Διίστανται οι απόψεις για το βασικό εισόδημα στη Φινλανδία μετά από δύο χρόνια πειραματικής εφαρμογής του

Πιτσιρίκο, το πείραμα με το βασικό εισόδημα στη Φινλανδία, απέτυχε να βοηθήσει τους άνεργους να βρουν δουλειά και να βγάζουν περισσότερα, σύμφωνα με το Reuters (δεν καταλαβαίνω πού απέτυχε, βέβαια, διαβάζοντας και παρακάτω).

Συγκεκριμένα, 2.000 Φινλανδοί επιλέχθηκαν τυχαία και ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που λάμβαναν 560 ευρώ τον μήνα από το κράτος για δύο χρόνια, ανεξάρτητα αν βρήκαν ή όχι δουλειά σε αυτό διάστημα.

Η επίδραση του εγχειρήματος στην ανεργία ήταν, όμως, μηδαμινή και η Φινλανδία, η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις.

Το εγχείρημα της Φινλανδίας παρακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο κυβερνήσεις, που βλέπουν το βασικό εισόδημα ως έναν τρόπο να ενθαρρύνουν τους άνεργους να δεχτούν χαμηλόμισθες ή προσωρινές θέσεις εργασίας, χωρίς να φοβούνται μην χάσουν τα προνόμιά τους.

Το βασικό εισόδημα θα βοηθήσει, επίσης, να μειωθεί η εξάρτησή τους από το κράτος και να μειωθεί το κόστος των κοινωνικών προγραμμάτων, ειδικά από τη στιγμή που η αυτοματοποίηση της εργασίας δημιουργεί όλο και περισσότερη ανεργία.

Αν και η επίδραση στην ανεργία ήταν ελάχιστη, όσοι συμμετείχαν στο πείραμα δήλωσαν ότι ένιωθαν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι και γενικά περνούσαν καλύτερα.

Αλλά ο οικονομικός διευθυντής του προγράμματος υποστήριξε ότι η χαμηλή επίδραση στην ανεργία δεν είναι έκπληξη, διότι πολλοί άνεργοι δεν έχουν πολλά προσόντα ή αναγκάζονται να παλέψουν με σκληρές συνθήκες διαβίωσης και προβλήματα υγείας.

Μία 36χρονη άνεργη για ένα χρόνο είπε, πάντως, ότι ένιωσε σαν να κέρδισε το λαχείο και ότι το “μαξιλαράκι” των 560 ευρώ μηνιαίως την έκανε να αισθανθεί περισσότερη αυτοπεποίθηση και να ανοίξει ένα εστιατόριο με δύο φίλους κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου του εγχειρήματος.

Το βασικό εισόδημα είναι μόλις 50 ευρώ περισσότερα από το επίδομα ανεργίας, αλλά γλιτώνεις τη γραφειοκρατία και την υποχρέωση να δηλώνεις παρούσα, συμπλήρωσε η ίδια.

Μία άλλη 36χρονη που βρήκε δουλειά κατά τη διάρκεια του εγχειρήματος, αλλά την έχασε για λόγους υγείας, είπε ότι, χάνοντας το βασικό εισόδημα, ένιωθε περισσότερο ανασφαλής σχετικά με τα χρήματα.

Το αρχικό σχέδιο της κεντροδεξιάς φινλανδικής κυβέρνησης ήταν να επεκτείνει τη χορήγηση του βασικού εισοδήματος μετά από δύο χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει την ανεργία.

Σε μία παρέκκλιση, ωστόσο, από αυτό, επέβαλε κυρώσεις σε όσους άνεργους δεν δέχτηκαν δουλειές, ενώ απολάμβαναν τα προνόμια.

Η ανεργία έφτασε σε χαμηλό δεκαετίας (6,6%) τον Δεκέμβριο του 2018 στη Φινλανδία.

Άλλα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ανησυχία ότι με το βασικό εισόδημα δίνονται λεφτά για το τίποτα.

Έγινε, επίσης, πρόταση να δίνεται το βασικό εισόδημα μόνο στους φτωχούς με κυρώσεις αν απορρίπτουν προσφορές για δουλειά.

