Στη Νιγηρία εξαγοράζουν τις ψήφους με ρύζι και ρούχα

Πιτσιρίκο, στη Νιγηρία 84 εκατομμύρια ψηφοφόροι περίμεναν το Σάββατο 16/2 έξω από τις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές που τελικά μετατέθηκαν για μία εβδομάδα (23/2), όπως γράφει η Le Monde.

Ανάμεσα στους 73 υποψήφιους ξεχωρίζουν τα δύο φαβορί, ο απερχόμενος αρχηγός κράτους Muhammadu Buhari 76 ετών -που θέλει να λάβει μία δεύτερη εντολή- και ο 72χρονος πρώην αντιπρόεδρος και νυν πολυεκατομμυριούχος Atiku Abubakar.

Δύο 70ρηδες σε μία χώρα νέων, καθώς στη Νιγηρία το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών, αλλά οι νέοι, αν και θα πάνε να ψηφίσουν, δεν πιστεύουν ότι κάτι θα αλλάξει.

Στο Λάγος, την εμπορική πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας (η πολιτική πρωτεύουσα είναι η Αμπούζα), χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε παραγκουπόλεις που κυριολεκτικά επιπλέουν στις όχθες μίας λιμνοθάλασσας.

Η Νιγηρία θεωρείται από τις πιο πλούσιες χώρες της Αφρικής λόγω του πετρελαίου της, αλλά ένα πολύ μικρό μέρος από τα έσοδά του φτάνουν στους πολίτες της, που έχουν ταλαιπωρηθεί και από τη διαφθορά των πολιτικών.

Μάλιστα, οι κάτοικοι που μένουν δίπλα στη λιμνοθάλασσα μπορεί να εκδιωχθούν από τις αρχές, προκειμένου να κτιστούν κατοικίες για τους πιο ευκατάστατους.

Αρκετοί από αυτούς που έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους καταγγέλλουν πρακτικές εξαγοράς ψήφου εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Οι πολιτικοί εξαγοράζουν, μάλιστα, τις ψήφους, δίνοντας στους πολίτες σάκους με ρύζι, χρήματα και ρούχα.

Κι αυτό καθώς η οικονομία καταρρέει, η ακραία φτώχεια αυξάνεται και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υπόσχεται ιδιωτικοποιήσεις.

Κι άλλες; Σε μία χώρα που τη ρήμαξαν οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες;

Μιας και ο λόγος, όμως, για πολυεθνικές, η Νέα Ζηλανδία, που ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της έτσι ώστε να έχει φορολογήσει τα κέρδη ψηφιακών εταιριών, όπως η Google, το Facebook και η Amazon και να γίνει έτσι μέρος μίας παγκόσμιας προσπάθειας που έχει στόχο να κάνει τους τεχνολογικούς γίγαντες να πληρώσουν φόρους, όπως μεταδίδει το Reuters.

H πρωθυπουργός Jacinda Arden δήλωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο επήλθε συμφωνία για ένα κείμενο διαβούλευσης για το πώς θα τροποποιηθεί το φορολογικό πλαίσιο της χώρας, έτσι ώστε οι πολυεθνικές εταιρίες να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί.

“Το τρέχον φορολογικό μας σύστημα δεν είναι δίκαιο, όσον αφορά τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους φορολογούμενους πολίτες από τη μία και τις πολυεθνικές από την άλλη” είπε η Arden.

Οι ψηφιακές αυτές εταιρίες που προσφέρουν και δίκτυα social media, πλατφόρμες για online αγορές, αλλά και για διαφημίσεις, κερδίζουν ένα σημαντικό εισόδημα από τους καταναλωτές, χωρίς να είναι υπόχρεες σε φόρο εισοδήματος, εξηγεί η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας.

Η αξία αυτών των ψηφιακών υπηρεσιών στη Νέα Ζηλανδία εκτιμάται στα 1,86 δισ. δολάρια.

Τα εκτιμώμενα έσοδα για έναν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών είναι μεταξύ 20,65 δισ. δολάρια και 55,1 δισ. δολάρια.

