Βενεζουέλα: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα;

Πρόσφατα, ξεκίνησε να εξελίσσεται η τελευταία πράξη του σχεδίου αντικατάστασης της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Το νέο πραξικόπημα που ετοιμάζουν οι Η.Π.Α., βρίσκει την στήριξη της Ε.Ε., ενώ ο Ο.Η.Ε. προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη σχετικά στάση.

Από το 1950 μέχρι σήμερα, οι Η.Π.Α. αριθμούν 56 στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική.

Βλέπετε, υπάρχουν 3 πράγματα που προκαλούν τον θυμό των Η.Π.Α. τόσο πολύ, ώστε να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα πραξικόπημα σε κάποια ξένη χώρα αγνοώντας το πόσες ανθρώπινες ζωές θα χαθούν στην πορεία (αν πεθάνουν αρκετοί, οι υπαίτιοι πέρνουν Νόμπελ Ειρήνης – βλέπε Κίσινγκερ και Ομπάμα).

Αν κάποια χώρα έχει 1 από τα 3, τότε οι Η.Π.Α. ίσως ενεργήσουν εχθρικά.

Αν κάποια χώρα έχει 2 από τα 3, τότε οι Η.Π.Α. σίγουρα θα ενεργήσουν εχθρικά.

Αν κάποια χώρα έχει όμως 3 στα 3, τότε κοίτα πίσω σου, οι Η.Π.Α. ήδη ενεργούν εχθρικά σε αυτή.

Έχουμε και λέμε:

1. Αν έχεις ή προσπαθείς να εφαρμόσεις σοσιαλισμό

Αυτονόητο. Αν έχεις ή προσπαθείς να εφαρμόσεις ένα δικαιότερο οικονομικό σύστημα από το δικό μας, τότε στραγγαλίζουμε την οικονομία σου όσο μπορούμε περισσότερο, και αν υπάρξουν θύματα, κατηγορούμε το σύστημα που εφαρμόζεις.

2. Αν δεν χρησιμοποιείς το δολάριο για τις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας σου

Το Ιράκ έριξε το δολάριο, οι Η.Π.Α. εισέβαλαν.

Η Συρία έριξε το δολάριο, οι Η.Π.Α. εισέβαλαν.

Η Λιβύη έριξε το δολάριο, οι Η.Π.Α. εισέβαλαν.

Το Ιράν έριξε το δολάριο, οι Η.Π.Α. θέλουν να εισβάλουν.

Το Πακιστάν έριξε το δολάριο στις εμπορικές του συναλλαγές με την Κίνα, και την επόμενη μέρα οι Η.Π.Α. προσέθεσαν τη χώρα στη λίστα με τις χώρες που καταπατούν τα δικαιώματα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Σε άλλα νέα, η Βενεζουέλα έριξε το δολάριο τον Οκτώβριο.

3. Αν έχεις πετρέλαιο ή άλλους φυσικούς πόρους που χρειάζονται οι Η.Π.Α.

Σε περίπτωση που κάποιος δε το γνωρίζει, η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, και ανήκουν στο δημόσιο.

Θα πει κανείς, πώς είναι δυνατόν μια χώρα τόσο πλούσια σε πετρέλαιο, να υποφέρει από τόση φτώχεια.

Η Βενεζουέλα, όμως, έχει κάνει το λάθος να στηρίξει όλη την οικονομία της στο πετρέλαιο, χάνοντας δισεκατομμύρια ευρώ από την ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά το 2014, ενώ οι κυρώσεις των Η.Π.Α. εξασφαλίζουν ότι καμία χώρα δεν θα αγοράσει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, με απειλή κυρώσεων στις χώρες που θα το κάνουν.

Θα πει κανείς, πώς είναι δυνατόν μια χώρα σε τόσο εύκρατο κλίμα, να έχει πρόβλημα τροφίμων.

Λόγω της εξάρτησης της οικονομίας από το πετρέλαιο, η παραγωγή της χώρας δεν έχει την ποικιλομορφία που θα της παρείχε κάποια ασφάλεια.

Η Βενεζουέλα δεν παράγει αλλά εισάγει τα περισσότερα τρόφιμα της, τα οποία αποθηκεύονται σε αποθήκες ιδιωτικών εταιρειών και διανέμονται από μεταφορικές ιδιωτικών εταιρειών.

Εταιρειών που ανήκουν σε ευκατάστατους Βενεζουελάνους που τάσσονται υπέρ της αντιπολίτευσης και της ανατροπής της κυβέρνησης του Καράκας.

