Ο “απόλυτος” χειμώνας

Πιτσιρίκο, η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο με ψήφους 240 υπέρ έναντι 190 κατά για επέκταση του ελέγχου πριν από πωλήσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που γίνονται σε εκθέσεις και στο διαδίκτυο, όπως μεταδίδει το BBC.

Το νομοσχέδιο δύσκολα θα εγκριθεί, όμως, και από τη Γερουσία, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ για να γίνει νόμος χρειάζεται να το υπογράψει και ο Donald Trump.

Kαι όπως ήδη ανέφεραν σύμβουλοί του από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικάνος πρόεδρος θα ασκήσει βέτο, διότι το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο με το δικαίωμα ενός ατόμου να έχει όπλο, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου, ανάμεσά τους και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι, υποστηρίζουν, εξάλλου, ότι δεν θα απέτρεπε το μακελειό στο σχολείο της Φλόριντα, όπου είχαν σκοτωθεί 17 άνθρωποι.

Οι υπέρμαχοί του ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι ο κόσμος θέλει να επεκταθούν οι έλεγχοι και υπάρχει δυσαρέσκεια για την αδράνεια του Κογκρέσο.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να κλείσει τα παραθυράκια που επιτρέπουν σε πολλούς να αγοράζουν όπλα χωρίς να υφίστανται τον ομοσπονδιακό έλεγχο· για παράδειγμα οι ιδιωτικές αγορές εξαιρούνται από αυτούς τους ελέγχους.

Η αντίθετη άποψη λέει, όμως, ότι οι εγκληματίες που παραβιάζουν τους νόμους, δεν πρόκειται να κάτσουν να τους ελέγξουν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πρόσθεσαν, εξάλλου, μία διάταξη, ζητώντας από το FBI να ειδοποιεί αν ένας μη καταγεγραμμένος μετανάστης επιχειρήσει να αγοράσει όπλο.

Με ένα ακόμα νομοσχέδιο θα επεκταθεί επίσης ο έλεγχος του FBI από τρεις σε δέκα μέρες πριν την αγορά ενός όπλου.

Κι εδώ ο στόχος είναι να κλείσουν παραθυράκια, καθώς αν αυτός ο νόμος ίσχυε και το 2015, θα είχε αποφευχθεί το μακελειό σε αφροαμερικάνικη εκκλησία στη Νότια Καρολίνα, όπου είχαν σκοτωθεί τότε εννέα άνθρωποι από ένα άτομο, το οποίο αγόρασε όπλο, καθώς μετά τον τριήμερο έλεγχο δεν υπήρξε καταδίκη εναντίον του.

Ημίμετρα, βέβαια, είναι όλα αυτά, που δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Άλλωστε, γενικότερα τίποτα δεν φτιάχνει εκτός από τον καιρό.

Στη Γαλλία, μάλιστα, επικρατεί ήδη πολλή ζέστη -για Φεβρουάριο- και η Τετάρτη 27/2 πέρασε στη μετεωρολογική ιστορία, όπως γράφει το Meteociel.fr.

Συγκεκριμένα, καταρρίφθηκαν σχεδόν 70 μηνιαία ρεκόρ ζέστης στο δίκτυο του Meteo France.

H δε μέση μέγιστη εθνική θερμοκρασία ήταν 21,2 βαθμοί, ξεπερνώντας τους 20,2 βαθμούς που είχαν καταγραφεί στις 28 Φεβρουαρίου 1960 και αποτελούσαν το ρεκόρ μέχρι φέτος.

Ρεκόρ έσπασαν, όμως, και σε πολύ παλιούς μετεωρολογικούς σταθμούς, όπως σε αυτόν του Cazaux, που το 1929 είχε καταγράψει θερμοκρασία 26 βαθμών, η οποία ξεπεράστηκε από τους 26,2 βαθμούς της Τετάρτης 27/2.

Με το γεγονός ότι η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη Γαλλία έφτασε τους 21,3 βαθμούς την Τετάρτη 27/2, καταρρίπτοντας το ρεκόρ Φεβρουαρίου, που κρατούσε από τις 28/2/1960 με 20,2 βαθμούς, ασχολείται και η Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, ότι τοπικά στα Πυρηναία, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία, καταγράφηκαν θερμοκρασίες 28,1, αλλά και 27,7 και 27,4 βαθμών, που συνήθως παρατηρούνται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Και σε άλλες χώρες καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών για τον Φεβρουάριο, όπως για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 21,2 βαθμούς στο Λονδίνο.

Για τη Γαλλία είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ ήταν οι 31,2 βαθμοί στις 29 Φεβρουαρίου 1960, εξαιτίας της θερμής εισβολής από το Μαρόκο τότε, μέσω της οροσειράς των Πυρηναίων.

Πολλά τοπικά ρεκόρ έσπασαν επίσης αυτές τις μέρες και ακόμα και στη Βρετάνη στη βορειοδυτική Γαλλία η θερμοκρασία έφτασε τους 21 βαθμούς.

Πάντως, ψυχρές αέριες μάζες από τα βορειοανατολικά της χώρας, θα κατεβάσουν τη θερμοκρασία στους 12 με 18 βαθμούς, αν και στη νότια Γαλλία θα παραμείνει στα υψηλά επίπεδα των 19 με 22 βαθμών.

