Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει

Πιτσιρίκο, νομίζω ότι οι χιονόφιλοι απλά δεν έχουν κάποιο άλλο χόμπι, βασικά δεν έχουν τι να κάνουν τον χειμώνα, για αυτό παρακαλούν συνέχεια για κακοκαιρίες, για να σπάσει το χιόνι τη μονοτονία.

Προσπερνάω το γεγονός ότι η καλοκαιρία της Μεσογείου ήταν ο βασικός λόγος που αναπτύχθηκαν μόνο γύρω από τη λεκάνη της όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, (Έλληνες, Φοίνικες, Αιγύπτιοι, Ασσύριοι, Ρωμαίοι, Καρχηδόνιοι κ.λ.π.).

Και αναγνωρίζω ότι είναι δικαίωμα του καθενός να του αρέσει όποιος καιρός γουστάρει, ακόμα και οι ακραίες κακοκαιρίες.

Προσωπικά, όμως, δεν θα ευχηθώ ποτέ καιρικές συνθήκες από τις οποίες μπορεί να υπάρξουν θύματα ή καταστροφές.

Φαντάσου πώς θα νιώσει κάποιο θύμα κακοκαιρίας, αν μπει σε οποιοδήποτε σάιτ και διαβάσει κάποιους να πανηγυρίζουν για νέο επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

Αν όλοι αυτοί έκαναν, όμως, χειμερινή κολύμβηση -που δεν απαιτεί κανένα σωματικό προσόν, λίγη πνευματική προσπάθεια θέλει- θα είχαν πολύ καλύτερη ψυχολογία και δεν θα χρειαζόταν να περιμένουν καμία κακοκαιρία για να εκτονωθούν.

Ή, αν έκαναν εξορμήσεις στα χιονισμένα βουνά, τρέξιμο, ποδηλασία, οποιοδήποτε χόμπι τέλος πάντων.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνέχεια σε κλειστούς χώρους, συνέχεια μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή, είναι φοβερά ψυχοφθόρος.

Για αυτό έγραψα για χιονόφιλους του καναπέ και του καλοριφέρ.

Γιατί, αν κάποιος θέλει τόσο πολύ τα χιόνια, θα πάει και κάποιες φορές τον χειμώνα, αλλά ακόμα και την άνοιξη στα βουνά για να τα βρει.

Και δεν υπάρχει δεν μπορώ.

Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει.

Και θα είναι ασυγκράτητος ο κόσμος που θα σπεύσει το τριήμερο στις παραλίες, με τη θάλασσα -από όπου την Παρασκευή έσωσα και μία μέλισσα- να γίνεται πια όλο και πιο ωραία, όπως φαίνεται και στις υποβρύχιες φωτογραφίες.

Και να είναι διαχρονικά το απόλυτο χόμπι.

Υπάρχουν και άλλα χόμπι, βέβαια.

Όπως η συλλογή έργων τέχνης, με την παγκόσμια αγορά έργων τέχνης να καταγράφει νέα σημαντική άνοδο το 2018, χάρη στην αγοραστική δύναμη της γενιάς του 2000, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο μία έρευνα της τράπεζας UBS και της Σχολής Καλών Τεχνών της Βασιλείας.

Οι πιο νέοι, λοιπόν, αγοράζουν πιο συχνά έργα τέχνης και μέσω ίντερνετ.

Δαπανούν, μάλιστα, πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι μεγαλύτεροι σε ηλικία συλλέκτες έργων τέχνης.

Δίνουν, επίσης, ώθηση στις γυναίκες καλλιτέχνιδες.

“Για μία γενιά που μπορεί ποτέ να μην καταφέρει να αγοράσει αμάξι, η δίψα τους για έργα τέχνης είναι ενθαρρυντική” δήλωσε στο Reuters o Johan Jervoe από τη UBS.

Oι συνολικές πωλήσεις στην αγορά έργων τέχνης αυξήθηκαν κατά 7% το 2018 στα 67,4 δισ. δολ.

