Η 25η Μαρτίου της Υεμένης

Πιτσιρίκο, γνώριζα ότι η Σαουδική Αραβία έκανε στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη το 2015, ένα χρόνο μετά την έναρξη του εμφύλιου, αλλά αγνοούσα ότι έγινε σαν σήμερα 25η Μαρτίου.

Το έμαθα, διαβάζοντας το κομμάτι του Guardian, που γράφει ότι στη Βρετανία, πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Plaid Cymru και οι Πράσινοι ζητούν να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

O ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη Martin Griffiths θα βρεθεί στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει την εφαρμογή της συμφωνίας για αποχώρηση των στρατευμάτων από το λιμάνι της Υεμένης, Χοντεϊντά, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες Houthis ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, αλλά και το λιμάνι της Χοντεϊντά, που τελευταία έγινε το επίκεντρο των συγκρούσεών τους με τον σαουδαραβικό συνασπισμό.

Ο Griffiths δεν κατάφερε να πείσει τις αντιμαχόμενες πλευρές για την ανάγκη μίας πολιτικής δύναμης, που θα εποπτεύει την Χοντεϊντά, αλλά, για να συμβεί αυτό, έπρεπε πρώτα να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το λιμάνι, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες κοντεύουν να καταρρεύσουν.

Στην κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Εξωτερικών Jeremy Hunt, τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι είναι ντροπή για τη βρετανική κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί κάθε μέσο πίεσης απέναντι στη Σ. Αραβία που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και προσθέτουν ότι η Γερμανία, η Δανία, ο Καναδάς, το αμερικάνικο Κογκρέσο, το συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωκοινοβούλιο έχουν ήδη ζητήσει την αναστολή πωλήσεων όπλων.

Λένε επίσης ότι είναι ηθικά απαράδεκτο το Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο να μην αλλάζει πολιτική, αλλά να ζητάει από άλλες κυβερνήσεις, όπως της Γερμανίας, να συνεχίσουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Περιγράφουν, δε, τη σαουδαραβική συμπεριφορά στην Υεμένη ως βάρβαρη και υποστηρίζουν ότι όλες οι πωλήσεις όπλων πρέπει να ανασταλούν, μέχρι να γίνει μία διεθνής έρευνα για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο.

“Η βρετανική κυβέρνηση είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας” αναφέρουν χαρακτηριστικά και την καλούν να αναγνωρίσει άμεσα την καταστροφική πραγματικότητα του πολέμου της Υεμένης για να μπει ένα τέλος σε αυτόν.

Την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν από τον ΟΗΕ να ανακοινώσει ότι οι Houthis απέτυχαν να συμμορφωθούν με τη συμφωνία της Στοκχόλμης, κάτι που θα επιτρέψει στον σαουδαραβικό συνασπισμό να συνεχίσει τις επιθέσεις στη Χοντεϊντά.

Η Michelle Bachelet, Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να σκοτώνονται παιδιά στην Υεμένη, παρά την τρίμηνη εκεχειρία στη Χοντεϊντά.

Συγκεκριμένα, από τις 13 Δεκέμβρη 2018, όταν και επιτεύχθηκε η συμφωνία της Στοκχόλμης, οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται στην Υεμένη κατά μέσο όρο καθημερινά, σύμφωνα με την Bachelet.

Μακάρι τουλάχιστον του χρόνου στις 25 Μαρτίου να έχει ειρήνη η Υεμένη.

Γιατί όχι να έχει και γιορτή. Όπως η Ελλάδα σήμερα, που έχει και στο Google την τιμητική της.

Με μία ελληνική σημαία πάνω σε ένα καραβάκι και με φόντο έναν τεράστιο και λαμπερό ήλιο από πίσω.

Σαν αυτόν που έλουζε σήμερα στη δαντελένια ακρογιαλιά τα κρυστάλλινα και γεμάτα μελανούρια νερά.

Χρόνια πολλά σε όλους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ένα μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί πως η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Επίσης, πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πως τα όσα συμβαίνουν σε μια χώρα επηρέαζουν τις άλλες χώρες. Σας ευχαριστώ για τα κείμενά σας που βοηθούν στην διάδοση των ειδήσεων από το εξωτερικό. Χρόνια πολλά. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.