Σαν χειμωνιάτικη νότα στη μελωδία της άνοιξης

Πιτσιρίκο, έχασα μία μεγάλη ευκαιρία την Πέμπτη 14/3 να απαθανατίσω δελφίνια που έκαναν στον κόλπο της Βουλιαγμένης, στα ανοιχτά, τα χαριτωμένα τους χορευτικά.

Τα φωτογράφισα, αλλά καμιά 300αριά μέτρα από την ακροθαλασσιά δεν φαίνονται καλά.

Για την ακρίβεια, φαίνονται αμυδρά. Σαν κουκκίδες στο απέραντο γαλάζιο.

Σαν τη μέλισσα που έσωσα λίγες ώρες μετά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Φωτογραφίζοντας ξανά τους συνήθεις ύποπτους κακαρέλους, γύλους και σαργούς.

Μαζί με τις καλογρίτσες και τις μουρμουρίτσες.

Αλλά έχει και κόκκινες καλόγριες η υποβρύχια συλλογή, αυτά τα ψαράκια που είναι στην πραγματικότητα πορτοκαλί και λέγονται και καρδινάλιοι.

Όσο για τα δελφίνια, συνήθως προσεγγίζουν τις ακτές τον Απρίλιο για την αναπαραγωγή τους.

Οπότε αν δεν κυνηγούσαν τίποτα σαρδέλες, γιατί πετούσαν και γλάροι γύρω τους, ίσως να μπερδεύτηκαν κι αυτά από την καλοκαιρία και να άρχισαν να γιαλώνουν από τον Μάρτιο.

Τον σούπερ ανοιξιάτικο φέτος Μάρτιο. Με την κακοκαιρία της Τετάρτης να είναι η εξαίρεση του κανόνα.

Σαν μία χειμωνιάτικη νότα στη μελωδία της άνοιξης.

Αλλά ας πάμε εκεί που πλησιάζει χειμώνας κυριολεκτικά και μεταφορικά, στη Λατινική Αμερική, καθώς ο Ισημερινός αποχώρησε από την Ένωση Νοτιοαμερικάνικων Κρατών (Unasur), που έχει, μάλιστα, την έδρα της στην πρωτεύουσά του Κίτο, όπως γράφει η Le Monde.

O φιλελεύθερος Lenin Moreno, που διαδέχτηκε το 2017 στην εξουσία τον αριστερό Rafael Correa, υποστήριξε, μάλιστα, ότι θέλει να χτίσει ένα πανεπιστήμιο στο κτίριο, που στεγάζεται η Unasur και είναι αξίας 43 εκ. δολ. και 20 χιλ. τετραγωνικών μαζί με τους εξωτερικούς χώρους.

Την Ένωση Νοτιοαμερικάνικων Κρατών είχαν ιδρύσει το 2008 ο τότε ηγέτης της Βενεζουέλας Hugo Chavez που έχει φύγει πλέον από τη ζωή και ο πρώην Βραζιλιάνος πρόεδρος Luis Inacio Lula da Silva, που τώρα βρίσκεται στη φυλακή.

Ο σκοπός της ήταν να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή και να αποτελέσει το αντίπαλο δέος του Οργανισμού Αμερικάνικων Κρατών, πίσω από τον οποίο είναι οι ΗΠΑ.

Μεταξύ των μελλοντικών της στόχων ήταν και η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου και μίας νομισματικής ένωσης.

Αρχικά, τα κράτη μέλη της ήταν 12, αλλά η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Χιλή, το Περού και η Παραγουάη έχουν αποχωρήσει ή αναστείλει τη συμμετοχή τους.

Έχουν απομείνει έτσι, η Βολιβία, η Γουιάνα, το Σουρινάμ, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός που αποχωρεί πλέον κι αυτός.

«Η Unasur έχει τελειώσει εδώ και έναν χρόνο, αφού τα μισά κράτη δεν συμμετέχουν και δεν συνεισφέρουν, δεν υπάρχει γενικός γραμματέας εδώ και μία διετία και το προσωπικό έχει μειωθεί σημαντικά» δήλωσε σχετικά ο Μοreno.

Αναμένεται να γίνει, μάλιστα, και αποκαθήλωση του αγάλματος του Nestor Kirchner, αείμνηστου ηγέτη της Αργεντινής, που δέσποζε στην είσοδο του κτιρίου της Unasur, την οποία κατηγόρησε για διασυνδέσεις με τη «δικτατορία» Μaduro στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της Κολομβίας Ivan Duque.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχουν μειωθεί τα δελφίνια τα τελευταία χρόνια στις θάλασσές μας. Ή μας αποφεύγουν. Οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την ένωση των κρατών της Λατινικής Αμερικής. Αλλά οι λαοί της Λατινικής Αμερικής μόνο να κερδίσουν έχουν από μια τέτοια ένωση. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.