Ο άγνωστος πόλεμος του Κασμίρ

Πιτσιρίκο, παρά την αποτυχία της Συνόδου ανάμεσα στον Donald Trump και τον Kim Jong Un στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Ανόι, η Βόρεια και η Νότια Κορέα διατηρούν μία σχετική αισιοδοξία για το μέλλον και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει η Le Monde.

Για τη Σεούλ η απουσία αποτελέσματος δείχνει περισσότερο τη δυσκολία να βρεθεί πεδίο αλληλοκατανόησης και δεν συνιστά αδιέξοδο.

Εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε μία οριστική συμφωνία, ο Μπλε Οίκος (το προεδρικό μέγαρο της Ν. Κορέας) χαιρέτισε παρ’ όλα αυτά τα σημαντικά βήματα προόδου που έγιναν και δεν είχαν σημειωθεί ποτέ στο παρελθόν.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της, μέσω του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της KCNA, το οποίο συνήθως επικρίνει τις ΗΠΑ, ανέφερε μετά το τέλος της Συνόδου στο Ανόι του Βιετνάμ ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους για την αποπυρηνικοποίηση της κορεάτικης χερσονήσου και για τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Δεν έγινε καμία αναφορά για το ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα και το KCNA αρκέστηκε να παρουσιάσει τη θέση του Kim Jong Un, ο οποίος χαιρέτισε τις θετικές προσπάθειες του Donald Trump για τη μείωση των εντάσεων στην κορεάτικη χερσόνησο.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν επιρρίπτει αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον την ευθύνη για την αποτυχία της Συνόδου, παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δεν έκανε δεκτό το αίτημα για άρση των κυρώσεων, κάτι που για τη Βόρεια Κορέα ήταν ο λόγος για την κατάρρευση των συνομιλιών.

“Προτείναμε την άρση των κυρώσεων που επιβαρύνουν τη ζωή των Βορειοκορεατών με αντάλλαγμα να παγώσουμε τις πυρηνικές δραστηριότητες και τις βαλλιστικές δοκιμές” υποστήριξε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας Ri Yong Ho.

Oι κυρώσεις αφορούν τις εισαγωγές πετρελαίου, τις εξαγωγές μεταλλευμάτων και τη δυνατότητα εργαζομένων να πιάνουν δουλειά στο εξωτερικό.

Τόσο η Πιονγκγιάνγκ, όσο και η Σεούλ θεωρούν ότι δεν έγινε καλή προετοιμασία για τη Σύνοδο του Βιετνάμ.

Μάλιστα, η νοτιοκορεάτικη συντηρητική εφημερίδα Joong Ang καλεί τον πρόεδρο της χώρας Moon Jae-in να αφήσει κατά μέρος την αισιοδοξία του που δεν έχει και βάση, να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή.

Ζητείται επίσης από τη Σεούλ να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.

Να μείνουμε, όμως, στην Ασία, όπου οι εντάσεις ανάμεσα στους αιώνιους εχθρούς Ινδία και Πακιστάν άρχισαν να αποκλιμακώνονται το Σάββατο 2/3, καθώς το Ισλαμαμπάντ (πρωτεύουσα του Πακιστάν) απελευθέρωσε τον Ινδό πιλότο που είχε αιχμαλωτίσει, κι ενώ διεθνείς δυνάμεις κατέβαλαν προσπάθειες για να μην ξεσπάσει πόλεμος, όπως μεταδίδει το Reuters.

O πιλότος που έγινε το πρόσωπο και το σύμβολο της μεγαλύτερης σύρραξης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν εδώ και δεκαετίες είναι ο Abhinandan Varthaman, o οποίος διέσχισε τα σύνορα εν μέσω τηλεοπτικής κάλυψης.

Η ανταλλαγή πυρών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ, που συνεχίζεται τις τελευταίες εβδομάδες και δεν σταμάτησε ούτε μετά την απελευθέρωση του πιλότου, είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν δύο στρατιώτες του Πακιστάν, που ανακοίνωσε ότι η αεροπορία και το ναυτικό του παραμένουν σε επαγρύπνηση.

Το Πακιστάν υποστήριξε και ότι η απελευθέρωση του Varthaman ήταν μία κίνηση καλής θέλησης για την αποκλιμάκωση της έντασης, μετά από βδομάδες εχθροπραξιών, που περιελάμβαναν ακόμα και βομβαρδισμούς και παραλίγο να οδηγήσουν σε πόλεμο.

