Τα βρόμικα παπούτσια των 1.000 λιρών και η τετραήμερη Εργατική Πρωτομαγιά της Κίνας

Πιτσιρίκο, η Gucci προκάλεσε πολλή συζήτηση γιατί τα σπορ παπούτσια της από τη συλλογή του 2019 μοιάζουν σαν να είναι βρόμικα, με συνέπεια να κατηγορηθεί ότι εμπορεύεται τη φτώχεια, όπως αναφέρει το Skynews.

H Gucci απάντησε ότι οι σχεδιαστές της απλά εμπνεύστηκαν από τα κλασικά αθλητικά παπούτσια της δεκαετίας του 1970.

Το πιο ακριβό ζευγάρι κοστίζει 1.070 λίρες (στερλίνες), ενώ η τιμή ενός άλλου ζευγαριού παπουτσιών -με αφαιρούμενα κεράσια από κρυστάλλους πάνω από τα κορδόνια- είναι 875 λίρες.

Τα πιο φθηνά κοστίζουν 615 λίρες, καθώς δεν διαθέτουν πρόσθετα κρυσταλλάκια και άλλα στολίδια.

Χρήστες των social media υποστήριξαν ότι τα αθλητικά παπούτσια της Gucci είναι η αποθέωση του καπιταλισμού.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα χρήματα από αισθήματα, είναι γελοίο» έγραψε ένας, ενώ κάποιος άλλος πρόσθεσε ότι «ντρέπομαι που είμαι μέρος της βιομηχανίας της μόδας».

Η Gucci δεν ήταν η πρώτη εταιρία, που έκανε, πάντως, κάτι τέτοιο, καθώς η ιταλική Golden Goose είχε κυκλοφορήσει κάτι παπούτσια αξίας 400 στερλινών που έμοιαζαν σαν να είναι δεμένα με μονωτική ταινία, με συνέπεια να κατηγορηθεί ότι δοξάζει τη φτώχεια.

Aπό την άλλη, η Gucci είχε κατηγορηθεί και για ρατσισμό επειδή είχε βγάλει ένα γυναικείο πουλόβερ μέχρι τα μάτια και με ένα κόκκινο περίγραμμα γύρω από το στόμα, με συνέπεια να απολογηθεί για την αναστάτωση που προκάλεσε και να το αποσύρει.

Να μείνουμε, όμως, στον κόσμο του εμπορίου και των επιχειρήσεων, καθώς η Κίνα επεκτείνει την αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς με στόχο να δώσει ώθηση στην κατανάλωση και να αναχαιτίσει την οικονομική επιβράδυνση, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Πρωτομαγιά πέφτει Τετάρτη, αλλά ο κόσμος θα έχει δύο ακόμα μέρες αργίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, και ένα τετραήμερο μαζί με το Σάββατο 4/5 για να ταξιδέψει (και να ξοδέψει) περισσότερο.

Οι δύο επιπλέον μέρες αργίας θα αναπληρωθούν, πάντως, από την Κυριακή 28/4 και την Κυριακή 5/5, που αμφότερες θα είναι εργάσιμες.

Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε χαμηλό δεκαετίας το 2018, καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά είδη και οικιακές συσκευές.

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μία μεγάλη ευκαιρία για να ταξιδέψει και να ξοδέψει ο κόσμος στην Κίνα και η κυβέρνηση την επιμηκύνει σε 3-4 μέρες, όταν πέφτει κοντά σε Σαββατοκύριακο.

Αλλά προς το παρόν έχουμε εμείς τριήμερο για την 25η Μαρτίου με βοριάδες, αλλά και λιακάδες.

Και όπως λέει και ο μύθος του Αισώπου, ο ήλιος τελικά πάντα κερδίζει τον βοριά.

Χαρίζοντας και όμορφες και φωτεινές εικόνες από κάθε δαντελένια ακρογιαλιά.

Έτσι, λοιπόν, καλές βουτιές, βόλτες και εκδρομές.

Οπως λέει και το τραγούδι και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, «να μας πάρεις μακριά, να μας πας στα πέρα μέρη, φύσα θάλασσα πλατιά, φύσα αγέρι, φύσα αγέρι».

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Gucci αντιγράφει εμένα, που κυκλοφορώ στους δρόμους σαν άστεγος, για να μην κινδυνεύω. Είναι το λεγόμενο homeless chic. Πολύ έξυπνη η κίνηση της Gucci, γιατί σε λίγο κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί στον δρόμο, ντυμένος με ακριβά ρούχα γιατί θα αποτελεί στόχο. Οπότε, χρειάζονται ακριβά ρούχα και παπούτσια που να μοιάζουν σαν να έχουν βγει από τον σκουπιδοτενεκέ. Όσο για τους Κινέζους, μπράβο που την Πρωτομαγιά θα πάνε για ψώνια και ταξίδια. Φαντάζομαι, βέβαια, πως δεν θα πάνε όλοι για ψώνια. Αν κατανάλωναν όλοι οι Κινέζοι όπως οι δυτικοί, τώρα εμείς θα ζούσαμε στις σπηλιές. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.