Μην πατάτε τις κάμπιες, μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες

Πιτσιρίκο, η Ελλάδα παίρνει μέτρα, έτσι ώστε να συνεχίζουν να την επισκέπτονται οι Βρετανοί με τον ίδιο ρυθμό, ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Βrexit, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg.

Κι αυτό διότι οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των 3 εκ. Βρετανών που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, μπορεί να είναι ένα σοκ για τον τουρισμό, ο οποίος συνεισφέρει το 1/6 του ελληνικού ΑΕΠ.

Η πρωθυπουργός Theresa May προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του Brexit, κάτι, όμως, που δεν συζητά η ΕΕ και το ενδεχόμενο μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες.

Έτσι, οι κυβερνήσεις σε όλη τη γηραιά ήπειρο παίρνουν έκτακτα μέτρα.

Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδια και προεδρικά διατάγματα, που θα χρειαστούν σε περίπτωση ενός σκληρού Brexit.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το θέμα, διότι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Με τα σχεδιαζόμενα μέτρα για το Brexit, η Ελλάδα προσπαθεί να προστατέψει έναν κομβικό τομέα για την οικονομία της.

Οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο συνεισέφεραν πάνω από 14% του εισοδήματος από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2017.

Αυτό το ποσοστό υποχώρησε, όμως, στο 6,2% και στα 1,9 δισ. ευρώ για το 2018, ενώ μειώθηκαν και οι Βρετανοί τουρίστες κατά 1,7% σε 2,9 εκ. συνολικά.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση σε περίπτωση μη συμφωνίας για το Brexit.

Aνάμεσα στα μέτρα είναι να διατηρήσει η Ελλάδα το καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο δεν χρειάζονται βίζα όσοι την επισκέπτονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα θεωρούνται πολίτες τρίτων χωρών ή πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ.

Πολύ πριν την τουριστική περίοδο, τα σκουπίδια έδιναν κι έπαιρναν, πάντως, στη δαντελένια ακρογιαλιά μετά από ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο.

Μου αρέσει που είχαν βάλει πέτρες πάνω σε σακούλες με διάφορα πλαστικά μέσα για να μην τις πάρει ο αέρας.

Μάζεψα όσα μπορούσα και τα πήγα στους κάδους, αλλά η Δευτέρα επιφύλασσε κι άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

Και συγκεκριμένα τα δίχτυα που είχαν ρίξει πολύ ρηχά στα κρυστάλλινα νερά.

Τουλάχιστον δεν είχε πιαστεί κανένα ψάρι και πέρα από μία δράκαινα, κάτι καλόγριες, μερικά σπαράκια, μελανουράκια, μουρμουρίτσες και γαϊτανουράκια κολυμπούσαν αρκετά μακριά.

Απελευθέρωσα κι έναν αχινό που είχε μπερδευτεί και έκανα και μερικές τρύπες στα δίχτυα σε διάφορα σημεία, για να χωράνε τα ψάρια να περνούν ανάμεσα.

Μόνο μία ήταν, όμως, πραγματικά μεγάλη, με 2 μέτρα διάμετρο περίπου.

Και τα δίχτυα θα τα άφηναν μάλλον και το βράδυ, γιατί, εκτός από σημαδούρες, είχαν και φανό ασφαλείας.

Κρίμα, κι ό,τι είχα χαρεί που είδα τις πρώτες ανθισμένες αμυγδαλιές στο Θυμάρι.

Αλλά και την πρώτη χνουδωτή κάμπια, που σηματοδοτεί επίσης τον ερχομό της άνοιξης.

Είναι από αυτές τις κάμπιες που οι περισσότεροι τις πατάνε ή τις καίνε κιόλας όπως οι άμοιρες προχωρούν στη σειρά, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές.

Μην πατάτε τις κάμπιες, μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν υπάρχει περίπτωση οι Αγγλάρες να κόψουν τις διακοπές στην Ελλάδα. Εκτός αν πέσει πείνα στην Βρετανία και κόψουν τις διακοπές γενικότερα. Πάντως, όλοι οι Βρετανοί που έχω γνωρίσει στα νησιά και με τους οποίους έχω επικοινωνία, μου έχουν γράψει πως φέτος θα έρθουν για μεγαλύτερο διάστημα. Πολλοί, μάλιστα, θα ήθελαν να έμεναν μόνιμα στην Ελλάδα. Πέρσι γνώρισα ένα ζευγάρι Βρετανών που έχει πάει σε όλα τα ελληνικά νησιά που έχουν κατοίκους. Πόσοι Έλληνες το έχουν κάνει αυτό; Τα γράφετε πολύ ωραία, ακόμα και για τις κάμπιες που γίνονται πεταλούδες. Οπότε, σας αφιερώνω αυτό το βίντεο.
Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.