Πολιτική αντιπαράθεση στη Γερμανία για τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία

Πιτσιρίκο, το SPD, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας, θέλει να επεκταθεί η απαγόρευση εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία -λόγω της δολοφονίας Khashoggi- θέτοντας έτσι και το σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον συντηρητικό εταίρο του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kι αυτό διότι οι Συντηρητικοί της Angela Merkel, δεχόμενοι πιέσεις και από άλλους Ευρωπαίους συμμάχους τους, θέλουν να βάλουν ένα τέλος στο πάγωμα των εξαγωγών, προκειμένου να μην πληγεί η εμπορική φήμη της Γερμανίας και να μην διαρραγεί η κοινή αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική.

Το μορατόριουμ έχει ισχύ ως το τέλος Μαρτίου, αλλά η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Andrea Nahles θέλει να επιμηκυνθεί η απαγόρευση εξαγωγής όπλων στη Σαουδική Αραβία ως τον Οκτώβριο του 2019.

Η ίδια ζητάει να συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους ότι ο εξοπλισμός που εξαρτάται από τη γερμανική παραγωγή δεν θα χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Υεμένης.

Η Συνομοσπονδία Βιομηχανίας της Γερμανίας (BDI) υποστηρίζει από την πλευρά της ότι μία μονομερής επέκταση της απαγόρευσης θα πλήξει τη Γαλλία και τη Βρετανία και θα θέσει σε κίνδυνο πρότζεκτ όπως το νέο γαλλογερμανικό μαχητικό αεροσκάφος και άλλες εξοπλιστικές συμβάσεις.

“Η στάση του SPD βάζει σε κίνδυνο κοινά πρότζεκτ και την κοινή αμυντική ευρωπαϊκή πολιτική και το Βερολίνο απομονώνεται από τους συμμάχους του” έγραψε στο Twitter o Matthias Wachter από την BDI.

Η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, επειδή δεν δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Το SPD που δεν πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, θέλει να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους, οι οποίοι είναι ενάντια στα όπλα και την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο της Υεμένης.

Με ένα πάγωμα των εξαγωγών όπλων θα ήταν στον αέρα εξοπλιστικές παραγγελίες δισ. ευρώ, όπως και μία σύμβαση 13,27 δισ. δολ. για την πώληση 48 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στο Ριάντ.

Ανάμεσα στις χώρες που εναντιώνονται στην γερμανική πολιτική στο θέμα είναι η Βρετανία και η Γαλλία.

Μην τους παρεξηγούμε, όμως, τους Γάλλους, που πουλάνε όπλα, γιατί θέλουν απλά να βγάλουν κάνα φράγκο για να δώσουν στους φτωχούς εργαζόμενους.

Και για του λόγου το αληθές, 2 εκατομμύρια μισθωτοί πήραν κατά μέσο όρο 450 ευρώ έξτρα και αφορολόγητα, όπως αναφέρει η Le Monde.

Είναι το ποσό που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, όταν προσπαθούσε να διαχειριστεί την κρίση από τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από διάφορες επιχειρήσεις είναι 1 δισ. ευρώ.

Και τα στοιχεία αυτά δεν είναι οριστικά, διότι οι εταιρίες έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου για να υπογράψουν τις συλλογικές συμβάσεις που θα αφορούν την καταβολή αυτού του μπόνους.

Απαλλασσόμενο από τον φόρο εισοδήματος, αυτό το ποσό αφορά μισθωτούς που το 2018 είχαν καθαρό εισόδημα 3.600 ευρώ.

Το 40% του συνολικού ποσού δόθηκε, εξάλλου, σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους.

Και μπορεί το μέσο μπόνους να είναι 450 ευρώ, αλλά ένα 3% των εργαζομένων (60 χιλιάδες άνθρωποι) εισέπραξε 1.000 ευρώ και ένα 1% (20 χιλιάδες άνθρωποι) πήρε λιγότερα από 100 ευρώ.

Επιστροφή, όμως, στην Ελλάδα όπου την Τετάρτη στη Βάρκιζα επιβεβαίωσα ότι υπάρχουν φέτος αρκετά πρασινοφύκη ρύπανσης, από αυτά που τρέφονται με διάφορα ορυκτά και φύονται μόνο στα βράχια στην ακρογιαλιά.

Πιθανότατα οφείλονται στις βλαβερές ουσίες που παρέσυραν με το χώμα στη θάλασσα οι πολλές βροχές και όχι στις εργασίες που έκανε μία φορτηγίδα, την οποία μετακινούσαν δύο ρυμουλκά, διότι τα πρασινοφύκη τα έχω δει και σε άλλες ακτές. Ακόμα και στο Θυμάρι.

Χρόνια είχα να δω τόσα πρασινοφύκη, ακόμα και με την πετρελαιοκηλίδα ήταν λιγότερα.

Και λίγα ήταν και τα ψάρια – κάτι κακαρέλοι και σαργοί, με μελανουράκια, καλογρίτσες, χάνους, γύλους και χειλούδες – που δεν φαίνονταν και καλά στην αβαθή ακρογιαλιά, μάλλον επειδή και στη Βάρκιζα είχε συννεφιά και μία σχετική ψύχρα με τον βοριά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν πιστεύω ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες. Αλλά κάπως πρέπει να δικαιολογήσουν όλοι αυτοί οι πολιτικοί την παρουσία τους και τους μισθούς τους. Επίσης, οι Γερμανοί ψηφοφόροι ψηφίζουν για την τσέπη τους. Δεν ψηφίζουν, έχοντας στο μυαλό τους τα παιδιά της Υεμένης. Αν οι Γερμανοί πολίτες ήταν τόσο ευαίσθητοι, δεν θα πήγαιναν μαζικά για διακοπές στην Τουρκία, μια χώρα που τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν γίνει ανέκδοτο και άνθρωποι φυλακίζονται και βασανίζονται. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.