Ο Τάσος από την Ιταλία

Γεια σου Πιτσιρίκο
Πριν από 6 χρόνια, ήρθα Ιταλία. Δεν είχα βγεί από την Ελλάδα ούτε για τουρισμό γιατί είχα “ποτιστεί” και εγώ όπως όλοι πως σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο (κλίμα, ζωή κλπ).

Όταν ήρθα στην Πάντοβα της Ιταλίας, ήταν σαν έκανα jump στον χρόνο. Άλλο φαγητό, άλλες δομές, άλλος πολιτισμός, άλλοι άνθρωποι.

Έξι χρόνια τώρα είμαι ερωτευμένος με αυτή την πόλη. Ποδηλατόδρομοι παντού, πράσινο παντού (πόλη 330.000 κατοίκων) πάρκα παντού, κάθε γειτονιά και 1 γήπεδο με χορτάρι ελεύθερο, αθλητικά κέντρα παντού.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η αξιοκρατία. Σαν Έλληνας που σκεφτόταν συνέχεια την “πoυστιά” στο κράτος, εδώ δεν γίνεται.

Σου παρέχουν τα πάντα και δεν χρειάζεται να κάνεις απατεωνιά. Υγεία, ελαφρύνσεις στο ρεύμα, ενοίκιο, επιχείρηση κλπ, οι νόμοι κατά 95% εφαρμόζονται, όχι δεν θα καπνίσεις σε κλειστό χώρο, όχι ο πεζός έχεις προτεραιότητα δεν κοιτάω δεξιά – αριστερά σαν λες και είμαι στο Ιράκ και θα μου πέσει τόμαχοκ στο κεφάλι καραμπινιέρι και Polizia παντού ( δεν φοβάμαι τους μπάτσους γιατί ξέρω πως πραγματικά με προστατεύουν), εννοείται φοράμε ζώνη … ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ !

Γενικά, όλες οι υπηρεσίες εδώ (είναι πολλές δεν ξέρω από πού να αρχίσω) θεωρούνται ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να χύσεις αίμα (παράδειγμα υγεία).

ΟΚ οι φόροι και εδώ είναι λίγο αυξημένοι αλλά σου ΠΑΡΕΧΟΥΝ υπηρεσίες critical.

Ένας φίλος λογιστής Ιταλός μου είπε και μου έμεινε. Πρέπει να είσαι ή δισεκατομμυριούχος ή ψυχασθενής να ανοίξεις επιχείρηση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσω πίσω ποτέ. Ούτε για τις παραλίες ( υπάρχουν παντού και εδώ) ας είναι καλά το Booking, ούτε για τα ούζα ( μπορείς να βρεις και εδώ), ούτε για τα …σουβλάκια.

Ο Σεβασμός στον πολίτη εδώ εφαρμόζεται πραγματικά. Οι μέσοι Ιταλοί πολίτες δεν μιλούν από το πρωί μέχρι το βράδυ για πολιτικά και για οικονομικά, Δουλειές Υπάρχουν (είμαι κάτοχος γνώσης Python, c++, php , mysql specialist κ.α. ) και δουλεύω σε ελληνικό σουβλατζίδικο και βγάζω περισσότερα , πολύ περισσότερα.

Βασικά, την νοοτροπία πάνω στο πώς δουλεύουν το βλέπεις από το πόση ώρα πίνουν τον καφέ τους, σε 45 δευτερόλεπτα) το βλέπεις επίσης και στο ωράριο τους.

22:30 το βράδυ είναι τα πάντα κλειστά (ΟΚ μερικά club μπορεί να είναι ανοιχτά μέχρι της 2-3 το πρωί αλλά έξω από την πόλη).

Πολλοί θα πουν ότι είναι ψυχροί. Καμία σχέση, οι Ιταλοί είναι θερμός λαός, απλά είναι οργανωμένος και με παιδεία (διδάσκονται Ελληνική καλλιγραφία στο δημοτικό!).

Είναι πολύ καλύτερα από την Ελλάδα, δεν το συζητώ.

Απλά, όσοι έχουν φύγει για εξωτερικό έχουν αφήσει πίσω οικογένειες, φίλους παιδικούς, αδερφούς, αυτό είναι το μόνο πρόβλημα.

Φυσικά, σε σχέση με το παρελθόν, είναι ακόμα καλύτερα γιατί με την μάνα μου μιλάω συνέχεια μέσω βίντεοκλήσης.

Λυπάμαι που το λέω αλλά η Ελλάδα (πολλά χρόνια τώρα) αποτελείται από Πολιτικούς απατεώνες και δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξει ΠΡΩΤΑ απ’ όλα η ΠΑΙΔΕΙΑ σε όλα.

Τάσος

(Αφού ευχαριστήσω τον αγαπητό Τάσο -και του ζητήσω και συγγνώμη-, να πω πως αυτό είναι ένα από τα δυο -τουλάχιστον- μέιλ φίλων που μου ξέφυγαν τον περασμένο Μάιο, όταν ζήτησα από τους φίλους αναγνώστες που έφυγαν στο εξωτερικό να μου γράψουν τις εμπειρίες τους. Τα κείμενα ήταν πάρα πολλά, έρχονταν με μέιλ, μηνύματα κλπ, εγώ δεν ήμουν στην Αθήνα, οπότε κάποια κείμενα δεν τα είδα. Τα ανακάλυψα σήμερα και τα ανεβάζω. Αν μου έχει ξεφύγει και κάποιο μέιλ από άλλον φίλο αναγνώστη, παρακαλώ να μου γράψει. Ευχαριστώ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.