Ανέβηκε ένα βαθμό η θερμοκρασία στον Σαρωνικό

Πιτσιρίκο, στη Νέα Ζηλανδία, η Vodafone πρότεινε εθελούσια έξοδο σε 2.000 υπαλλήλους, με εξαίρεση εκείνους που είναι στο τηλεφωνικό κέντρο και στον τμήμα λιανικών πωλήσεων.

Ένα μικρό ποσοστό εξ αυτών άδραξε την ευκαιρία, όπως τη χαρακτήρισε εκπρόσωπος της εταιρίας, μιλώντας στο Reuters.

H Vodafone Νέας Ζηλανδίας είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2018 ότι επανεξετάζει την κατάσταση σε όλα τα τμήματά της, για να βελτιώσει την απόδοσή της και ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2019 ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της επιχείρησης θα έχει οριστικοποιηθεί.

Τότε δεν είχε προκαθοριστεί, πάντως, ο αριθμός και ο τύπος των θέσεων εργασίας που θα επηρεάζονταν.

Ο νέος διευθυντής της Vodafone στη Νέα Ζηλανδία, ο John Paris είχε πει στο τέλος του 2018 ότι η εταιρία θα κάνει αναδιάρθρωση, προκειμένου να είναι σε θέση για μία πρώτη δημόσια προσφορά το 2020, δηλαδή, για να μπει στο χρηματιστήριο, μέσω της διάθεσης μετοχών.

Η Vodafone απασχολεί περίπου 3.000 εργαζόμενους στη Νέα Ζηλανδία, όπου διατηρεί 72 καταστήματα λιανικής πώλησης και από το 1998 έχει σωρευτικά 2,4 εκ. πελάτες.

Δηλαδή, οι 2 από τους 3 υπαλλήλους της θα γίνουν ξεπαρεού (έξω από την παρέα μας – τους διώχνει σε ελεύθερη μετάφραση).

Και από τις απολύσεις στη Νέα Ζηλανδία, ας περάσουμε στις απεργίες στην Αλγερία.

Την πενθήμερη απεργία που ξεκίνησαν οι κάτοικοι της Αλγερίας, καθώς οι διαμαρτυρίες ενάντια στον προβληματικό πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika μπαίνουν σε μία νέα φάση, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Mαγαζιά σε όλη τη χώρα έμειναν κλειστά και ομάδες εργαζόμενων συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, δείχνοντας την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι ο 82χρονος Bouteflika θα διεκδικήσει μία πέμπτη θητεία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Μέσω των social media, το συνδικάτο των εταιριών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου καλούσε τους εργαζόμενους να μην πάνε στις δουλειές τους αυτή την εβδομάδα, γιατί έχουν “ραντεβού με την ιστορία”.

Είχαν προηγηθεί οι μεγαλύτερες σε συμμετοχή και παλμό διαδηλώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε όλη την Αλγερία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Αρχικά ήταν ενάντια στη διακυβέρνηση του 82χρονου Bouteflika, αλλά γρήγορα οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε ένα κίνημα ενάντια στο καθεστώς γύρω από τον Αλγερινό ηγέτη, ο οποίος σπάνια εμφανίζεται δημόσια από το 2013, οπότε και υπέστη εγκεφαλικό.

Την περασμένη Κυριακή 10/3, ένα κυβερνητικό αεροπλάνο εικάζεται ότι τον μετέφερε πίσω στην Αλγερία από τη Γενεύη, όπου είχε μεταβεί για θεραπεία, ενώ ο ίδιος προτείνει να αντικατασταθεί από άλλον, αν επανεκλεγεί.

Διάφορα ηγετικά στελέχη της Αλγερίας προσπαθούν να διατηρήσουν μία εικόνα ελέγχου, καθώς οι διαμαρτυρίες γιγαντώνονται.

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να ακυρώσει μία γενική αποχή των μαθητών, μεταθέτοντας νωρίτερα τις ανοιξιάτικες διακοπές, που συνήθως είναι προγραμματισμένες για τις 21 Μαρτίου, ενώ τις επεκτείνει και μέχρι τις 4 Απριλίου.

Παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες να περιοριστούν οι διαδηλώσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας που συνεισφέρει το 30% του ΑΕΠ της Αλγερίας συμμετείχαν στην απεργία.

Η κρατική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach που απασχολεί 120 χιλιάδες υπαλλήλους είναι κατά της απεργίας, σε αντίθεση με την εταιρία Cevital που έχει προσωπικό 18 χιλιάδων εργαζόμενων και μέσω Twitter ενημέρωσε ότι στηρίζει το κίνημα, γιατί χρειάζεται μία αλλαγή στο σύστημα.

Παρεμπιπτόντως, η απεργία μπορεί να πλήξει τον ενεργειακό και ζωτικό για την αφρικανική χώρα τομέα – η Αλγερία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη – προκαλώντας σε μία τέτοια περίπτωση πανικό στο καθεστώς, όπως εκτιμά ο αναλυτής Riccardo Fabiani.

Η πραγματική είδηση, βέβαια, Πιτσιρίκο είναι ότι την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου βούτηξε και μία φίλη.

Μάλιστα, μετά ήταν με ένα κοντομάνικο, σε αντίθεση με μένα που έβαλα φόρμα, ζακέτα και κολεγιακή, παρά τα 70 μπάνια το 2019 και τα 2040 σερί.

Και με τσίμπησε και μέλισσα στο δάχτυλο, αφού παρέλειψα να βάλω και γάντια.

Πάνω που είχα γλιτώσει το τσίμπημα από κάτι αγκίστρια που μάζεψα από τον βυθό μαζί με την κομμένη τους πετονιά και τα βαρίδια.

Παρεμπιπτόντως, να επαινέσω και δημόσια μία άλλη κοπέλα που μάζεψε σχεδόν όλα τα σκουπίδια στη μεγάλη αμμουδιά.

Βοήθησα λίγο, αλλά κυρίως έδινα οδηγίες σε λουόμενους, όπως να μπαίνουμε με την πλάτη και σιγά, σιγά στη θάλασσα και να φοράμε αρκετά ρούχα μετά, αφού αρχικά μπορεί να νιώθουμε ζεστοί, επειδή έχουν αυξηθεί οι καρδιακοί παλμοί, αλλά, όταν επανέλθουν σε κανονικό ρυθμό, θα επιστρέψει και το κρύο.

Άλλωστε, η θάλασσα είναι ακόμα αρκετά ψυχρή, αν και ανέβηκε ένα βαθμό, από 15 σε 16 στον Σαρωνικό και φαίνεται και από τη θολούρα στις υποβρύχιες φωτογραφίες η ζεστασιά.

Επίσης, η θερμοκρασία της είναι 16 με 17 βαθμούς στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο, 16 στο Ιόνιο, αλλά 14 στον Πατραϊκό Κόλπο, 14 και στο βόρειο Αιγαίο, αλλά 13 στη Χαλκιδική και 12 στη Θάσο, όμως η δυτική Κρήτη και η Ρόδος έχουν 17 και 18 βαθμούς.

Κι εις ανώτερα. Αφού σταδιακά η θάλασσα θα πιάσει τους +25 βαθμούς το καλοκαίρι, μιας και ο χειμώνας έχει τελειώσει από τις 25 Φεβρουαρίου, όπως είχα γράψει εκείνη τη Δευτέρα.

“Την τελευταία μέρα του χειμώνα” .

Εκείνο το δαιμονισμένο σφύριγμα του βοριά ήταν το κύκνειο άσμα του.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ούτε δουλειές, ούτε τίποτα. Κάνα μπάνιο να κάνουμε, τώρα που μπορούμε. Θα ξεκινήσω τον Μάιο τα μπάνια, οπότε ελπίζω να είναι ζεστή η θάλασσα. Πέρσι, που δεν έκανε χειμώνα, ήταν πολύ ζεστή τον Μάιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.