Σαν χειμωνιάτικη υποβρύχια φωτογραφία ξεθωριάζει σιγά σιγά και η δημοσιογραφία

Πιτσιρίκο, σήμερα στην παραλία – στο Θυμάρι, τουλάχιστον ένα άτομο έκανε ηλιοθεραπεία. Κι άλλοι τρεις βούτηξαν, ο ένας με ισοθερμικό μπλουζάκι ανοίχτηκε πολύ μακριά.

Από τους άλλους δύο ο ένας με σκουφάκι έκανε μεγάλη διαδρομή γύρω από την αγαπημένη μου ακτή.

Έβαλα κι εγώ σκουφάκι.

Μάλλινο, όμως, για μετά τη βουτιά. Μαζί με ζακέτα, πουλοβεράκι, φόρμα κολεγιακή και όλα τα σχετικά.

Και δεν έβγαλα και μία υποβρύχια φωτογραφία της προκοπής, σαν να μην έφταναν όλα αυτά.

Ακόμα και μία μεγάλη τσιπούρα -δίπλα από μία ποσειδωνία- διακρίνεται αμυδρά.

Αλλά και το χειμωνιάτικο σκαθάρι που ακίνητο, όπως κάθεται αποτελεί εύκολο στόχο για τον φακό της μηχανής, βγήκε στα σκοτεινά.

Οι καλόγριες, οι κακαρέλοι, οι σαργοί, οι σάλπες, οι γύλοι, ένας κέφαλος και δύο χειλούδες μοιάζουν να είναι τόσο μακριά.

Μόνο έναν χάνο απαθανάτισα από κοντά. Αλλά η φωτογραφία είναι σαν ξεθωριασμένη.

Σαν χειμωνιάτικη υποβρύχια φωτογραφία που ξεθωριάζει, τείνει να γίνει, εξάλλου, και η δημοσιογραφία.

Μία ακόμα απόδειξη είναι ο μιντιακός όμιλος Vice, που θα απολύσει 250 υπαλλήλους, το 10% του προσωπικού του, όπως αναφέρει η Le Monde.

Tα κακά μαντάτα στους εργαζόμενους μετέφερε η γενική διευθύντρια Nancy Dubuc, παρουσιάζοντας ένα πλάνο το οποίο θα βελτιώσει την κερδοφορία της Vice και θα εδραιώσει τη θέση της στο μέλλον.

Η αναδιοργάνωση θα αφορά όλα τα τμήματα και όλες τις χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όπου κάνει παραγωγή προγραμμάτων ο όμιλος Vice, προκειμένου να επικεντρωθεί σε πιο αναπτυξιακούς τομείς, όπως οι τηλεοπτικές παραγωγές με χορηγία (τοποθέτηση προϊόντος).

Οι περικοπές έρχονται σε μία περίοδο, που και δύο μεγάλες ιστοσελίδες, η BuzzFeed News και η Huffpost προχώρησαν σε απολύσεις 300 και 20 υπαλλήλων αντίστοιχα, συρρικνώνοντας κατά 10% τη συντακτική ομάδα.

Ο όμιλος Vice ήταν ένα αστέρι στην ψηφιακή δημοσιογραφία, αλλά η Shane Smith, εμβληματική μορφή του, αντικαταστάθηκε την άνοιξη του 2018 από την Nancy Dubuc για να επανέλθει η σταθερότητα.

Από το 1994 ο όμιλος Vice εκτόξευσε την αξία σε πολλά δισ. δολ, όμως, από το 2016 άρχισαν οι αναταραχές, καθώς δεν είχε πια απήχηση στους τηλεθεατές και ο κύκλος εργασιών του το 2017 ήταν 805 εκ. δολ., δηλαδή 100 εκ. δολ. λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η δημοσιογραφία έχει αλλάξει. Και αυτό είναι αισιόδοξο. Άλλωστε, για πολλά χρόνια, δεν ήταν δημοσιογραφία αυτό που υπήρχε. Ούτε είναι δημοσιογραφία αυτό που κάνουν οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ των ολιγαρχών. Ούτε, βέβαια, οι δημοσιογράφοι των υπουργείων, ένα είδος που ανθεί στην Ελλάδα. Αν τα ΜΜΕ δεν είναι ανεξάρτητα, δεν είναι ΜΜΕ. Αν ένας δημοσιογράφος αξίζει, δεν θα χαθεί. Υπάρχει και το Διαδίκτυο. Το Vice είχε ενδιαφέρον στην αρχή αλλά μετά έγινε ανέκδοτο. Επίσης, έγινε εξαιρετικά μεροληπτικό και τάχα μου πρωτοποριακό. Ένα από τα πιο αστεία βίντεο που έχω δει, είναι αυτό που σατιρίζει τον τρόπο με τον οποίο διαλέγουν τα θέματα οι συντάκτες του Vice.

Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.