Οι χιονόφιλοι του καναπέ και του καλοριφέρ

Ευτυχώς που έχουμε την δυνατότητα να διαβάζουμε κείμενα με χιούμορ, καλοσύνη και συναίσθημα -σαν αυτό της Λίλας για τις γάτες– πέρα από την κινδυνολογία για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, το ζοφερό (γεω)πολιτικό σκηνικό και φυσικά τον κακό μας τον καιρό.

Ναι, γιατί έχουμε και τους χιονόφιλους του καναπέ και του καλοριφέρ, που όταν γίνεται, βέβαια, καμία στραβή, είναι οι πρώτοι που τα βάζουν με την κρατική μηχανή.

Και να τώρα, η Αττική ντυμένη στα λευκά (στους προγνωστικούς χάρτες) για μία ακόμα φορά στον ατελείωτο φετινό χειμώνα, που να υπενθυμίσω ότι ουσιαστικά καλά κρατεί από τις 30 Νοέμβρη.

Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα έχει τον πιο -δεν θα έλεγα βαρύ αλλά καταστροφικό, αν υπολογίσουμε θύματα και ζημιές, που άμεσα ή έμμεσα οφείλονται σε αυτόν- χειμώνα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν μπορώ, πάντως, να πιστέψω ότι θα χιονίσει σοβαρά στα νότια και παραθαλάσσια τμήματα της Αττικής με 8-9 beaufort βοριά. Καλύτερα να μιλήσουν, όμως οι ειδικοί.

Οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι και όχι αυτοί που τους πιάνει υστερία με τα χιόνια μία βδομάδα και βάλε πριν έρθουν.

Θα γεράσουν γρήγορα αυτοί καλέ, τόσες μέρες μπροστά που πάνε κάθε φορά.

Έχει ήλιο και βλέπεις σε όλα τα σάιτ να γράφουν για χιόνια.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, και τη σημερινή λιακάδα και μπονάτσα στον Σαρωνικό από τον Πειραιά μέχρι τον Αρτσιντά.

Το νησάκι στο Θυμάρι στα ανοιχτά. Το τελευταίο σύνορο πριν το απέραντο γαλάζιο.

Η καλύτερη φωτογραφία της Τρίτης, που παρεμπιπτόντως έφτασα και τα 50 μπάνια για το 2019 (στα 2220 το σερί) ήταν μία χελώνα, όχι θαλάσσια, αλλά στεριανή που απαθανάτισα γυρίζοντας από την αγαπημένη μου ακτή.

Την έβαλα σε ένα χωράφι με πλούσια βλάστηση, για να μην την πατήσουν τα αυτοκίνητα.

Διπλό το καλό, λοιπόν, που πήγα με αμάξι στη δαντελένια ακρογιαλιά, σε μια προσπάθεια να μην χρησιμοποιώ το αυτοκίνητο τόσο συχνά.

Επίσης, δεν ανάβω ποτέ το καλοριφέρ -air condition δεν έχω- βάζοντας έτσι το λιθαράκι μου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, με την οποία μας έχουν επίσης ζαλίσει -στη θεωρία πάντα- οι χιονοταλιμπάν.

Ανήμερα του πανελλαδικού χιονιά έχουν, εξάλλου, εκλογές στη Σενεγάλη, όπου ένας κομμωτής στα προάστια της πρωτεύουσας Ντακάρ περιμένει την πολιτική αλλαγή, που στη χώρα του, αλλά και σε ολόκληρη την ήπειρο έχει καθυστερήσει, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Έχουμε μείνει πίσω όσον αφορά την ανάπτυξη και σε σύγκριση με άλλες ηπείρους και για αυτό περιμένω από τον νέο πρόεδρο, αλλά και από τους επόμενους προέδρους όλης της Αφρικής να είναι στην εξουσία για τον λαό” ανέφερε ο Υaya Niass, ενόψει των προεδρικών εκλογών την Κυριακή 24/2 στη Σενεγάλη.

Ο 48χρονος Niass που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία, δεν είπε ποιον θα ψηφίσει, αλλά σίγουρα θέλει να δει ριζικές αλλαγές στη χώρα του.

“Οι Αφρικανοί είναι πραγματικά κουρασμένοι, αλλά νομίζω ότι τα κράτη έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την κατάσταση” δήλωσε σχετικά.

“Η Σενεγάλη ήταν σε καλό δρόμο, αλλά μόνο ένα μέρος των πολιτών της ζουν πραγματικά καλά και με ανέσεις, ενώ όλοι οι υπόλοιποι υποφέρουν και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Προβλήματα η Σενεγάλη, προβλήματα έχουν, όμως, και οι Γάλλοι.

Και το έχουν ρίξει στο ποτό.

Η κατανάλωση παραμένει σημαντική, όπως και η επίδρασή της στη θνησιμότητα, αλλά η απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους έχει παίξει τον δικό της θετικό ρόλο, σύμφωνα με τα στοιχεία για το αλκοόλ (41 χιλ. θάνατοι το 2015, έναντι 49 χιλ. θανάτων το 2009) που δημοσιεύει η Le Monde.

Μέσα σε μία χρονιά, το 86,6% των Γάλλων ηλικίας από 18 ως 75 ετών, καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον για μία φορά.

Επίσης, πάνω από ένας στους πέντε μέθυσε τουλάχιστον για μία φορά μέσα στο έτος, κάτι που συνιστά μικρή αύξηση σε σχέση με το 2014.

Η χρήση αλκοόλ είναι πιο συχνή στους άνδρες, ενώ ο μέσος όρος κατανάλωσης είναι 2 με 3 ποτήρια κάθε φορά που πίνει ένα άτομο.

Πιο αναλυτικά στους άνδρες είναι 2,8 και στις γυναίκες 1,8. Ανάμεσα στο 10% όσων πίνουν καθημερινά. οι άνδρες είναι επίσης τριπλάσιοι από τις γυναίκες.

Συγκεκριμένα, το 15,2% των ανδρών πίνει καθημερινά, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 5,1%.

Πάντως, το συνολικό ποσοστό όσων πίνουν καθημερινά έχει μειωθεί από το 25% που ήταν το 1992.

Αλλά η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται έχει μείνει σταθερή από το 2013, μετά από συνεχή πτώση που κατέγραφε τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Επίσης, το 58% του αλκοόλ το καταναλώνει το 10% των Γάλλων που πίνουν, ενώ τα άτομα ηλικίας 18-24 ετών πίνουν λιγότερο συχνά, αλλά 3,3 ποτήρια τη φορά, έναντι 1,7 όσων είναι μεταξύ 65 και 75 ετών.

Επίσης, το 54% των νέων ηλικίας 18-24 ετών πίνει τουλάχιστον μία φορά έξι ποτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στο μέλλον δεν θα πίνει και δεν θα καπνίζει κανείς. Θα κοιτάνε όλη τη μέρα το κινητό και θα είναι υγιέστατοι. Η κακοκαιρία που έρχεται θα μας προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για την άνοιξη και για τις βόλτες στη λιακάδα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.