Μ’ ένα χαμόγελο

Πιτσιρίκο
Στον απόηχο μιας μέρας που αντηχεί περίπου το κενό στις ανθρώπινες σχέσεις. Το κενό θέλει λιλιά, βαρύγδουπες δηλώσεις και βιτρίνα.
Θυμήθηκα μια ιστορία που πλέχτηκε ανάμεσα σε δικούς μου ανθρώπους. Ας πούμε την Ελένη και το Νικόλα.

Η Ελένη κι ο Νικόλας γνωρίστηκαν κι ερωτεύτηκαν στα φοιτητικά χρόνια. Έζησαν όμορφες στιγμές. Προσωπικές κι ανομολόγητες, γλέντια και γέλια με φίλους, ταξίδια. Καβγαδάκια, δάκρυα χωρίς όμως κατακάθι πικρό. Όμορφη φωτεινή ζωή για δυο, τρία χρόνια.

Πώς και γιατί μια ιστορία κάνει τον κύκλο της μέσα στον έναν απ’ τους δυο και λήγει, δεν ξέρω να σου πω. Ίσως και να μην είχε γερές ρίζες ποτέ.

Η Ελένη υπνωτίστηκε από έναν άλλον άντρα. Γοητευτικό και άστατο. Ήθελε να είναι μ’ εκείνον κι ας μην έβγαζε πουθενά. Λίγοι κλυδωνισμοί μέσα της, ίσως.

Μετά χώρισε με το Νικόλα. Που την αγαπούσε βαθιά. Και πήγε να ζήσει ό,τι έζησε με τον άλλον άνθρωπο.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία. Κάποιοι μήνες ανακατωμένοι· οι ιστορίες που δεν τσουλάνε φαίνονται, μα κάποιες φορές τραβούν σα το μαγνήτη. Τέλος κι από κει.

Η σκηνή που θα σου περιγράψω ξετυλίχτηκε ένα χρόνο περίπου μετά απ’ όλα, πάνω σ ένα καναπεδάκι. Πού, δεν έχει σημασία, κάποια καναπεδάκια αιωρούνται μέσα στο χρόνο.

Ένας φίλος της Ελένης καθόταν εκεί. Την περίμενε.

Ο Νικόλας πέρασε, και κάθισε δίπλα του για λίγο. Ο φίλος, με ελάχιστες λέξεις, με την έκφραση του προσώπου του πιο πολύ, τον μείωσε. Τον εαυτό του μείωσε για να ‘μαι πιο ακριβής.

Ο Νικόλας δεν κάκιωσε, δεν αντέδρασε. Δε χρειαζόταν άλλωστε.

Σε λίγο ήρθε η Ελένη. Το βλέμμα του Νικόλα που ακούμπησε πάνω της είχε μόνο αποδοχή και αγάπη, Γνωρίζοντας, από τότε ακόμα, ένα χρόνο πριν, ότι ο δικός τους προσωπικός χρόνος είχε τελειώσει.

Ελάχιστα έμεινε ο Νικόλας και μ’ ένα χαμόγελο έφυγε.

Ήμουν εκεί, απέναντι, και φωτογράφησα τη στιγμή στην ψυχή μου.

Και οι δυό τους είναι δικοί μου άνθρωποι ως σήμερα. Αγαπημένοι.

Σε φιλώ Πιτσιρίκο. Να προσέχεις. Την αγάπη μου πάντα.

Λίλα

(Αγαπητή φίλη, να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.