Όσο για τον πληθωρισμό, από τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο πληθωρισμός είναι τεχνητό δημιούργημα των κερδοσκόπων, αποτέλεσμα του εμπάργκο, των κυρώσεων και των Βενεζουελάνων πλουσίων που διακινούν τα προϊόντα στη χώρα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακα.

Τα Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν το κύριο αφήγημα των Η.Π.Α., το οποίο δεν χρειάζεται επανάληψη.

Το γνωρίζουμε το έργο. Ο κακός αριστερός δικτάτορας (αν και εκλεγμένος) καταπιέζει τον λαό του, ο οποίος πεινάει και υποφέρει, γι’αυτό είναι καθήκον μας να τον αντικαταστήσουμε και να επαναφέρουμε τη δημοκρατία.

Βίαια, αν χρειαστεί.

Το κύριο αφήγημα ξεχνά επίσης να αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις πριν τον Τσάβες και τον Μαδούρο, νεοφιλελεύθερες και φίλα προσκείμενες στις Η.Π.Α., ειδικά αυτή του Πέρεζ, όπου με τη βοήθεια του ΔΝΤ βουλιάξαν τη χώρα σε στρατιωτικό νόμο, η φτώχεια εκτινάχθηκε στο 70%, με τη ακραία φτώχεια να φθάνει στο 36% του πληθυσμού και η εγκληματικότητα, κυρίως οι δολοφονίες, αυξήθηκαν μεταξύ του 1986 και 1996 κατά 418%.

Η συμφωνία που υπέγραψε ο Πέρες με το ΔΝΤ, συμπεριελάμβανε, μεταξύ άλλων, την αποδομή των νόμων προστασίας των αδύναμων στρωμάτων, τη διάλυση της κοινωνικής πρόνοιας, την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, το άνοιγμα των αγορών και τις κρατικές επιχορηγήσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Σας θυμίζει κάτι;

Δρόμοι και γειτονιές ολόκληρες, όπου κατοικούσε η υψηλή κοινωνία, περιφράχθηκαν και αποκόπηκαν τελείως.

Ένα από αυτά που δεν αναφέρονται στα νέα, είναι ότι στις τελευταίες εκλογές που έγιναν στη χώρα, η κυβέρνηση του Μαδούρο κάλεσε τον ΟΗΕ να στείλει ανεξάρτητους παρατηρητές για την εκλογική αναμέτρηση.

Ξεχνά να αναφέρει, επίσης, ότι η αντιπολίτευση όχι μόνο αρνήθηκε να πάρει μέρος στις εκλογές, αλλά διαμαρτυρήθηκε, ζητώντας να μην επιτραπούν οι παρατηρητές να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία.

Το ίδιο έκαναν και οι Η.Π.Α.

Τελικά, οι παρατηρητές δεν πήγαν. Ο Μαδούρο, όπως ήταν αναμενόμενο, κέρδισε την αναμέτρηση, αφού έπαιζε χωρίς αντίπαλο, και η αντιπολίτευση που δεν έλαβε μέρος βρήκε πάτημα για να κατηγορήσει τη κυβέρνηση για νόθευση του αποτελέσματος.

Ο υπουργός εξωτερικών του Τελειωμένου Βασιλείου, για να δανειστώ την φράση του Ηλία, υποστήριξε ότι οι κάλπες ήταν ήδη γεμάτες με ψήφους υπέρ του Μαδούρο από πριν, ξεχνώντας να αναφέρει ότι οι εκλογές έγιναν ηλεκτρονικά, συνεπώς δεν υπήρχαν κάλπες.

Υπάρχουν αρκετά άλλα γεγονότα, τα οποία δεν βρίσκουν το φως της δημοσιότητας τόσο εύκολα στις μέρες μας, γιατί θα έρχονταν σε απευθείας αντίθεση με το παραμύθι των Η.Π.Α. και των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε της αριστείας. Παρακάτω, σας παραθέτω μερικά από αυτά.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου, μετά από χρόνια έρευνας, κυκλοφόρησε το νέο του ντοκυμαντέρ Make the Economy Scream, το οποίο έκανε πρώτη προβολή στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 5 Μαρτίου. Το ντοκυμαντέρ μπορείτε να το δείτε στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα και στο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άρης περπάτησε στο Καράκας και περιέγραψε αυτά που είδε και άκουσε, αναρωτιέται “και αν ήταν η Βενεζουέλα μέλος της Ε.Ε.;”, και παρουσιάζει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, σε μια μουσικοενημερωτική εκπομπή.

