Πολιτική, δημοσιογράφοι και (wannabe) μετεωρολόγοι

Πιτσιρίκο, η ικανότητα του πλανήτη να παράγει τροφή υπονομεύεται από την αποτυχία του ανθρώπου να προστατέψει τη βιοποικιλότητα, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τις δύο τελευταίες δεκαετίες το 20% της βλάστησης στην επιφάνεια της γης έχει γίνει λιγότερο παραγωγικό.

Υπάρχει μία απώλεια της βιοποικιλότητας στο έδαφος, τα δάση, τα λιβάδια, τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα μαγκρόβια δάση, τα θαλάσσια λιβάδια, ακόμα και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, ενώ στο 1/3 των ψαρότοπων στους ωκεανούς γίνεται υπεραλίευση.

Πολλά είδη που έμμεσα εμπλέκονται στην παραγωγή τροφής, όπως τα πουλιά που τρώνε τα παράσιτα των καλλιεργειών και τα μακρόβια δάση που βοηθούν στον καθαρισμό των νερών και στην εκκόλαψη του γόνου δεν είναι τόσο άφθονα, όσο στο παρελθόν, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από 91 χώρες.

Συγκεκριμένα, το 63% των φυτών, το 11% των πουλιών και το 5% των ψαριών μειώνονται, όπως και οι επικονιαστές των φυτών, οι μέλισσες και άλλα έντομα.

Το 17% των επικονιαστών, που αφορά κάποια είδη πουλιών και τις νυχτερίδες απειλούνται, εξάλλου, με εξαφάνιση.

Και αν χαθούν, δεν υπάρχει επιστροφή, οπότε για όλους αυτούς τους λόγους τα οικοσυστήματα που παράγουν τροφή, υπονομεύονται, διότι η αναγκαία βιοποικιλότητα για τα τρόφιμα και τη γεωργία συρρικνώνεται.

Συχνά το φταίξιμο ρίχνεται στη γεωργία, εξαιτίας των αλλαγών στη χρήση γης, των μη βιώσιμων πρακτικών, των παρασιτοκτόνων και άλλων χημικών.

Πολλές χώρες θεωρούν βασική αιτία την αποψίλωση των δασών και την αντικατάστασή τους από καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και από πόλεις από μπετόν, εργοστάσια και δρόμους.

Άλλοι λόγοι είναι η υπερεκμετάλλευση των αποθεμάτων νερού, η μόλυνση, η εξάπλωση ειδών που δρουν ως εισβολείς και η κλιματική αλλαγή.

Υπάρχει και μία ανομοιομορφία γιατί, ενώ ο πλανήτης παράγει περισσότερη τροφή από ποτέ, εξαρτάται και περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν από μονοκαλλιέργειες που έχουν γιγαντωθεί.

Τα 2/3 της καλλιεργήσιμης παραγωγής προέρχονται από εννέα είδη -ενδεικτικά είναι η ζάχαρη, το ρύζι, οι πατάτες, η σόγια κ.λ.π.- κι ενώ τα εναπομείναντα 6.000 είδη φυτών που παράγουν τροφή, μειώνονται.

Αν και οι καταναλωτές δεν έχουν παρατηρήσει κάτι από όλα τα παραπάνω οι ειδικοί θεωρούν ότι σύντομα αυτό μπορεί να αλλάξει.

Τα σούπερ μάρκετ είναι ακόμα γεμάτα από τρόφιμα, αλλά τα περισσότερα είναι εισαγόμενα από άλλες χώρες και δεν υπάρχει ποικιλία, ενώ το να βασίζεσαι σε έναν μικρό αριθμό ειδών, σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα επιδημιών ή, της κλιματικής αλλαγής.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο λιμός στην Ιρλανδία από την καταστροφή της πατάτας το 1840, οι καλλιέργειες δημητριακών που δεν ευδοκίμησαν στις ΗΠΑ και τη Σαμόα τη δεκαετία του 1990.

Υπάρχει ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής τροφίμων και να διασφαλιστεί ότι η βιοποικιλότητα δεν θα παραμεληθεί, αλλά θα αντιμετωπιστεί σαν ένας αναντικατάστατος πόρος με τις ανάλογες πρακτικές, που θα υιοθετηθούν.

Το θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία πιο βιώσιμη διαχείριση των δασών και των συστημάτων αλιείας και πολυκαλλιέργειας.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η βιολογική γεωργία καλύπτει 143 εκ. στρέμματα παγκοσμίως και είναι μόλις το 1% επί του συνόλου των αγροκτημάτων.