Η ένταση προκάλεσε εκνευρισμό και στην Κίνα και τις ΗΠΑ, που ήθελαν να αποτρέψουν με κάθε τρόπο μία ακόμα σύγκρουση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν, που έχουν πολεμήσει τρεις φορές μετά την ανεξαρτητοποίηση από τη Βρετανία το 1947.

Η ένταση κλιμακώθηκε μετά από μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με 40 νεκρούς Ινδούς παραστρατιωτικούς στις 14 Φεβρουαρίου.

Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν ότι υποθάλπει την τρομοκρατική οργάνωση Jaish e- Mohammad και έκανε αεροπορικές επιδρομές σε στρατόπεδα εκπαίδευσης, όπως υποστήριξε το Νέο Δελχί, αν και το Ισλαμαμπάντ αρνείται ότι υπάρχουν.

Δεν άργησαν και τα αντίποινα από το Πακιστάν, με τις δύο χώρες να ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν αντίπαλα αεροσκάφη.

Κι όλα αυτά σε μία κρίσιμη περίοδο για τον Ινδό πρωθυπουργό Νarendra Modi, που έχει μπροστά του και τις εκλογές του Μαϊου 2019.

Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι έκανε από την πλευρά του ό,τι του αναλογούσε και τώρα είναι η σειρά της Ινδίας να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση.

Ο Ινδός πιλότος έγινε το πρόσωπο αυτής της κρίσης και στην πατρίδα του τον υποδέχτηκαν με σημαίες και ζητωκραυγές. Το Πακιστάν έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τον Varthaman να ευχαριστεί τον πακιστανικό στρατό, λέγοντας για “τον επαγγελματισμό του” και για το πόσο εντυπωσιάστηκε από αυτό.

Την Παρασκευή 1/3, ωστόσο, τέσσερις Ινδοί στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχει η Ινδία, ενώ υπήρξαν άλλοι τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από πακιστανικά πυρά.

Δύο νεκροί και δύο τραυματίες ήταν ο απολογισμός και στην πλευρά του Κασμίρ που ελέγχει το Πακιστάν, από ινδικά πυρά.

Και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής φοβούνται ότι η βία μπορεί να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή στο Κασμίρ.

Μικρός που είναι, όμως, ο κόσμος, αφού ξέρω έναν πρόσφυγα από το Κασμίρ, έναν τόπο που δεν έγινε ποτέ χώρα και για τον οποίο ερίζουν Πακιστάν και Ινδία.

“Χαζοί άνθρωποι” μας έλεγε, όταν τον ρωτούσαμε τι γίνεται κάθε λίγο και λιγάκι με τις εχθροπραξίες.

Εκείνος έφυγε πριν χρόνια, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα γαντζωμένος σε ένα παλιό φορτηγό στο σασί.

Όταν εγώ έκανα βουτιές και έβγαζα φωτογραφίες από την αγαπημένη μου ακτή.

Όπως και το Σάββατο που απαθανάτισα κακαρέλους, σαργούς, μουρμούρες, σπάρους γύλο, χάνο, σάλπες και μάζεψα μερικά σκουπίδια και μία σπάνια πεταλίδα.

Παρεμπιπτόντως, στο Κασμίρ προτιμούν το Πακιστάν, δεν έχουν κάτι με τον κόσμο στην Ινδία, αλλά δεν τους αρέσει η ηγεσία της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω γιατί αλλά, όσο περνούν τα χρόνια, τόσο πιο βλακώδη μου φαίνονται θέματα όπως αυτό της Βόρειας και της Νότιας Κορέας ή της Ινδίας με το Πακιστάν. Μάλλον θα φταίει ότι μεγαλώνω και δεν έχω πια την υπομονή που είχα. Πάντως, αν σκεφτείς πώς έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα ανάμεσα σε αυτές τις χώρες -αν πας δηλαδή στην αρχή της δημιουργίας αυτών των χωρών-, αντιλαμβάνεσαι πόσο παράλογοι είναι οι άνθρωποι και πόσο μεγάλα χάπατα είναι σε θέματα που αφορούν θρησκείες, σύνορα και εθνικές υπερηφάνειες. Τρομερή η φάτσα του Ινδού πιλότου. Φαντάζομαι πως θα είναι κι αυτός εθνικά υπερήφανος που είναι Ινδός και πως δεν του περνάει από το μυαλό πως θα μπορούσε να είναι Πακιστανός. Πάντως, μακάρι να πάνε μαντάρα οι σχέσεις του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, για να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης ο Τσίπρας, ώστε να παρηγορηθούν οι Έλληνες που έχασε το Όσκαρ ο Λάνθιμος. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.