Άντε και στα δικά μας.

Αφού η τελευταία ηλιόλουστη μέρα του Φλεβάρη ήταν σαν να προετοιμάζει το έδαφος για την άνοιξη.

Σήμερα, 28/2, ήταν μία σχεδόν ανοιξιάτικη μέρα.

Απλά, με “πρόδωσε” η υποβρύχια μηχανή και έβγαλα φωτογραφία μόνο το πιο όμορφο γαστερόποδο των ελληνικών θαλασσών, ένα αυτάκι, που βρήκα στον βυθό, με φόντο την αγαπημένη μου ακτή.

Κάπως έτσι έκανα το “απόλυτο” τον φετινό χειμώνα, όπως και το 2016, με ένα μπάνιο παραπάνω τότε, επειδή ήταν δίσεκτο, ενώ το 2018 ήμουν στο -1.

Aπό τις 30 Νοέμβρη, όταν σημειώθηκε και η πρώτη ψυχρή εισβολή.

Θυμάμαι στις 6 Δεκέμβρη να τουρτουρίζω από το κρύο, ενώ είχα πιάσει κουβέντα με έναν άλλον χειμερινό κολυμβητή.

Μου είπε ότι βουτούσε και νύχτα ή, μάλλον πριν το ξημέρωμα και μετά πήγαινε για δουλειά.

Τα λόγια του μου έδωσαν κουράγιο για τα δύσκολα που θα έρχονταν μετά.

Λίγο μετά τα Χριστούγεννα ένιωθα άρρωστος πια, αλλά συνέχισα να πηγαίνω στο Θυμάρι στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Και στον Μπάτη, όπου έκανα “Πρωτοχρονιά” και σεφτέ για το 2019.

Στις 3 Γενάρη φαινόταν ότι το χιονόνερο θα με σταματούσε, αλλά έκανε ένα 15λεπτο διάλειμμα και βγήκε ήλιος πριν γυρίσει σε βροχή βάφοντας καφέ τη θάλασσα στην αγαπημένη μου ακτή.

Και στις 8 και 16 Γενάρη βουτιά ξανά μετά από χιονιά, αλλά αφού ο ήλιος είχε βγει πια.

Κάπου εκεί ήρθε η διόρθωση -πήγα δύο φορές και Σαλαμίνα, στα Περιστέρια, την πιο όμορφη ακτή σε όλη την Αττική- αλλά με κύμα και νοτιάδες και δυστυχώς και με πολλές και καταστροφικές βροχές.

Σαν να μην έφταναν αυτά, επανήλθαν και οι χιονιάδες συνοδευόμενοι αυτή τη φορά από θυελλώδεις βοριάδες.

Το πενθήμερο 13-17 Φλεβάρη ήταν παγωμένο, αλλά η θάλασσα κρατούσε ακόμα ικανοποιητική θερμοκρασία από ένα μεγάλο διάστημα χωρίς κρύο που είχε προηγηθεί.

Η νέα επέλαση στις 23 με 25 Φλεβάρη ήταν, όμως, αποκαρδιωτική.

Το Σάββατο και τη Δευτέρα τα κατάφερα κουτσά, στραβά, αλλά ενδιάμεσα ήταν αυτή η συννεφιασμένη και παγωμένη Κυριακή.

Είπα ότι δεν θα πάω, αλλά λίγο μετά ήμουν στη δαντελένια -ναι, και του Μπάτη- ακρογιαλιά.

Είπα θα φύγω, αλλά πάρκαρα τελικά.

Για μία στιγμή μου φάνηκε ότι ο θυελλώδης βοριάς εξασθένησε για λίγο.

Ήταν η ευκαιρία που περίμενα για να ξεχυθώ στη θάλασσα.

Η αχίλλειος πτέρνα της κακοκαιρίας είχε επιτέλους φανεί.

Γιατί κάθε κακοκαιρία έχει και την αχίλλειο πτέρνα της.

Μπορεί να έχει κύμα, αλλά δεν θα κάνει κρύο, μπορεί να κάνει κρύο, αλλά δεν θα έχει κύμα.

Μπορεί να φυσάει, αλλά δεν θα βρέχει, μπορεί να βρέχει, αλλά δεν θα φυσάει.

Μπορεί ακόμα και να χιονίσει, αλλά μετά ο ήλιος θα βγει.

Δεν υπάρχει η τέλεια καταιγίδα.

Άλλωστε, στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αυτή η μανία των Αμερικανών με τα όπλα έχει καταντήσει γελοία, ενώ είναι και πολύ κουραστική πια. Προτιμώ τους Γάλλους που λιάζονται τον Φεβρουάριο στις παραλίες και είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν μόνο για τον έρωτα. Έρχονται και εδώ οι λιακάδες. Αύριο θα έχει 18 βαθμούς και την Τρίτη θα έχει 20, οπότε έβγαλα κι εγώ τη βερμούδα μου για να είμαι έτοιμος. Να ετοιμαστώ και ψυχολογικά για τα μπάνια. Άντε και στα δικά μου, λοιπόν, γιατί εσείς έχετε σπάσει όλα τα ρεκόρ. Είστε ο αρχηγός μας. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.