Πλησιάζοντας στο σημείο “βρασμού”

Πιτσιρίκο, στην Υεμένη αγόρια 8 ως 16 ετών βιάστηκαν σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία κατηγορεί για τρεις βιασμoύς και μία σεξoυαλική επίθεση τους άνδρες των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη Taez, όπως γράφει η Le Monde.

Oι οικογένειες των τεσσάρων αγοριών διηγήθηκαν στη Διεθνή Αμνηστία τις επιθέσεις σε βάρος των παιδιών τους, που γίνονταν τους τελευταίους οκτώ μήνες, κυρίως σε ένα μοναστήρι.

Σύμφωνα επίσης με τη Διεθνή Αμνηστία, οι οικογένειες συνάντησαν πολλά εμπόδια, όταν επιχείρησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στις αρχές.

“Οι βιασμοί και οι σεξoυαλικές επιθέσεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου και όσοι κατέχουν διοικητικά πόστα πρέπει να τις αποτρέπουν για να μην θεωρηθούν συνυπεύθυνοι” υπενθύμισε η περιφερειακή διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή Ηeba Morayef.

Mία μητέρα ανέφερε στην ΜΚΟ ότι ο οκτάχρονος γιος της βιάστηκε δύο φορές σε ένα τζαμί από δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας ήταν γιος ιμάμη και μέλος ενός κόμματος που έχει φιλικές σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τη Σαουδική Αραβία.

Ένας άνδρας υποστήριξε επίσης ότι ο 18χρονος γιος του βιάστηκε από τους ίδιους ανθρώπους, ενώ ένας 16χρονος έπεσε κι αυτός θύμα βιασμού υπό την απειλή όπλου τον Δεκέμβριο του 2018 από παραστρατιωτικό του φιλοσαουδαραβικού κόμματος Al – Islah.

Με βάση τον νόμο της Υεμένης όσοι κατηγορηθούν για βιασμό, αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου.

Και αρκετοί έχουν εκτελεστεί δημοσίως τα τελευταία χρόνια για βιασμoύς και φόνους παιδιών.

Ο πόλεμος της Υεμένης έχει προκαλέσει 10 χιλιάδες θανάτους, ενώ 24,1 εκ. άνθρωποι χρειάζονται άμεσα βοήθεια και 10 εκ. εξ αυτών απειλούνται από τον λιμό.

Μάλιστα, πάνω από 80 χιλιάδες παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν πεθάνει από την πείνα και το επισιτιστικό πρόγραμμα αναμένεται φέτος να αφορά 12 εκ. ανθρώπους αντί για 7-8 εκ. όπως στο τέλος του 2018, καθώς η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη παραμένει η χειρότερη στον κόσμο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τέτοιες υποθέσεις Mark Lowcock.

Στην Αλγερία, πάντως, κατάφεραν να ρίξουν τον πρόεδρο και εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, επειδή ο 82χρονος Abdelaziz Bouteflika αποφάσισε να μην βάλει τελικά υποψηφιότητα και να μην διεκδικήσει μία πέμπτη θητεία στις επικείμενες εκλογές, όπως μεταδίδει το BBC.

Κάτοικοι στο Αλγέρι κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους, ανέμιζαν σημαίες της χώρας τους και φώναζαν “ειρηνικά ανατρέψαμε το σκυλάκι”.

Ο προβληματικός πρόεδρος ανέβαλε τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Απριλίου, καθώς η υποψηφιότητά του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις.

Ο Bouteflika ηγήθηκε του βορειοαφρικανικού κράτους για 20 χρόνια, αλλά σπάνια έκανε δημόσιες εμφανίσεις μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το 2013.

Αισθάνθηκαν ότι νίκησαν οι Αλγερινοί, αλλά μήπως ο Bouteflika ή ο κάθε Bouteflika κυβερνάει τελικά;

Ή μία δικτατορία αγορών, τραπεζών και πολυεθνικών, που έχουν υποκαταστήσει τις εθνικές κυβερνήσεις και αποφασίζουν για το αν θα έχουν να φάνε ή θα πεινάσουν, για το αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ανέκαθεν έτσι ήταν, βέβαια, αλλά πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο “βρασμού”.

Και βλέπουμε εκατομμύρια να πεθαίνουν από την πείνα, τις αρρώστιες και τους πολέμους στην Αφρική και την Ασία, εκατοντάδες θύματα από τα όπλα στις ΗΠΑ και τα μαχαίρια στο Λονδίνο.

Και τις οικονομικές ανισότητες να διευρύνονται σε τέτοιο βαθμό που 8 άτομα έχουν ίση περιουσία με 3,5 δισ. ανθρώπους – τους πιο φτωχούς στον πλανήτη – όπως έχεις γράψει πολλές φορές.

Τουλάχιστον στην Ελλάδα έχουμε και τη λιακάδα.

Με τα όμορφα και φωτεινά της χρώματα που έστειλαν την Καθαρά Δευτέρα τον κόσμο στην ακροθαλασσιά. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά.

Κρύφτηκε, βέβαια, σήμερα ο ήλιος, έτσι για τα τον νοσταλγήσουμε και λίγο.

Οπότε, από σήμερα έχουμε κακοκαιρία.

Με 15-17 βαθμούς, βέβαια, όσο είχε την Τρίτη στη μεγάλη αμμουδιά, όπου το μοναδικό πρόβλημα ήταν το κύμα λόγω του νοτιά.

Και αντί 200 άτομα, όπως την Καθαρά Δευτέρα, είχε μόνο έναν περιπατητή και έναν ψαρά.

Και μένα να βουτάω σε ανταριασμένα, αλλά όχι παγωμένα νερά, “ψαρεύοντας” και μία σακούλα από τη φουσκοθαλασσιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολλά και μεγάλα τα πάθη των ανθρώπων. Όταν διαβάζεις τι συμβαίνει σε συνανθρώπους μας σε άλλες χώρες, δεν μπορείς να μην σκέφτεσαι πως εμείς είμαστε προνομιούχοι. Αν και ακόμα και για εμάς αποφασίζουν οι αγορές. Αυτή η ζωή θέλει και τύχη. Γιατί μπορεί η μοίρα πολλών ανθρώπων να καθοριστεί από τη χώρα και το σημείο της χώρας που γεννήθηκαν. Μπορεί να μην ξεφύγουν ποτέ από εκεί. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.