Η επέτειος του Ιράν και “η νύχτα που είχε σοροκάδα”

Πιτσιρίκο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Ιράν συμμετείχαν σε πορείες για την 40ή επέτειο από την πτώση του Σάχη και τον θρίαμβο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, που ηγήθηκε της Ισλαμικής Επανάστασης, η οποία φοβίζει τη Δύση ακόμα και σήμερα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στις 11 Φεβρουαρίου 1979, ο ιρανικός στρατός κήρυξε την ουδετερότητά του, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάρρευση του μονάρχη που στήριζαν οι ΗΠΑ και ήταν τότε ο πιο στενός σύμμαχός τους στη Μέση Ανατολή.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε εικόνες με το συγκεντρωμένο πλήθος να τραγουδάει “θάνατος στο Ισραήλ” και “θάνατος στην Αμερική”.

Επίσης, ένα πανό έγραφε, “προς απογοήτευση της Αμερικής η επανάσταση έφτασε στο 40ό έτος της”.

Η μεγάλη συμμετοχή ήρθε σε μία περίοδο που οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες για τις οποίες κατηγορούν τους κληρικούς ηγέτες.

Πριν από ένα χρόνο, υπήρξε μεγάλη καταστολή στις διαδηλώσεις που έγιναν και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη δοκιμασία για την κληρική ηγεσία από το 2009, όταν και τότε είχαν σημειωθεί ταραχές, εξαιτίας της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων στις εκλογές.

Οι τιμές βασικών προϊόντων και ειδικά του κρέατος έχουν αυξηθεί από τότε που ο Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και επέβαλε κυρώσεις εκ νέου στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Hassan Rouhani, είπε ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί το Ιράν θα αποτύχουν.

“Δεν θα αφήσουμε την Αμερική να νικήσει, οι Ιρανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά θα τα ξεπεράσουμε βοηθώντας ο ένας τον άλλον”.

Δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, μία επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι “οι ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν να ρίξουν ούτε μία σφαίρα”, κι ενώ διαδηλωτές περιέφεραν καρικατούρες του Trump και του Netanyahu.

H κρατική τηλεόραση διακωμώδησε και τον Σάχη, παρουσιάζοντας μία γελοιογραφία του ντυμένη με τα χρώματα των ΗΠΑ και φέρνοντας στη μνήμη την εποχή που τον διαδέχτηκε ο Χομεϊνί, επιστρέφοντας από το Παρίσι και προκαλώντας ενθουσιασμό σε εκατομμύρια οπαδούς του στην Τεχεράνη.

Αργότερα, εκτελέστηκαν και υποστηρικτές, αλλά και τέσσερις αξιωματικοί του Σάχη, που στο μεταξύ είχε διαφύγει με τη γυναίκα του στην Αίγυπτο.

Η Ουάσινγκτον και ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζουν με καχυποψία το Ιράν, διότι φοβούνται ότι μπορεί να εμπνεύσει τρομοκράτες στη Μέση Ανατολή και προσπαθούν να μειώσουν την επιρροή του στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη, με τον Rouhani να λέει ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Και να προσθέτει ότι όποτε το Ιράν βοήθησε τις παραπάνω χώρες βγήκαν κερδισμένες, διατρανώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα του να επεκτείνει τη στρατιωτική του ισχύ παρά την αυξανόμενη πίεση από εχθρικές χώρες.

Το Ιράν παρουσίασε και νέους βαλλιστικούς πυραύλους στην παρέλαση που έγινε για την επέτειο και όπως δήλωσε ο υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης δεν θα κάνει βήμα πίσω, αψηφώντας τις ΗΠΑ.

Να περάσουμε, όμως, σε μία άλλη επέτειο, μίας τραγωδίας αυτή, που είχε σημειωθεί στις 12 Φεβρουαρίου 1944, όταν είχε βυθιστεί το Όρια στον Σαρωνικό παρασύροντας στον υγρό τάφο του πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους και αρκετούς Γερμανούς συνοδούς τους.

Μόνο 21 Ιταλοί, έξι Γερμανοί και ένας Έλληνας είχαν διασωθεί.

Το Όρια ήταν ένα παλιό πλοίο, στο οποίο στοίβαξαν οι Γερμανοί πάνω από 4.000 Ιταλούς αιχμαλώτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις καιρικές συνθήκες.

Πριν μερικά χρόνια, στο ΚΤΕΛ, ένας παππούς μου διηγήθηκε τα γεγονότα εκείνης “της νύχτας, που είχε σοροκάδα” -νοτιοανατολικό άνεμο, σιρόκο- αλλά και τις μέρες μετά το ναυάγιο, όταν η θάλασσα ξέβραζε σορούς και αρκετοί, εξαθλιωμένοι και από την κατοχή πήγαιναν στις παραλίες μήπως και βρουν κάποιο αντικείμενο που να είχε αξία.

Στις παραλίες από τα Λαγονήσι ως τα Λεγραινά, κάποιοι μπορεί να πέρασαν τότε και από τη δαντελένια ακρογιαλιά.

Εκεί που πήγα και τη Δευτέρα για την 42η το 2019 και 2212η σερί βουτιά.

Με λιακάδα, σχεδόν μπονάτσα και κρυστάλλινα νερά, όπου φωτογράφισα μία πέρκα, έναν σαργό, μία μουρμούρα, δύο κακαρέλους, μπαρμπουνάκι, γύλο και καλόγριες, ενώ 2-3 ακόμα λουόμενοι έσπευσαν με την καλοκαιρία, παραμονές, όμως, ενός ακόμα χιονιά.

Του τελευταίου μάλλον για τον χειμώνα 2018-2019.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτές τις επετείους τις κάνουν καλύτερα από όλους οι Αμερικανοί. Με βεγγαλικά, συναυλίες, χορούς, γλυκά και τέτοια. Οι Ιρανοί ούτε ένα κομματάκι τούρτα δεν μας βγάλανε. Έρχεται το καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.