Ιταλία και Ελλάδα

Πιτσιρίκο, για του Αγίου Βαλεντίνου σου στέλνω αυτό:
Σε κάποια πόλη της Ιταλίας, μια 93χρονη που είχε κουραστεί να μιλάει στις φωτογραφίες πάνω στο κομό ή στους τοίχους, που είχε κουραστεί να βλέπει μονάχα την σκιά της, που σχεδόν ποτέ δεν είχε αντίλογο στις ιδέες της ή για καιρό κανείς δεν την είχε ακούσει να κλαίει, για να τραβήξει την προσοχή κάποιου λοιπόν τηλεφωνεί στην αστυνομία και προσποιείται ότι την λήστεψαν.

Οι αστυνομικοί καταλαβαίνουν αμέσως ότι αυτό δεν είναι αλήθεια αλλά, αντί να της φωνάξουν ότι έχουν και άλλες δουλειές να κάνουν ή να φυλάξουν κάποιον σπουδαίο, της κάνουν συντροφιά, την πάνε βόλτα και μέχρι το μπαρ, την συνοδεύουν στην εκκλησία και συμφωνούν μαζί με τον παπά να πηγαίνει κάποιος να της κάνει παρέα, να της κρατά το διάφανο χέρι, να της χτενίζει τα λιγοστά μαλλιά.

Τώρα, εγώ αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει μια χώρα σαν την Ιταλία, που μοιάζει τόσο με την Ελλάδα -και στην οποία η έννοια της οικογένειας αρχίζει να καταρρέει και το κοινωνικό κράτος το έχει σκάσει εδώ και καιρό- να συνεχίζει;

Μήπως ότι τέτοιες χώρες “σώζονται” από την αποκάλυψη της ανθρωπιάς σε δύσκολες καταστάσεις;

Μήπως ότι οι ελλείψεις μπαλώνονται με κομμάτια κατανόησης που η καθημερινή ζωή μας κάνει να ξεχνάμε;

Χαιρετίσματα από την Ιταλία

Νικος Μ.

(Αγαπητέ φίλε, ποιος σας λέει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αστυνομικοί -ή και άλλοι άνθρωποι- που κάνουν ή έχουν κάνει κάτι ανάλογο; Επειδή δεν έγινε θέμα στην τηλεόραση ή στα social media; Η ζωή δεν είναι ούτε στην τηλεόραση, ούτε στα social media. Επίσης, η καλοσύνη και η ανθρωπιά δεν διαφημίζονται. Αυτά είναι πράγματα που τα κάνεις επειδή τα νιώθεις εσύ και επειδή σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα, όχι επειδή θα τα μάθουν οι άλλοι. Αν οι άνθρωποι δεν περνούσαν τόσο χρόνο στα social media για να κάνουν παρατηρήσεις στους άλλους ή για να γκρινιάζουν και να βγάζουν επιθετικότητα, θα ήταν πιο ανθρώπινη η κοινωνία. Και, κυρίως, αν σταματήσει επιτέλους όλη αυτή η εγωπάθεια που νομίζει ο καθένας πως ο κόσμος γυρνάει γύρω του. Δεν έχει πρόβλημα ανθρωπιάς η Ελλάδα. Στο θέμα των προσφύγων, πάρα πολλοί Έλληνες στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν το λέω εγώ, οι πρόσφυγες το λένε σε δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Ευρώπη. Οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι άλλοι μεσογειακοί λαοί μοιάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Μην βγάζετε λοιπόν από ένα γεγονός συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των λαών. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.