Τα πρώτα εκατό μπάνια είναι δύσκολα

Πιτσιρίκο, πάρα πολύ κρύωσα την Κυριακή, ίσως κι επειδή κατέβηκα στη δαντελένια ακρογιαλιά, μετά από ώρες ακίνητος μπροστά από τον υπολογιστή.

Δεν βρήκα και καμία μέλισσα στη θάλασσα για να σώσω και έκανα μεγαλύτερη διαδρομή.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, είχαμε και διακοπή ρεύματος μετά και μου “κάηκαν” οι υποβρύχιες φωτογραφίες που είχα βγάλει με τη μηχανή.

Τουλάχιστον έχω αυτές με τα γατάκια και τα σκυλάκια που είχα βγάλει πριν 69η το 2019 και 2239η βουτιά σερί.

Αν προσθέσω, εξάλλου, και τα μπάνια του Δεκεμβρίου 2018 σε αυτά του 2019, φτάνω τα 100.

Και όπως αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω περιστατικά τα πρώτα εκατό μπάνια είναι δύσκολα τελικά.

Αντίθετα, οι πρώτες 100 μέρες ήταν καλύτερες για τα κίτρινα γιλέκα, καθώς τώρα που οι κινητοποιήσεις τους πλησιάζουν τους τέσσερις μήνες έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν, και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν η μικρότερη που έχει καταγραφεί με 28.600 άτομα σε όλη τη Γαλλία και μόλις 3.000 στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το προηγούμενο Σάββατο 2 Μαρτίου οι διαδηλωτές ήταν 39.300 σε όλη τη χώρα, ενώ στο αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων, στα μέσα Νοεμβρίου 2018 ανέρχονταν σε 300 χιλιάδες.

Στα Ηλύσια Πεδία η αστυνομία κατάφερε να απωθήσει τους διαδηλωτές ρίχνοντάς τους νερό με το ειδικό κανονάκι, σποραδικές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Λυών, το Μπορντώ και την Τουλούζη, αλλά σε γενικές γραμμές η κατάσταση ήταν ήρεμη.

Έναν πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας βρήκαν κάποιοι διαδηλωτές στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle, όπου πραγματοποίησαν ομαδικό χορευτικό (flashmob) στον τερματικό σταθμό.

Κάποιοι εκ των διοργανωτών ζητούν τώρα μεγαλύτερη συμμετοχή για το επόμενο Σαββατοκύριακο (16-17/3), έτσι ώστε να πιέσουν τον Emmanuel Macron, που έχει ήδη ανακαλέσει την αύξηση στα καύσιμα -αυτός ήταν ο αρχικός λόγος των κινητοποιήσεων, που αργότερα γενικεύτηκαν- και έχει υποσχεθεί να διαθέσει 10 δισ. ευρώ για τους φτωχούς εργαζόμενους.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και σημειώθηκαν σφοδρές ταραχές, η κατάσταση σταδιακά εκτονώθηκε.

Το Σάββατο 9 Μαρτίου έγιναν 19 συλλήψεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 7 και 8 Μαρτίου το 54% εκφράζει τη συμπάθειά του για τα κίτρινα γιλέκα, έναντι 50% στα μέσα Φεβρουαρίου 2019, αλλά και 72% στο ξεκίνημα των κινητοποιήσεων.

Έχει βελτιωθεί, ωστόσο και η δημοφιλία του Macron, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της 6ης Μαρτίου, ανέρχεται πλέον στο 28%, οκτώ μονάδες περισσότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018.

Να μείνουμε, όμως, στη Γαλλία, καθώς η Florence Clement από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι η ευθύνη για την κλιματική αλλαγή είναι συλλογική, όπως αναφέρει η Le Monde.

Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα κράτη μπορεί να έχουν αναλάβει δεσμεύσεις για το κλίμα, αλλά τα μέτρα που καλούνται να πάρουν έχουν να κάνουν και με την πραγματικότητα που επικρατεί.

Για παράδειγμα, όταν λέμε ότι τα κράτη δεν μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πρέπει να πούμε και τι κάνει η κοινωνία, διότι όλοι εμείς είμαστε που δεν το πετυχαίνουμε αυτό, υποστηρίζει η Clement.

Και ένα φαινόμενο που δεν είναι αντιληπτό από το ευρύ κοινό, είναι αυτό των εισαγόμενων αερίων του θερμοκηπίου.

Όταν η Κίνα παράγει ένα προϊόν που προορίζεται για την ευρωπαϊκή αγορά, εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου για να το παρασκευάσει.

Αυτές οι εκπομπές ρύπων, όμως, μπορούν να καταλογιστούν στους δυτικούς καταναλωτές.

Είναι ένας παράγοντας που μετράει πολύ, διότι οι μισές εκπομπές ρύπων που αναλογούν στους Γάλλους, έχουν να κάνουν με τις εισαγωγές τους.

Όλα αυτά ενισχύουν την ιδέα της συλλογικής ευθύνης για το κλίμα.

Σήμερα, είναι δύσκολο να δείξουμε με το δάχτυλο τους υπεύθυνους της υπερθέρμανσης.

Αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα καταναλωτικό μοντέλο που πρέπει να αλλάξουμε.

Και μόνο αν ληφθούν μέτρα που θα αφορούν τους πάντες σε μία κοινωνία, τότε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Γιατί δεν είναι μόνο τα κράτη, ούτε μόνο οι επιχειρήσεις, ούτε μόνο οι καταναλωτές που πρέπει να αντιδράσουν, είμαστε όλοι εμείς μαζί, κατέληξε η Γαλλίδα από την υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας της.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα πρώτα διακόσια μπάνια είναι δύσκολα. Είναι για μπάνια αυτές οι μέρες. Με το ζόρι κρατιέμαι. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.