Η μελέτη προκάλεσε το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για τη βιοποικιλότητα που σπάνια έχει την προβολή της κλιματικής αλλαγής.

Πολλά κράτη ανέφεραν οικονομικές ζημίες, λόγω της εξαφάνισης ή, της αλλοίωσης των οικοσυστημάτων.

Στην Ιρλανδία, την Πολωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία παρατηρείται μείωση των μελισσών, ενώ τα ψάρια φεύγουν από την Αίγυπτο και κολυμπούν προς τον βορρά, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Mε τόση υπερθέρμανση, πάντως, και τα νερά της θάλασσας παραμένουν τόσο παγωμένα.

Και στις ήπιες μέρες του χειμώνα όπως ήταν και η Παρασκευή στην αγαπημένη μου ακτή, όχι μόνο στους χιονιάδες.

Έστω στους τζούφιους χιονιάδες που κάνει στην Αττική.

Ρίχνοντας από το ένα κάζο στο άλλο τους χιονόφιλους του καναπέ και του καλοριφέρ.

Καλά να πάθουν γιατί εύχονται κακοκαιρίες από τις οποίες κινδυνεύει κόσμος.

H πλάκα είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους wannabe «μετεωρολόγους» κατηγορούν τα ΜΜΕ ότι τρομοκράτησαν τον κόσμο -στην Αττική- με τον τζούφιο χιονιά.

Μα, είναι μία από τις ελάχιστες φορές που οι δημοσιογράφοι απλά αναπαρήγαγαν όσα έγραφαν εδώ και 10 μέρες τα περίπου 50 και βάλε σάιτ που υπάρχουν για τον καιρό.

Το ερώτημα είναι ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτά τα σάιτ για τον καιρό;

Είναι επαγγελματίες μετεωρολόγοι; Μάλλον όχι, τουλάχιστον στα περισσότερα εξ αυτών.

Και αν δεν είναι, μπορούν έτσι ανεξέλεγκτα να κάνουν προγνώσεις για τον καιρό; Έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο; Επιτρέπεται κιόλας αυτό;

Αλλά όπως στην Ελλάδα όλοι παριστάνουν τους γιατρούς, τους προπονητές, τους δημοσιογράφους, τους πρωθυπουργούς, τους ειδικούς επί παντός επιστητού, έτσι γίνεται και στον κλάδο της μετεωρολογίας.

Όλοι νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα. Αλλά θα έπρεπε να ξέρουμε και ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Από την άλλη, βέβαια, και οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι, αφού έγιναν οι περισσότεροι τηλεαστέρες, πλέον κάποιοι στρέφονται και στην πολιτική.

Όπως και πολλοί δημοσιογράφοι, τα χνάρια των οποίων ακολουθούν.

Ίσως για αυτό τελικά η μόνιμη επωδός και ο μόνιμος καημός όλων να είναι τα χιόνια στην Αττική. Γιατί 4 εκατομμύρια πελάτες είναι αυτοί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν ο πλανήτης δεν μπορεί να παράγει φαγητό, θα παραγγείλουμε απέξω. Πάντως, το μεγάλο πρόβλημα για τον πλανήτη σήμερα δεν είναι το αν θα παράγει φαγητό αλλά το ότι παράγει περισσότερη ηλιθιότητα από όση μπορεί να καταναλώσει. Η ημιμάθεια δεν είναι κακή. Άλλωστε, ημιμαθείς είμαστε όλοι. Δεν γίνεται να μην είναι κάποιος ημιμαθής. Αυτό που είναι κακό είναι να μην ξέρεις ούτε τα μισά και να νομίζεις πως ξέρεις τα πάντα. Η υστερία δεν είναι χαρακτηριστικό των μετεωρολόγων, αλλά χαρακτηριστικό όλων. Όλοι θέλουν κάτι να πουλήσουν και να προσποιηθούν πως κάνουν κάτι πολύ σημαντικότερο από αυτό που κάνουν. Έτσι, οι μάγειρες έγιναν μάστερ σεφ και ένα καλό και απλό πιάτο φαΐ έγινε μεσανατολικό. Το καλό με τους μετεωρολόγους είναι ότι παθαίνουν τέτοια υστερία πια και με μια βροχούλα, οπότε αφενός είναι διασκεδαστικοί, και αφετέρου σου φαίνεται πως έχει πάντα πιο καλό καιρό από αυτόν που προβλέπουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.