Βασίλισσα για μια νύχτα

Πιτσιρίκο, το Σάββατο πήγα παγωμένος στη δαντελένια ακρογιαλιά.
Επειδή νωρίτερα έγραφα στον υπολογιστή. Έτσι χρειάστηκα και ζέσταμα πριν την 40η το 2019 και 2210η βουτιά σερί.

Μάζεψα, όμως, και μία μαύρη σακούλα που έχασκε στον πυθμένα -και την είχα άχτι από τις προηγούμενες μέρες- στην αγαπημένη μου ακτή.

Φωτογραφίζοντας και μία παρέα πέρκες, μία ακόμα μεγαλύτερη με κακαρέλους, σαργούς, καλόγριες, μελανούρια, μουρμούρες, χάνο, χειλού, γύλο, σάλπες και κεφαλόπουλα στη διαδρομή.


Μετά, όμως, με κατατρόπωσε μία κολυμβήτρια χειμερινή.

Έμεινε σαφώς περισσότερο στα κρυστάλλινα νερά, φτάνοντας από την παραλία με τις ομπρέλες στην αγαπημένη μου ακτή.

Φορούσε σκουφάκι, όμως, που είναι σαν να φοράς παλτό, όπως είχα ακούσει παλιότερα από έναν άλλο χειμερινό κολυμβητή.

Αυτό δεν αναιρεί, όμως, το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην κολύμβηση τη χειμερινή.

Αλλά μιας και ο λόγος για γυναίκες, η πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης Ubolratana δεν θα είναι τελικά υποψήφια για την πρωθυπουργία, καθώς το κόμμα απέσυρε τη στήριξή του προς το πρόσωπό της, μετά από σχετική εντολή του βασιλιά και αδερφού της, όπως αναφέρει o Guardian.

Η δραματική αυτή αλλαγή των δεδομένων ήρθε λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, που σόκαρε την ασιατική χώρα, καθώς το κόμμα Raksa Chart έβαλε τέλος στις πολιτικές της φιλοδοξίες.

“Το κόμμα Raksa συμμορφώνεται με τη βασιλική εντολή” ήταν η λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε με την επισήμανση ότι έγινε σεβαστή η παράδοση με βάση τη συνταγματική μοναρχία της Ταϊλάνδης.

Κι όλα αυτά μετά την ανάρτηση της πριγκίπισσας στο Twitter ότι “η Ταϊλάνδη πρέπει να προχωρήσει μπροστά”.

Αν και η ίδια δεν αναφέρθηκε ποτέ ευθέως στον αδερφό της ή τις πολιτικές της ελπίδες, ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές της για την αγάπη που της δείχνουν.

“Θέλω να δω την Ταϊλάνδη να πηγαίνει μπροστά, να είναι αποδεκτή και αντικείμενο θαυμασμού από άλλες χώρες και να δω όλους τους Ταϊλανδούς να έχουν ευκαιρίες, δικαιώματα, μία καλή ζωή και ευτυχία, σας αγαπώ” ήταν το μήνυμά της.

Η πριγκίπισσα είχε σοκάρει την Ταϊλάνδη, όταν ανακοίνωσε την Παρασκευή 8/2 ότι θα είναι υποψήφια πρωθυπουργός στις εκλογές της 24ης Μαρτίου.

Αλλά οι πολιτικές της φιλοδοξίες κράτησαν πολύ λίγο, εξαιτίας της αντίθεσης του μικρού αδερφού της, του 66χρονου βασιλιά Maha Vajiralongkorn.

O ίδιος έκρινε ανάρμοστη την υποψηφιότητά της, διότι αντιβαίνει με τα ήθη της βασιλικής οικογένειας, που δεν επιτρέπουν σε κανένα μέλος της να αναμιχθεί με την πολιτική.

Αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει η εκλογική επιτροπή, φαίνεται απίθανο να πάει κόντρα στη βούληση του βασιλιά.

Η Ταϊλάνδη έχει συνταγματική μοναρχία από το 1932, αλλά η επιρροή της βασιλικής οικογένειας είναι μεγάλη στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Την Παρασκευή 8/2 ήταν η τελευταία μέρα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και ανάμεσά τους ήταν και αυτή του νυν πρωθυπουργού Prayuth Chan – ocha, που ηγείται της χούντας από το 2014.

Το πιο εντυπωσιακό από την παραπάνω ιστορία είναι, πάντως, πόσο καλά κρατιέται η τουλάχιστον 67 χρονών πριγκίπισσα (αφού ο μικρός αδερφός της και βασιλιάς είναι 66 όπως αναφέρει το κείμενο).

Μιλάμε ότι δεν φαίνεται καν για 37 και αυτό σε δικαιώνει για όσα είχες γράψει με αφορμή το τρακάρισμα του πρίγκιπα Φίλιππου ότι αν κάποιος είναι πλούσιος, περνάει καλά και δεν δουλεύει, μπορεί να μείνει και νέος για πάντα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είναι πολύ άδικο να μην επιτρέπουν στην πριγκίπισσα της Ταϊλάνδης να είναι υποψήφια για πρωθυπουργός. Πρέπει κάποτε να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος των μελών των βασιλικών οικογενειών. Θα ήταν ωραία φάση η πρωθυπουργός να είναι αδερφή του βασιλιά. Νομίζω πως οι περισσότερες γυναίκες κρυώνουν περισσότερο στην θάλασσα. Ή τουλάχιστον αυτές που έχω γνωρίσει εγώ. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.