To φινλανδικό πλοίο που ταξιδεύει μόνο του

Πιτσιρίκο, στη Φινλανδία υπάρχει ένα πλοίο που ταξιδεύει μόνο του και δένει επίσης μόνο του στο λιμάνι -κατεβάζει καταπέλτη, δεν ρίχνει κάβους με βιλάι, είπαμε- όπως φαίνεται και στο βίντεο που επισυνάπτει το BBC.

Αισθητήρες και κάμερες το βοηθούν να πλέει αυτόνομα και να αποφεύγει και εμπόδια στη θάλασσα.

Αυτό το πλοιάριο δεν χρειάζεται πλήρωμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να πλοηγηθεί από ανθρώπους στην ακτή μέσω δορυφορικών και διαδικτυακών επικοινωνιών, αν και μία κυρία λέει ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να είσαι στο κατάστρωμα ή στη γέφυρα.

Είναι, όμως, μία τεχνολογία της Rolls Royce, που σταδιακά θα οδηγήσει σε πλοία που δεν θα χρειάζονται πλήρωμα, κι έτσι θα εξοικονομούνται χώρος για πρόσθετο φορτίο και ενέργεια.

Όπως λέει, άλλωστε, κι ένας στο βιντεάκι τα περισσότερα ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη λόγω κούρασης του πληρώματος.

Κάτι τέτοια ρεπορτάζ, Πιτσιρίκο, σε δικαιώνουν που γράφεις συχνά ότι οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να γίνονται περιττοί.

Να δούμε και το αυτόματο πλοίο να πετάει και βιλάι μόνο του και τι στον κόσμο.

Το βιλάι είναι ένα συμπαγές μπαλάκι με μία μεγάλη ουρά από σκοινί, την οποία δένουν στη θηλιά του κάβου.

Μετά ένας ναύτης πετάει το μπαλάκι στη στεριά, όπου το πιάνουν και έτσι τραβούν τους κάβους και τους περνάνε στις μπίντες – αυτές τις κοντόχοντρες μεταλλικές κατασκευές, που βλέπουμε στα λιμάνια.

Θέλει προσοχή, βέβαια, το πέταγμα του βιλάι για να μην βρει κανέναν στο κεφάλι.

Καλύτερα να πέσει στη θάλασσα.

Στη θάλασσα, που το πρώτο τριήμερο του Φεβρουαρίου θύμισε το αντίστοιχο του 2016 με πολλή διαύγεια και καλή θερμοκρασία στα κρυστάλλινα νερά.

Μάλλον πρέπει να ήταν και ο κολυμβητής που βουτάει νύχτα τον χειμώνα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Αν και πέσαμε από διαφορετικά σημεία, τον κατάλαβα από το στιλ και επειδή πήγε πολύ βαθιά.

Δεν μιλήσαμε αυτή τη φορά.

Αλλά έτσι δεν με καθυστέρησε και από το να ντυθώ γρήγορα με ζακέτες, πουλόβερ, φόρμες και σκουφιά, όπως εκείνη την παγωμένη μέρα του Δεκέμβρη με τον δυνατό βοριά.

Έίχα και το περιθώριο να ξεσκαρτάρω με την άνεσή μου και τις υποβρύχιες φωτογραφίες με τους σαργούς, τους κακαρέλους, τους χάνους, τους κέφαλους, τις καλόγριες, ένα καλοκαιρινό μελανούρι, αλλά και το χειμωνιάτικο σκαθάρι, που ίσως δείχνει ότι η άνοιξη είναι ακόμα μακριά.

Στο Θυμάρι δεν έχει ανθίσει ακόμα ούτε μία αμυγδαλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, βγάζει μάτι πια πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να δουλεύουν. Γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν κάνουν -τις περισσότερες φορές- δύσκολη τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Αλλά το πρόβλημα είναι πως αφενός η επιβίωση των ανθρώπων εξαρτάται ακόμα από την εργασία -αν και οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται- και αφετέρου πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς να δουλεύουν. Πάρτε, για παράδειγμα, τα Κίτρινα Γιλέκα. Διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, την Δευτέρα στην δουλειά. Για απεργία, ούτε κουβέντα. Για επίδομα χωρίς δουλειά, ούτε κουβέντα. Οπότε, τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν; Δεν χρειάζονται καν διαδηλώσεις. Όλοι οι πολίτες του κόσμου -ή τουλάχιστον αυτοί που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο- να απαιτήσουν εδώ και τώρα Βασικό Εισόδημα για όλους. Θα παραλύσουμε τα πάντα για μια εβδομάδα και θα το πετύχουμε. Τα χρήματα υπάρχουν. Και οι οικονομικές ελίτ και οι άνθρωποι του συστήματος και των αγορών ξέρουν καλά πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το Βασικό Εισόδημα. Αλλά μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι ελεύθεροι. Θέλουν δουλίτσες και αφεντικά, για να παραπονιούνται πως δεν μπορούν να ζήσουν. Ενώ φοβούνται να ζήσουν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου. Α, εδώ στο κέντρο της Αθήνας δεν έχουν ανθίσει μόνο οι αμυγδαλιές αλλά σήμερα φάγαμε και τα πρώτα καρπούζια!)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.