Κάποιοι πολιτικοί αντιπρότειναν ένα σύστημα σαν το βρετανικό, που ενσωματώνει έξι κοινωνικά προνόμια σε ένα.

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη στην Ευρώπη) υποστήριξε επίσης ότι, αν εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο το βασικό εισόδημα, θα οδηγήσει σε μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος και θα αυξήσει τη φτώχεια.

Ένα θέμα με το βασικό εισόδημα της Φινλανδίας είναι ότι όσοι κέρδιζαν πλέον περισσότερα, δεν ανέβαιναν και στη φορολογική κλίμακα και έχανε το κράτος έσοδα.

Το 2016 οι Ελβετοί είχαν απορρίψει ένα παρόμοιο εισόδημα σε δημοψήφισμα, ενώ από τον Απρίλιο του 2019 η Ιταλία θα εισάγει έναν “μισθό πολιτών” για τη στήριξη των άνεργων και των φτωχών.

Όσοι συμμετείχαν, πάντως, στο εγχείρημα, δήλωσαν ευχαριστημένοι, όπως ένας 45χρονος δημοσιογράφος που υποστήριξε ότι τώρα μπορεί να γράφει (είναι και συγγραφέας), αντί να συμπληρώνει αιτήσεις για δουλειά.

Εξέδωσε, μάλιστα, δύο βιβλία τα δύο χρόνια που κράτησε το εγχείρημα και κερδίζει 300 ευρώ τον μήνα επιπλέον, χωρίς να χάνει τα άλλα προνόμια του βασικού εισοδήματος.

“Αν οι άνθρωποι πληρώνονται, αυτό τους κάνει πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς και αν νιώθεις ελεύθερος, νιώθεις και πιο ασφαλής και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, η ευημερία φέρνει περισσότερη ευημερία” δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το ουσιαστικό του κειμένου είναι πως οι άνθρωποι που πήραν το βασικό εισόδημα είναι πιο ευτυχισμένοι. Γαιτί να μειώσει την ανεργία το βασικό εισόδημα που δίνεται εξαιτίας τις διαρκούς αύξησης της ανεργίας; Ό,τι και να λένε, το σύστημα δεν έχει άλλη επιλογή από το βασικό εισόδημα για όλους, αν θέλει να συνεχίσει να υπάρχει για κάποιο διάστημα ακόμα. Με τις θέσεις εργασίας να μειώνονται διαρκώς -λόγω της αυτοματοποίησης και της τεχνολογίας- είναι θέμα χρόνου το βασικό εισόδημα. Το βασικό εισόδημα δεν είναι αριστερό ή δεξιό· είναι θέμα ρεαλισμού. Δηλαδή, όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του βασικού εισοδήματος σε κάποιες χώρες -και η μια θα ακολουθεί την άλλη-, θα απορούν γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα. Και οι άνθρωποι θα απορούν γιατί δεν το απαίτησαν νωρίτερα. Αλλά θέλουμε διαδηλώσεις, ντουντούκες και κίτρινα γιλέκα. Η εποχή έχει αλλάξει. Και εμείς παλεύουμε με παλιά όπλα. Με …απεργίες. 24ωρες απεργίες, βέβαια, για να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα. Με το βασικό εισόδημα, θα ξεχάσουν οι άνθρωποι και τις απεργίες. Θα πέσει κλάμα στο ΚΚΕ. Δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Εγώ ακόμα απορώ πώς κατάφεραν να πείσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο πως η δουλειά είναι καλό πράγμα. Κι αυτό το πέτυχαν άνθρωποι που δεν δουλεύουν ποτέ. Ωραία φάση. Να θυμίσω πως φέτος συμπληρώνονται 139 χρόνια από τότε που ο Πωλ Λαφάργκ, ο γαμπρός του Μαρξ, έγραψε το “Δικαίωμα στην Τεμπελιά”. Πόσοι αιώνες χρειάζονται για να το εμπεδώσουν οι προλετάριοι; Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.