Κοράλλια και ακανθαστερίες

Πιτσιρίκο, βρώμικο νερό από τις πλημμύρες στη βόρεια Αυστραλία εξαπλώθηκε σε μέρη του κοραλλιογενούς υφάλου και εκτείνεται ακόμα και 60 χιλιόμετρα από την ακτή, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι αυτά τα νερά, που είναι γεμάτα ιζήματα, μπορεί να μπλοκάρουν το ηλιακό φως και να “πνίξουν” τα κοράλλια.

Δεν έχουν γίνει ακόμα σχετικά τεστ στον κοραλλιογενή ύφαλο που εκτείνεται σε 344.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ανοιχτά του Κουίνσλαντ και θεωρείται παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Τις τελευταίες εβδομάδες το βρώμικο νερό των ποταμών έχει επηρεάσει μία περιοχή 600 χιλιομέτρων και δεν διαλύεται, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει και της απουσίας ανέμων.

“Λίγο αν φυσούσε και αναλάμβαναν και δράση οι αρχές το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου άνεμοι και για την ώρα περιμένουμε” υποστηρίζουν από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών.

Τα νερά -γεμάτα ιζήματα- έχουν προκαλέσει και ανάπτυξη άλγης, με συνέπεια σε κάποια σημεία η θάλασσα να έχει γίνει και πράσινη.

“Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η μείωση του φωτός, που, αν συνεχιστεί, μπορεί να “πνίξει” το οικοσύστημα” υποστηρίζουν οι ειδικοί, που ελπίζουν, ωστόσο, βαθμιαία οι άνεμοι να ενισχυθούν και να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

Ο ύφαλος απειλείται ήδη από τη λεύκανση των κοραλλιών που προκαλείται από την υπερθέρμανση των ωκεανών και παρατηρήθηκε το 2016 και το 2017.

Έχει υποστεί, επίσης, ζημιές από κυκλώνες, αλλά και τους ακανθαστερίες (τους μεγαλύτερους αστερίες στον κόσμο, οι οποίοι έχουν αγκάθια, τρώνε κοράλλια και οι ίδιοι είναι άτρωτοι).

Πολλά μέρη του Κουίνσλαντ επλήγησαν από πλημμύρες τις προηγούμενες μέρες, καθώς βροχή ενός έτους έπεσε σε δέκα μέρες, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Townsville.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος έχει την περισσότερη βιοποικιλότητα από όλες τις τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς και μεγάλη επιστημονική αξία.

Ακόμα ένα θέμα, όμως, σχετικό με την κλιματική αλλαγή, καθώς η γαλλική κυβέρνηση έστειλε την απάντησή της στις ΜΚΟ, που απειλούν να τη σύρουν στα δικαστήρια για την αδράνειά της σχετικά με την προστασία του κλίματος, όπως αναφέρει η Liberation.

Oι τέσσερις ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων είναι η Greenpeace Γαλλίας και η Oxfam εχουν συγκεντρώσει, μάλιστα, και 2 εκατομμύρια υπογραφές πολιτών και είχαν ζητήσει από τις 17 Δεκεμβρίου 2018 να τους ενημερώσει η κυβέρνηση μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2019, σχετικά με τις δράσεις της ενάντια στην κλιματική αλλαγή, διότι δεν έχει κάνει αρκετά για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Έτσι, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Francois de Rugy, αν και χαιρέτισε την πρωτοβουλία περισσότερων από 2 εκ. ανθρώπων, λέγοντας ότι συμμερίζεται την ανυπομονησία τους και τη θέλησή τους “να πάμε πιο γρήγορα, πιο μακριά και πιο δυνατά για το κλίμα”, αρνήθηκε τα περί αδράνειας.

Και υποστήριξε ότι ο φόρος στον άνθρακα και η υιοθέτηση βιώσιμης ενέργειας απέχουν από το να έχουν επαρκή στήριξη και ότι ο ίδιος θέλει να βάλει στο τραπέζι το θέμα της οικολογικής μετάβασης.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, τι ακριβώς περιμένουν αυτές οι ΜΚΟ να κάνει η γαλλική κυβέρνηση; Να σβήσει τον ήλιο;

Ο οποίος ήλιος την Παρασκευή τη χάλασε στους χιονοταλιμπάν – αν και χιόνισε στον Διόνυσο – και σε συνδυασμό με την εξασθένηση του βοριά ήταν άνετη η βουτιά (46η το 2019 και 2216η σερί) στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Φωτογράφισα, μάλιστα, και ένα ουράνιο τόξο, πέρα από τους συνήθεις ύποπτους σαργούς, κακαρέλους, μελανούρι, χάνο, γύλο, σάλπες, καλόγριες, μπαρμπούνι και γαϊτανούρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με έχετε κάνει τώρα να ανησυχώ και για τον κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας. Εντάξει, ένας ύφαλος είναι· δεν είναι και τίποτα το φοβερό. Δεν μπορείς να βάλεις εισιτήριο στον ύφαλο, για να πληρώνουν οι τουρίστες και να κονομάς. Χώρια που στην Αυστραλία δεν πρόκειται να πάω ποτέ, ενώ και η Αυστραλία μάλλον δεν θα έρθει προς τα εδώ. Σας πειράζω. Καλά κάνετε και μας ενημερώνετε. Θα βρεθούμε σε μια παρέα, θα πούμε για τον κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας και οι άλλοι θα νομίζουν πως είμαστε πανεπιστήμονες. Έρχεται το καλοκαίρι. Από Δευτέρα, ξυπόλυτοι θα περπατάμε. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.