Άνθρωποι ηλικίας από 22 ως 37 ετών είναι οι μισοί πλούσιοι αγοραστές, δηλαδή, αυτοί που δαπανούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως, όπως έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας που έγινε στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι η γενιά του 2000 που έχει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο και επωφελείται από την περιουσία που κληρονομεί από τους γονείς της, μπορεί να αυξήσει τον πλούτο της ως τα 24 τρισ. δολ. μέχρι το 2020.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυτών των νέων μπορεί να δώσουν άλλη δυναμική και στις online πωλήσεις.

Αυτή η νέα γενιά συλλεκτών με πάνω από 1 εκ. περιουσιακά στοιχεία για δαπάνες ή επενδύσεις, βοήθησε την ψηφιακή αγορά τέχνης να κάνει πωλήσεις 6 δισ. δολ. το 2018.

Και στην πλειοψηφία τους οι συγκεκριμένοι νέοι ποστάρουν και φωτογραφίες στο Instagram με τα έργα τέχνης που αγοράζουν.

Μεταξύ 2016 και 2018 το 93% έκαναν κατά μέσο όρο διαδικτυακές αγορές 106.930 δολάρια ετησίως, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες μεταξύ 38 και 52 ετών ξόδεψαν μισό εκ. δολ., αλλά με μικρότερη συχνότητα.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη της γενιάς του 2000. Αυτή των μεταναστών.

Και η κυβέρνηση Trump έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να βρει στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να φιλοξενηθούν 5.000 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών, όπως γράφει η Le Monde.

Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν στεγαστεί εκεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας στις ΗΠΑ 6.825 ασυνόδευτοι ανήλικοι συνελήφθησαν στα σύνορα των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2019, έναντι 4.968 που είχαν τεθεί υπό κράτηση τον Οκτώβριο του 2018.

Μάλιστα, η είσοδος μεταναστών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί σύμφωνα με την υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Kirstjen Nielsen και για αυτό προετοίμασε και το υπουργείο Υγείας και ζήτησε και τη βοήθεια των στρατιωτικών για τα παιδιά κάτω των 18 ετών.

Αν το υπουργείο Υγείας αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία τους, τότε θα υποβληθεί επίσημο αίτημα στο υπουργείο Άμυνας.

Το 2018 το Πεντάγωνο είχε κληθεί να εξασφαλίσει καταλύματα για 20 χιλιάδες ανήλικους και εξέταζε τις περιπτώσεις τεσσάρων βάσεων, τρεις στο Τέξας και μία στο Αρκάνσας.

Αλλά κανένα παιδί δεν έχει εγκατασταθεί κάπου από τη μέρα που εκλέχθηκε ο Donald Trump.

Στο τέλος του 2018 το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι κρατούνται 15 χιλιάδες ανήλικοι, που έφτασαν στις ΗΠΑ για να βρουν τους δικούς τους και να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία στις χώρες τους.

Απογοητευμένος από την άρνηση του Κογκρέσο να του χορηγήσει χρήματα για να φτιάξει τον φράχτη στα σύνορα με το Μεξικό, ο Trump προσπάθησε από τις 15 Φεβρουαρίου κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παρακάμψει τους βουλευτές.

Αλλά ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με το Κογκρέσο, που τον κατηγόρησε για κατάχρηση εξουσίας και ότι προσπαθεί να δημιουργήσει δεδικασμένο και για αυτό θα ψηφίσει για να ακυρωθεί αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν ξέρω πού τους βρίσκετε τόσους χιονόφιλους. Μάλλον κάποιο σάιτ θα διαβάζετε. Εγώ δεν συναντάω και πάρα πολλούς χιονόφιλους. Δηλαδή, οι άνθρωποι που συναναστρέφομαι έχουν άλλα θέματα από το αν θα χιονίσει. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τα παιδιά των μεταναστών, γιατί βλέπω πως γράφετε ότι “Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, τίποτα δεν μπορεί να σε σταματήσει”. Οπότε, αν τα παιδιά των μεταναστών το θέλουν πάρα πολύ, θα γίνουν όλα ζάπλουτα. Αυτοί οι οκτώ άνθρωποι που έχουν πλούτο όσο ο μισθός πληθυσμός του πλανήτη, μάλλον το ήθελαν περισσότερο από τα 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους που είναι πτωχούληδες. Εγώ πάλι λέω πως “όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, αυτό σημαίνει πως δεν το έχεις”. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.