Οι φόροι ψηφιακών υπηρεσιών έχουν συνήθως έναν συντελεστή 2%-3% επί των ακαθάριστων εσόδων μίας πολυεθνικής στη χώρα.

Ένας αριθμός κρατών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Ινδία, έχουν ενεργοποιήσει ή ανακοινώσει σχέδια για φόρο ψηφιακών υπηρεσιών.

Σχετικές διαβουλεύσεις γίνονται και στην ΕΕ και την Αυστραλία, ενώ στη Νέα Ζηλανδία το κείμενο διαβούλευσης αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Μάιο του 2019.

Να επισυνάψω, όμως, και μία ακόμα είδηση, καθώς ξενίζει το γεγονός ότι στην Ισπανία έχουν ξεσπάσει καμιά 50 πυρκαγιές, εκ των οποίων αρκετές είναι προϊόν εγκληματικής ενέργειας, όπως αναφέρει η Liberation.

Ενεργές είναι ακόμα 48 πυρκαγιές από τις 50 συνολικά, για τις οποίες επιστρατεύτηκαν 760 άτομα από διαφορετικές περιοχές για την κατάσβεσή τους.

Από την Πέμπτη 14/2, όταν ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές σε μία ορεινή περιοχή στα βόρεια της χώρας, καμία ανθρώπινη απώλεια δεν έχει αναφερθεί, καθώς στην πλειοψηφία τους έχουν εκδηλωθεί σε μη προσβάσιμες ζώνες και δεν απειλούν τον πληθυσμό και τις υποδομές.

Δύο άτομα συνελήφθησαν, ενώ δεν υπάρχει κανένας τραυματισμός, απλά πέντε άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Καμία σχέση με το καυτό σκηνικό της Ισπανίας, αλλά αρκετή ζέστη για την εποχή είχαμε τη Δευτέρα και στην Ελλάδα, ωστόσο, το εντυπωσιακό ήταν ότι δεν κρύωσε και η θάλασσα, παρά τις πέντε μέρες σερί με δυνατό βοριά, που είχαν προηγηθεί.

Μετά από αντίστοιχες κακοκαιρίες τον Γενάρη ήταν πολύ παγωμένα τα νερά.

Αλλά μπαίνοντας στο τελευταίο 10ήμερο του Φλεβάρη πια, ήταν σαν καλοκαίρι στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Με δύο ζευγαράκια να ζωγραφίζουν με φόντο τη θάλασσα που ήταν κι αυτή σαν ζωγραφιά και μοναδική παραφωνία έναν ψαροτουφεκά.

Δυστυχώς, είχε χτυπήσει ένα άτυχο λαβράκι, αλλά τουλάχιστον τα αγαπημένα μελανούρια, οι κακαρέλοι, οι μουρμούρες, κι οι σαργοί, οι καλόγριες κι οι σάλπες, οι γύλοι, οι χάνοι και οι κέφαλοι, ένα μπαρμπούνι, μερικά ακόμα ψαράκια, κι ένα κτενοφόρο ήταν ασφαλή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στην διεφθαρμένη και τριτοκοσμική Νιγηρία μπήκαν και κάποιοι στη φυλακή για το σκάνδαλο της Siemens. Από την άλλη, οι Έλληνες με τον ανώτερο πολιτισμό, ετοιμάζονται να κάνουν πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη γιατί ο πρόεδρος της Siemens έχει δουλειές αυτή την εποχή. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν βαλθεί όλοι να φορολογήσουν Google, Facebook κλπ, και γιατί δεν κάνουν ανταγωνιστικά σάιτ. Πόσο δύσκολο είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, να στήσει ένα ανταγωνιστικό Google κι ένα ανταγωνιστικό Facebook; Αλλά έχει πεθάνει η Ευρώπη και δεν γεννάει τίποτα καινούργιο, μόνο φόρους ξέρουν να βάζουν. Ωραία μπήκε το καλοκαίρι φέτος. Άντε, καλό χειμώνα! Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.