Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει

Πιτσιρίκο, στη Γαλλία θα καταργηθεί διά νόμου η χρήση άνθρακα μέχρι το 2050, όπως αναφέρει η Le Monde.

O ενδιάμεσος νόμος για την ενέργεια -που είχε ψηφιστεί το 2015- προέβλεπε τη μείωση στο 50% από 71% της πυρηνικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2025.

Αλλά, τελικά, δεν θα εφαρμοστεί, και ο ενεργειακός χάρτης θα επεκταθεί ως το 2035.

Η κυβέρνηση θα ετοιμάσει, ωστόσο, έναν νέο νόμο για την ενέργεια που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2019 και μπορεί να ψηφιστεί πριν το καλοκαίρι.

Η Liberation αποκάλυψε ένα προσχέδιο του συγκεκριμένου νόμου, που στην πραγματικότητα είναι ένα διάταγμα και προβλέπει ότι κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας δεν θα κλείσει πριν το 2027, με εξαίρεση δύο στην ευρύτερη περιοχή του Ρήνου που θα σταματήσουν να λειτουργούν το 2020, σύμφωνα με προηγούμενη δέσμευση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση δικαιολογεί την αλλαγή στάσης της, επιμένοντας ότι η μείωση της πυρηνικής ενέργειας ως το 2025, θα οδηγούσε στην κατασκευή περισσότερων σταθμών παραγωγής φυσικού αερίου, κάτι που θα ερχόταν σε αντίθεση με τους κλιματικούς στόχους.

Ήταν ένα από τα επιχειρήματα που υιοθέτησε ο Nicolas Hulot το 2017, όταν ανακοινώθηκε η αλλαγή στρατηγικής.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, πάντως, ο Macron είχε πει ότι θα παραμείνει αμετάβλητος ο στόχος για το 2025.

Αλλά ο νέος νόμος θέτει ως στόχο και την κατάργηση της χρήσης άνθρακα μέχρι το 2050, αντί της μείωσης κατά 50% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 1990 ως το 2050, που ήταν ο προηγούμενος.

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, βέβαια, όσο ο άνθρωπος παραμένει υπερκαταναλωτικός.

Και αυτό πάει και στους δήθεν λάτρεις του χειμώνα, όλους αυτούς που παρακολουθούν τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, όπως οι τζογαδόροι στα προποτζίδικα τους πίνακες του ΚΙΝΟ, αλλά, κατά τα άλλα, ανάβουν το καλοριφέρ όλη μέρα.

Λάτρεις του χειμώνα εκ του ασφαλούς, δηλαδή.

Γιατί, αν τους άρεσε πραγματικά, θα τον απολάμβαναν στις πραγματικές του συνθήκες, έξω στο κρύο και μέσα χωρίς καλοριφέρ, που ρυπαίνει -όπως και το air condition- και επιδεινώνει την κατάσταση με την υπερθέρμανση.

Σε όλους αυτούς τους χιονόφιλους του καναπέ και του καλοριφέρ, που παρακαλάνε για major storm τώρα, τους αφιερώνω το υπέροχο τραγούδι του David Bowie…

“This is ground control to major Tom… And the stars look very different today”…

Το μόνο παρήγορο με τον φετινό χειμώνα των ακραίων χιονιάδων, των πλημμυρών, των κατολισθήσεων, των καθιζήσεων από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και της έξαρσης της γρίπης, είναι ότι εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Την επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι και η τελευταία του παράσταση. Και μάλλον δεν θα είναι τόσο μεγαλοπρεπής, όσο η παράσταση του Γενάρη.

Τα τελευταία χρόνια η άνοιξη κερδίζει όλο και περισσότερες μέρες από τον έτσι κι αλλιώς κουτσοφλέβαρο.

Η άνοιξη έρχεται όλο και πιο νωρίς στο βόρειο ημισφαίριο, όπως έχει αναλύσει και επιστημονική μελέτη πρόσφατα.

Η άνοιξη είναι και τώρα καθ’ οδόν.

Και όπως είχε πει και ο Πάμπλο Νερούντα: “Μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την άνοιξη να έρθει”.

Βαγγέλης Σπανός

Υ.Γ. Αντί επιλόγου, εκτός από τις υποβρύχιες φωτογραφίες, σου στέλνω και δύο με τα σκυλιά και τη γάτα, η οποία έχει φτάσει στον …ουρανό. Ποιος είπε ότι μόνο τα πουλιά μπορούν να αγγίξουν τα σύννεφα;

(Αγαπητέ φίλε, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την άνοιξη να έρθει. Αλλά μπορεί να εμποδίσει εμάς από το να είμαστε εδώ και να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε την άνοιξη. Αχ, πολύ στενοχωριέμαι για εκείνη την άνοιξη -για την ακρίβεια, πενθώ ήδη- που θα έρθει και δεν θα με βρει εδώ. Και αυτό δεν θα εμποδίσει τα λουλούδια να ανθίσουν. Για δες καιρό που διάλεξε ο Χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι. Οικολόγος ήταν και ο Αθανάσιος Διάκος. Ανοιξιάτικος τύπος. Τέλος πάντων, μάλλον θα την δούμε την φετινή άνοιξη και το καλοκαίρι. Αυτός είναι ο στόχος που βάζω κάθε χρονιά: να είμαι ζωντανός το επόμενο καλοκαίρι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.