Ανταπόκριση από την Ολλανδία

Φίλε μου, Πιτσιρίκο, με μικρή καθυστέρηση λίγων ωρών, έτσι για να ξεκαθαρίσει πρώτα λίγο το τοπίο, σου γράφω για το χτεσινό σοκ με την επίθεση σε τραμ στην Ουτρέχτη, μια πόλη κεντρική, αλλά πολύ ήσυχη, όπως και οι περισσότερες πόλεις της Ολλανδίας.

Κατ’ αρχάς, να ενημερώσω εσένα και τους φίλους του μπλογκ ότι η ελληνική κοινότητα είναι ακέραια, είμαστε όλοι καλά και χαίρουμε άκρας υγείας. Σου το λέω εγώ υπεύθυνα να μην παίρνετε τηλέφωνα στην πρεσβεία και τους ενοχλείτε τους ανθρώπους με το θόρυβο του τηλεφώνου που, έτσι κι αλλιώς, δεν θα σηκώσουν.

Πληροφορηθήκαμε την επίθεση άμεσα και αρχίσαμε να μαθαίνουμε τις πρώτες πληροφορίες από τα ολλανδικά μέσα, αλλά σχεδόν παράλληλα παρακολουθούσαμε και τις εξελίξεις στα ελληνικά μέσα.

Εκεί που οι Ολλανδοί περιέγραφαν τι έγινε και τόνιζαν ότι ο δράστης έχει διαφύγει και ότι κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει γίνει, στην ελληνική ειδησεογραφία έπαιζε ήδη η είδηση για «τρομοκρατική επίθεση».

Αυτός ο φόβος υπήρχε και υπάρχει στις ολλανδικές αρχές, βεβαίως, και γίνεται από εχθές η σχετική έρευνα, καθώς δεν έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Η έρευνα, όμως, εστιάζει και σε άλλα πιθανά σενάρια ήδη από τις πρώτες ώρες, τα οποία, όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από την επίθεση φαίνονται πολύ πιο ισχυρά.

Στην Ολλανδία αυτό. Φίλοι και συγγενείς που επικοινώνησαν μαζί μου από Ελλάδα ήταν ήδη πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια και τρόμαξα να τους εξηγήσω ότι ακόμη κανείς δεν ξέρει τι συνέβη και ότι μάλλον είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα.

Δεν θα κάνω προβλέψεις και εικασίες και ασφαλώς μπορεί να κάνω λάθος, αλλά όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα, μάλλον αυτό που έγινε απέχει πολύ από το σενάριο της τρομοκρατίας.

Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την επίθεση, είναι ένας τύπος με φορτωμένο ποινικό μητρώο, χρήστης ηρωίνης, κοκαΐνης και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Παραδόξως, σε σχέση με αυτά που έχεις συνηθίσει, ο δράστης δεν είναι αυτός ο άνθρωπος που δεν είχε δώσει δικαιώματα στη γειτονιά και την οικογένειά του και πέσαν όλοι από τα σύννεφα όταν έμαθαν τι συνέβη.

Κάθε άλλο, τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο που δεν είχε καμία σχέση με το Ισλάμ, χρόνια τώρα δεν πατούσε στο τζαμί, έκανε από μικρός ένα σωρό μικροεγκλήματα και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν εις βάρος του ακόμη πιο σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η κατηγορία για βιασμό. Τέλος, κάποιος γείτονάς του μέσες άκρες είπε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ένας περιθωριακός τύπος με IQ γαρίδας.

Η επίθεση, τέλος, θεωρείται πιθανό ότι έγινε για οικογενειακούς λόγους, ενώ ένα από τα θύματα ήταν, όπως λέγεται, μέλος της οικογένειάς του.

Αυτό, Πιτσιρίκο μου, δεν έχει καμία σημασία για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, ούτε βέβαια αναιρεί το ενδεχόμενο η επίθεση να έχει άλλα αίτια, ακόμη δεν ξέρουμε τι πραγματικά έχει συμβεί.

Η έρευνα συνεχίζεται και εδώ τα μέσα δεν καταλήγουν σε πορίσματα πριν ολοκληρωθεί. Την ώρα που εδώ επικρατούσε μία αγωνία χωρίς καμία ένταση, στα ελληνικά μέσα είχαν αρχίσει να βαράνε οι σειρήνες του πολέμου, να γίνονται συσχετισμοί με την επίθεση στη Νέα Ζηλανδία και τα σχετικά, πράγματα που δεν ακούσαμε από τα ολλανδικά μέσα και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ακούσουμε, παρά μόνο αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους πολίτες εδώ, ήταν πολύ ψύχραιμοι, ακολουθούσαν τις οδηγίες των αρχών και συνέχισαν την ημέρα τους.

Εμένα να σου πω την αλήθεια με τρομάζει βέβαια λίγο αυτό, το ότι φτάσαμε στο σημείο να συνεχίζουμε την ημέρα μας γνωρίζοντας ότι μπορεί να έχει γίνει δίπλα μας μια τρομοκρατική επίθεση. Συνηθίσαμε το τέρας, κάπως έτσι.

Ο φόβος θα συνεχίσει να υπάρχει σε όλους μας έτσι κι αλλιώς, κι εδώ και σε όλες τις χώρες.

Όμως καλό θα ήταν να αποφύγουμε τον πανικό που σίγουρα δεν είναι καλός σύμβουλος.

Φιλιά,

Ελένη

(Φίλη Ελένη, μη μας το χαλάς ότι η επίθεση δεν ήταν τρομοκρατική γιατί εμείς εδώ πανηγυρίζουμε που ο δράστης της επίθεσης ήταν Τούρκος. Με μερικές ακόμα επιθέσεις από Τούρκους σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, θα ακυρώσουν όλοι οι Ευρωπαίοι τις κρατήσεις τους για την Τουρκία και η Ελλάδα θα έχει το καλοκαίρι 70 εκατομμύρια τουρίστες. Ελένη, ούτε εγώ ανησύχησα. Ξέρω πως οι συνδρομητές του μπλογκ είναι στο Άμστερνταμ και στην Χάγη, οπότε δεν υπήρξε κίνδυνος να σκοτωθεί κάποιος από αυτούς και να χάσω τη συνδρομή των 3 ευρώ. Ελένη, σε πειράζω. Διάβασα πως ο δράστης ήταν ζαβός. Το πρόβλημα είναι ότι οι ζαβοί και οι βλαμμένοι έχουν πληθύνει. Ζούμε ανάμεσά τους. Ελένη μου, εσύ μη στενοχωριέσαι για τίποτα. Όλα καλά θα πάνε. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.