H δαιμονοποίηση της καλοκαιρίας

Πιτσιρίκο, ο βετεράνος μετεωρολόγος Bill Giles ζητάει από το BBC και άλλα μεγάλα δίκτυα να συμπεριλάβουν στα δελτία του καιρού και μία ενότητα για την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει ο Guardian.

O 79χρονος μετεωρολόγος που εργάστηκε για δύο δεκαετίες στο ΒΒC, πιστεύει ότι οι διάδοχοί του κάνουν μία εξαιρετική δουλειά -παρουσιάζοντας τον καιρό των επόμενων ημερών- αλλά, για να εξηγήσουν τις αλλαγές στο κλίμα, θα πρέπει να αναφέρουν και να αναλύουν σε καθημερινή βάση καιρικά φαινόμενα από όλο τον κόσμο.

Ζητάει, λοιπόν, από το BBC μία ενότητα 5-10 λεπτών που θα εστιάζει καθαρά και έντιμα στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στους ανθρώπους και τα άλλα ζώα.

Ο ίδιος που είχε επισημάνει τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής από τη δεκαετία του 1980, πιστεύει ότι μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα σημαίνει ότι μέχρι το 2050 τα καλοκαίρια του Λονδίνου θα είναι σαν της νότιας Γαλλίας και μέχρι το 2100 σαν της Αθήνας.

Εκπρόσωπος του BBC υποστήριξε ότι το κανάλι ήδη παρατηρεί την κλιματική αλλαγή προσεκτικά και επικοινωνεί τις επιπτώσεις της, ειδικά όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στον κόσμο.

Το Met Office ανέφερε από την πλευρά του ότι “όπως το κλίμα, έτσι και ο καιρός αλλάζει κάθε μέρα και είναι καλοδεχούμενο το να δουλεύουμε με τα media για να κατανοήσουν όλοι την επιστήμη σχετικά με το πώς οι πιθανότητες (η συχνότητα εννοεί μάλλον) να έχουμε καύσωνες, πλημμύρες και θύελλες μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον”.

Καλά όλα αυτά, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι πειράζει να έχει το Λονδίνο καλοκαίρια σαν της νότιας Γαλλίας και της Αθήνας, αφού οι μισοί Άγγλοι έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και οι άλλοι μισοί πάνε Κυανή Ακτή.

Όσον αφορά από την άλλη, την κλιματική αλλαγή, νομίζω ότι υπερβολές και στερεότυπα, όπως π.χ. η “ερημοποίηση περιοχών” όχι μόνο δεν βοηθούν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά δίνουν επιχειρήματα και στους αρνητές της.

Όπως έκανε ο Τραμπ με το δριμύ ψύχος στις ΗΠΑ και είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα πιστέψουν τον Αμερικάνο πρόεδρο όταν δεν είναι καλά ενημερωμένοι και δεν τους έχει εξηγήσει κανένας ότι κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει πολλή ζέστη, αλλά μία γενικότερη απορρύθμιση του κλίματος.

Με τη φύση που αγωνίζεται να ισορροπήσει, να προκαλεί ακριβώς για αυτόν τον λόγο αλλού καύσωνες, αλλού χιονιάδες, σε κάποιες περιοχές πλημμύρες, ενώ σε άλλες δεν πέφτει σταγόνα βροχής.

Σαν για παράδειγμα να προσπαθείς να ρυθμίσεις στο χλιαρό το ντους, αλλά να το πηγαίνεις μία στο κρύο και μία στο καυτό.

Για αυτό τσαντίζομαι με τα διάφορα σάιτ για τον καιρό που έγραψαν για αφύσικη ζέστη επειδή έκανε μία βδομάδα σερί λιακάδες στις αρχές Μαρτίου, δαιμονοποιώντας ουσιαστικά την καλοκαιρία.

Και ενισχύοντας την εσφαλμένη πεποίθηση ότι κλιματική αλλαγή είναι μόνο η πολλή ζέστη και κάνοντας πολλούς που δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι να την αμφισβητούν.

Όσο για την αντιμετώπισή της είναι μάλλον ανέφικτη στον υπερκαταναλωτικό και καπιταλιστικό κόσμο που ζούμε, όπως έχεις επισημάνει πολλές φορές, Πιτσιρίκο.

Όταν όλοι είμαστε άμεσα, ή έμμεσα, πελάτες των ορυκτών καυσίμων, είτε για να ζεσταθούμε, είτε για να οδηγήσουμε τα αμάξια μας, είτε αγοράζοντας προϊόντα, όπως π.χ. ρούχα, τα οποία παράγουν εργοστάσια που δουλεύουν με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λ.π., τότε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων θα συνεχίζουν τις εξορύξεις και την παραγωγή, όσο έχουν πολλή πελατεία.

Μόνο αν αλλάξουν τα καταναλωτικά πρότυπα θα υπάρξει βελτίωση, αλλά αυτό απαιτεί ουσιαστικά αλλαγή κοινωνικού μοντέλου.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ο τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα.

Παρεμπιπτόντως, με τη ζέστη έκαναν την εμφάνισή τους και οι πρώτες σαύρες και η Ζουζού έπιασε μία, την οποία ευτυχώς γλίτωσα από τα νύχια της, ενώ είδα και τα πρώτα μυρμήγκια εκεί που μάζευα μερικά σκουπίδια στη δαντελένια ακρογιαλιά και έβγαλα και μερικά και από τα κρυστάλλινα νερά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται για τις επόμενες γενιές, αν και πολλοί υποστηρίζουν πως τα κάνουν όλα για τα παιδιά τους. Είναι πολύ εγωπαθής και ατομικιστική η εποχή, για να νοιάζονται οι άνθρωποι τι θα συμβεί στους ανθρώπους και στον πλανήτη σε 50 ή 100 χρόνια. Οι περισσότεροι σημερινοί άνθρωποι είναι βέβαιοι πως η ανθρωπότητα ξεκίνησε με αυτούς και θα τελειώσει με αυτούς. Αδυνατούν να αντιληφθούν πως είμαστε μέρος της ανθρωπότητας στη μεγάλη πορεία της. Αν τα καλοκαίρια του Λονδίνου γίνουν σαν τα καλοκαίρια της Αθήνας, θα αδειάζει το Λονδίνο τα καλοκαίρια. Με 30 βαθμούς το Λονδίνο είναι αποπνικτικό. Άλλωστε, και στο κεντρικό Λονδίνο υπάρχει ένα μικροκλίμα, όπως υπάρχει και στην Αθήνα. Η απληστία των ανθρώπων θα διαλύσει τα πάντα. Ήδη, συμβαίνει αυτό. Ας απολαύσουμε λοιπόν τα καλοκαίρια που εμείς, τουλάχιστον, δεν καταναλώνουμε σαν τρελοί και δεν χρησιμοποιούμε κλιματισμό. Για τα σκουπίδια στην παραλία, αν ξέρετε κάποιον στον δήμο, πείτε του να βάλουν στις παραλίες μεγάλους κάδους με καπάκι. Και να θυμούνται να τους αδειάζουν. Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών στις παραλίες δεν είναι επειδή οι άνθρωποι αφήνουν σκουπίδια αλλά επειδή τα παίρνει ο αέρας από τους κάδους που ξεχειλίζουν. Καλά, στις Κυκλάδες, όταν φυσάει πολύ, τα παίρνει και από τα μπαλκόνια των σπιτιών και των δωματίων. Παίρνει και τους κάδους ο αέρας. Και τους ανθρώπους. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.