροφικές και γεωργικές ασχολίες, που έχει ως συνέπεια την εγκατάσταση σε αυτές κουναβιών και ποντικιών, τα οποία είναι απειλή για τους νεοσσούς, αλλά και το ότι δεν βρίσκουν ούτε σκουπίδια για να φάνε με τη βελτίωση της αποκομιδής τους.

Πλέον, οι νεοσσοί τρέφονται από τους ανθρώπους στις παραλίες τα καλοκαίρια, με συνέπεια πολλοί να πεθαίνουν τους χειμώνες, καθώς δεν μαθαίνουν να κυνηγούν στον ωκεανό.

Πάντως, τα προγράμματα ελέγχου των αρπακτικών για την προστασία των βασιλικών άλμπατρος ωφέλησαν και τους γλάρους σε μία περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, όπου υπάρχουν πλέον 2.000 φωλιές.

Γίνονται συστάσεις και στους ανθρώπους, ειδικά στα παιδιά να μην τους ταϊζουν, με τον απώτερο στόχο για το 2050 να είναι η εξάλειψη των αρπακτικών από το νότιο νησί, έτσι ώστε να ανακάμψουν οι γλάροι τουλάχιστον εκεί.

Στο βόρειο νησί θα συνεχίσουν να είναι ευάλωτοι, εκτός κι αν ο κόσμος τους αγαπήσει όπως τα κίουι.

Ο γλάρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των παραλιών, που θα έμοιαζαν σαν έρημοι χωρίς αυτά τα υπέροχα θαλασσοπούλια.

Παρεμπιπτόντως, μερικοί γλάροι ήταν την Τετάρτη η μοναδική μου συντροφιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Φωτογράφισα κάνα δυο πάνω από τα αγριεμένα νερά με το θυελλώδη βοριά.

Και κάτι κακαρέλους, σαργούς, μελανούρια και καλόγριες σε ένα θαμπό σκηνικό στον βυθό.

Όπως πάντα με τέτοιες συνθήκες χωρίς το φως του ήλιου, αλλά με ένα απόλυτο πέπλο συννεφιάς και έντονη την αίσθηση της παγωνιάς.

Λόγω του βοριά, που πρέπει να ήταν πάνω από 8 beaufort γιατί έκανε και κύμα 1 μέτρο -κάτι σπάνιο για τον Σαρωνικό που σηκώνει κύμα μόνο με νοτιά και δυτικό-, περιορίζοντας σε 5-6 λεπτά τον χρόνο παραμονής μου στα κρυστάλλινα νερά.

Αλλά και τις υποβρύχιες φωτογραφίες που έβγαλα, οπότε για να εμπλουτίσω τη συλλογή, έβαλα και δύο με τις γάτες και τα σκυλιά.

Όμως, πλέον είναι εδώ και κάποια αγαπημένα μας πουλιά.

Αφού ήρθαν τα χελιδόνια, όπως μας πληροφόρησε ο καλός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Και με τις αμυγδαλιές να είναι ολάνθιστες πια, δεν μπορεί, θα έρθει και η άνοιξη, σιγά, σιγά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα κίτρινα γιλέκα πρέπει να πιέσουν για το Βασικό Εισόδημα. Αλλά μάλλον δεν τους περνάει από το μυαλό κάτι τέτοιο. Θέλουν να δουλεύουν. Αγαπάω τους γλάρους, γιατί σε κοιτάνε στα μάτια. Πολύ μου αρέσει αυτή η φάση που είσαι στο κατάστρωμα του πλοίου, ο γλάρος πετάει δίπλα και σε κοιτάει στα μάτια. Επίσης, μου αρέσουν κάποια πουλιά -που δεν ξέρω πώς τα λένε- που έρχονται την άνοιξη και το φθινόπωρο στις παραλίες των νησιών του Αιγαίου και, αν δεν έχει κόσμο, έρχονται δίπλα σου και σε κοιτάνε. Γενικά, μου αρέσει ό,τι έχει να κάνει με άνοιξη, καλοκαίρι, ήλιο, θάλασσα και άραγμα. Τα χελιδόνια στην Πλάκα, μέχρι πριν τρεις μέρες, δεν είχαν έρθει. Κοίταξα τις φωλιές τους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.