Παιδιά, αλλά και γονείς, ενός κατώτερου θεού

Πιτσιρίκο, αυτή η προσωπικότητα με την παγκόσμια ακτινοβολία, ο Juan Guaido, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ενημέρωσε ότι επιστρέφει από το Εκουαδόρ στη Βενεζουέλα και ζητάει από τον κόσμο να βγει και πάλι στους δρόμους αυτή την εβδομάδα, για να διαδηλώσει κατά του Nicolas Maduro, όπως μεταδίδει το Reuters.

Tις τέσσερις προηγούμενες ημέρες ο Guaidο έκανε μία περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους για να σχηματίσει μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε εκλογές, απομακρύνοντας τον Maduro από την εξουσία.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη, αφού έφυγε από τη Βενεζουέλα και πήγε αρχικά στην Κολομβία για να συντονίσει την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα του, παρά το γεγονός ότι οι στρατιώτες του Maduro δεν επιτρέπουν στα φορτηγά που τη μεταφέρουν να περάσουν.

O Guaido δεν ανακοίνωσε, ωστόσο, την ακριβή ώρα της επιστροφής του, που μπορεί να οδηγήσει και στη σύλληψή του από τις αρχές της Βενεζουέλας.

Κι αυτό, διότι το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας του απαγόρευσε να ταξιδέψει, από τη στιγμή που ο ίδιος έκανε επίκληση του Συντάγματος για να χριστεί μεταβατικός πρόεδρος και πολλές δυτικές χώρες το θεωρούν αυτό νόμιμο.

Ο Guaido είπε ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας πρέπει να βγουν και πάλι στους δρόμους τη Δευτέρα και την Τρίτη 4 και 5 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι η Βενεζουέλα, όπως και άλλες λατινοαμερικάνικες χώρες γιορτάζουν το καρναβάλι.

“Έχουμε λίγα να γιορτάσουμε και πολλά να κάνουμε” υποστήριξε σχετικά, ενώ έχει ζητήσει από τους διεθνείς υποστηρικτές του να πάρουν σκληρότερα μέτρα κατά του Maduro και μετά την αποτυχία διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας θεωρεί ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”.

Παρά το γεγονός ότι ο Donald Trump δεν έχει αποκλείσει τη στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα για να απομακρύνει τον Maduro, κάτι τέτοιο δεν μοιάζει και πολύ πιθανό, καθώς και οι λατινοαμερικάνικες χώρες προτιμούν έναν συνδυασμό κυρώσεων και διπλωματικών ενεργειών για να ασκηθεί πίεση.

Λίγο πιο βόρεια στην Αμερική, περίπου 50 μετανάστες από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, που οι αρχές των ΗΠΑ χώρισαν από τα παιδιά τους το 2018, επέστρεψαν στα σύνορα με το Μεξικό, ζητώντας άσυλο και επανένωση με τα παιδιά τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι 50 αυτοί μετανάστες έφτασαν το Calexico της Καλιφόρνιας, μερικοί κρατούσαν παιδιά στα χέρια τους, άλλοι βαλίτσες και όλοι ήταν νευρικοί.

Τους συνόδευαν δικηγόροι και τελικά 29 εξ αυτών κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

“Είναι μία μεγάλη νίκη για αυτές τις οικογένειες, που θα οριστικοποιηθεί, όμως, όταν ενωθούν και πάλι με τα παιδιά τους” δήλωσε η Erika Pinheiro.

Oι οικογένειες πλέον ελπίζουν να παρουσιάσουν την κατάστασή τους στις αμερικάνικες αρχές και να ενωθούν ξανά με τα παιδιά τους.

Για να καταστείλει την παράνομη μετανάστευση, η κυβέρνηση Trump χώρισε χιλιάδες παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους, οι οποίοι είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

Αρκετά παιδιά τοποθετήθηκαν σε κέντρα κράτησης, πριν ενωθούν και πάλι με τους γονείς τους.

Άλλοι γονείς απελάθηκαν από τις ΗΠΑ χωρίς τα παιδιά τους, μερικά εκ των οποίων βρήκαν στέγη σε σπίτια συγγενών τους στις ΗΠΑ ή υιοθετήθηκαν.

Σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, αυτοί οι χωρισμοί άρχισαν από το 2017 και επιταχύνθηκαν το 2018, όταν ο Trump υιοθέτησε την πολιτική της μηδενικής ανοχής για να διώξει ποινικά και να φυλακίσει όσους περνούσαν παράνομα τα σύνορα.

Η οργή που ακολούθησε, ανάγκασε τον Trump σε αναδίπλωση, μέσω ενός διατάγματος που υπέγραψε στις 20 Ιουνίου 2018.

Πλέον, ένας άνδρας από την Ονδούρα, ο Joe Arteaga που χωρίστηκε από τον γιο του το 2018, ελπίζει για το καλύτερο δυνατό.

Άλλες οικογένειες που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι τα παιδιά τους είναι με συγγενείς ή θετούς γονείς στις ΗΠΑ.

Ένας άλλος άνδρας που έφυγε από την Ονδούρα, επειδή τον έδειραν και έκαψαν το σπίτι του, ο Αrnold Flores περιέγραψε το κλάμα του γιου του, όταν του είπε “πατέρα θα σε απελάσουν”.

Την ίδια κιόλας μέρα τον κάλεσαν οι αξιωματικοί, ένας δικηγόρος του είπε κάτι στα αγγλικά που δεν το κατάλαβε και από τότε δεν έχει δει τον γιο του.

Για να ελαφρύνω, όμως, λίγο το κλίμα γέλασα πολύ την Κυριακή το πρωί.

Διαβάζοντας την “είδηση” ότι “ο χιονιάς επιστρέφει” σε διάφορα ελληνικά σάιτ.

Τα οποία είχαν απομονώσει από την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ ότι θα πέσουν λίγα χιόνια.

Το ότι οι χιονοπτώσεις θα σημειώνονταν από τα 1.200 μέτρα και πάνω, δηλαδή, για παράδειγμα σε υψόμετρα σαν την κορυφή της Πάρνηθας (υψόμετρο 1.400 μέτρα παρεμπιπτόντως) ήταν μία μικρή λεπτομέρεια.

Όσο για τα παραθαλάσσια, με 15 βαθμούς και εναλλαγές ήλιου και συννεφιάς, ένιωθες λίγη δροσιά μόνο επειδή από δυτικό αεράκι είχε γυρίσει πια σε βοριαδάκι.

Κάνοντας, όμως, ξανά κρυστάλλινα τα νερά.

Οι υποβρύχιες φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας για όλα αυτά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ο Γκουαϊδό -και τα όσα έχουν συμβεί γύρω από το πρόσωπό του- είναι ένα από τα πιο αστεία πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο σήμερα. Είναι πολύ σκληρός αυτός ο κόσμος για πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για πολλούς ακόμα ανθρώπους γύρω μας. Μεταξύ μας, αυτός ο κόσμος έχει πάει ήδη στον διάολο. Ευτυχώς, έρχεται το καλοκαίρι. Είναι μια ανάσα αυτό. Ειδικά για τους φτωχούς. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.