Στις 31 Ιανουαρίου, ο ειδικός για θέματα ανθρώπινων δικαιώματων του ΟΗΕ Ίντρις Τζαζάιρι, με αφορμή την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην εθνική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, είπε:

«Με ανησυχούν ιδιαιτέρως οι εκθέσεις που αναφέρουν ότι οι κυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην αλλαγή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.»

«Ο εξαναγκασμός, στρατιωτικός ή οικονομικός, δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται με σκοπό μία αλλαγή της κυβέρνησης σε ένα κυρίαρχο κράτος. Η χρήση των κυρώσεων από εξωτερικές δυνάμεις, ώστε να ανατρέψουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση αποτελεί καταπάτηση όλων των κανόνων διεθνούς δικαίου.»

Ο ειδικός εμπειρογνώμων του ΟΗΕ, Άλφρεντ ντε Ζάγιας, επανέλαβε τα συμπεράσματα της έκθεσής του από την έρευνα που έκανε τα τέλη του 2017, σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, λέγοντας πως δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων των Η.Π.Α. και των συμμάχων τους.

Ο Ben Norton, αναλύει το απόρρητο έγγραφο που διέρευσε αναφορικά με τη στρατηγική της κυβέρνησης των Η.Π.Α., επικεντρώνοντας στον οικονομικό πόλεμο απέναντι στη Βενεζουέλα.

Ο Max Blumenthal κάνει μια εξονυχιστική έρευνα για τον αγαπημένο Βενεζουελάνο των αμερικανών, τον αυτοανακυρησόμενο “πρόεδρο” Χουάν Γκουαϊδό, βρίσκοντας τον να τελειώνει τις σπουδές του στην Ουάσινγκτον, να χρηματοδοτείται εμμέσως πλην σαφώς από υπηρεσίες της κυβέρνησης των Η.Π.Α., μυστικές και φανερές, και να μαθητεύει υπό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ, Luis Enrique Berrizbeitia.

Ο Max, επειδή είναι μεγάλο τσακάλι, ξεθάβει έγγραφο υπηρεσίας των Η.Π.Α. από το 2010, στο οποίο περιγράφεται πως μια γενική διακοπή ρεύματος στη Βενεζουέλα μπορεί να γίνει το κατάλληλο πάτημα για την αντιπολίτευση, ώστε να ρίξει τον δημοκρατικά εκλεγμένο της πρόεδρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. παραδέχτηκε ότι ο πραγματικός λόγος για την αμερικανική επέμβαση στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, δεν είναι άλλος από το πετρέλαιο.

Συνεργάτες της CIA συλλαμβάνονται να μεταφέρουν όπλα στη Βενεζουέλα, προετοιμαζόμενοι για τις “αυθόρμητες” εξάψεις βίας.

Η καναδική κυβέρνηση απαγορεύει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με την επικαιρότητα στη Λατινική Αμερική, όπως είναι το δίκτυο teleSUR, να καλύψουν τη συνάντηση του Lima Group που θα γίνει στην πρωτεύουσα του Καναδά, και όπου αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

H Ιλχάν Όμαρ, μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες στο Κονγκρέσο των Η.Π.Α., προκάλεσε τον Έλιοτ Άμπραμς, τον ειδικό απεσταλμένο των Η.Π.Α. για τη Βενεζουέλα, ο οποίος έχει υποστηρίξει πολιτικές πραξικοπημάτων και αμερικανικών επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική και είναι γνωστός για την συμμετοχή του στην υποστήριξη της χούντας στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του ’80 και την υπόθεση Ιράν-Contras στη Νικαράγουα, ρωτώντας τον αν θα υποστήριζε μια γενοκτονία στη Βενεζουέλα.

Σε μια πρόβα στρατιωτικής εισβολής στη Βενεζουέλα, ελικόπτερα των ειδικών δυνάμεων της Κολομβίας, μεταφέρουν τον αυτοανακηρυχθέντα “πρόεδρο” της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό στη Κολομβία, η οποία συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση αντικατάστασης της νόμιμης κυβέρνησης του Καράκας.

Σε άλλα νέα, ο οικονομολόγος Richard Wolff εξηγεί το παρασκήνιο των εξελίξεων στη Βενεζουέλα, o Max Blumenth ψωνίζει σε ένα σούπερ μάρκετ στο Καράκας, όπου τα ράφια είναι γεμάτα και ο Roger Waters των Pink Floyd μιλά για την “ανθρωπιστική βοήθεια” των Η.Π.Α. και του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Virgin.

Με αγάπη από το μακρινό Αμστελόδαμο,

Κώστας

(Αγαπητέ Κώστα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η Βενεζουέλα. Και η παγκόσμια υποκρισία έχει ενδιαφέρον. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.