Kάθε Παρασκευή έχει πορεία μαθητική για την κλιματική αλλαγή

Πιτσιρίκο, οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει εκατοντάδες βίζες από πολίτες της Βενεζουέλας αυτή την εβδομάδα, με το 1/3 εξ αυτών να είναι πρώην διπλωματών της λατινοαμερικάνικης χώρας και των οικογενειών τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζητούν από τους δικούς τους πολίτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα, να την εγκαταλείψουν, ενώ έχουν αποσύρει όλο το διπλωματικό τους προσωπικό από τη χώρα της Νότιας Αμερικής.

“Από τη Δευτέρα 11/3 έχουμε ανακαλέσει 340 βίζες, συμπεριλαμβανομένων και 107 πρώην διπλωματών του Maduro και των οικογενειών τους” ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Robert Palladino.

Oι ΗΠΑ παίρνουν όλο και πιο σκληρά μέτρα απέναντι στη Βενεζουέλα σε μία προσπάθεια να πιέσουν τον Nicolas Maduro να παραιτηθεί από την προεδρία.

Πίεση στους πολιτικούς για να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή θέλουν να ασκήσουν και μαθητές από όλο τον κόσμο και την Παρασκευή 15/3 διαδήλωσαν σε 120 χώρες και σε 2.000 πόλεις από την Αργεντινή ως το Ιράν, αλλά και το Μπαγκλαντές, την Κίνα και τη Νιγηρία, όπως γράφει η Le Monde.

Oι μαθητές ακολουθούν την πρωτοβουλία της έφηβης Greta Thunberg από τη Σουηδία, με σύνθημα στη μάχη τους κατά της κλιματικής αλλαγής ότι “είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι για να την αποτρέψει”.

Καλούν, λοιπόν, για μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, υποστηρίζοντας ότι έχουμε λιγότερο από 12 χρόνια, αλλά έχουμε και τα μέσα.

“Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο που η θερμοκρασία θα αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς και θα πρέπει να κυκλοφορούμε με μάσκες για τη ρύπανση, να βιώσουμε μαζικές μεταναστεύσεις και να δούμε είδη ζώων να εξαφανίζονται” λένε μαθητές από την Ελβετία, όπου το λιώσιμο των πάγων επιδεινώνεται.

Στην Αυστρία οι νέοι κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα Βιέννη, με στάσεις μπροστά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Μεταφορών και Παιδείας.

Ένας φοιτητής απευθυνόμενος στους πολιτικούς είπε ότι “αν κοιμούνται κάθε βράδυ με τους ίδιους φόβους που έχουμε εγώ και οι φίλοι μου, τότε θα κάνουν αυτό που πρέπει για να σταματήσουν την κλιματική κρίση”.

Η κρίση είναι, βέβαια, γενικότερη και πολύπλευρη και το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η κλιματική αλλαγή, αλλά ότι όπως αποδείχτηκε και με το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία και, όπως αποδεικνύεται και με τις πολεμικές συρράξεις παγκοσμίως, έχει απαξιωθεί πλήρως η ανθρώπινη ζωή.

Άλλωστε, παρά την κλιματική αλλαγή, μέσιασε ο Μάρτης και η Παρασκευή ήταν και πάλι βροχερή και αρκετά ψυχρή.

Με ένα παγωμένο βορειοδυτικό αεράκι να φυσάει στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Παρ’ όλα αυτά έφτασα μία σημαδούρα καμιά εκατοστή μέτρα μακριά.

Επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες μου ότι ήταν δίχτυα, αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο είχαν σαν κουβάρι τυλιχτεί.

Οι κακακαρέλοι, οι σαργοί, οι καλόγριες, ένας χάνος, μία χειλού, ένας γύλος και γενικά όλα τα ψάρια, χταπόδια και τα καβούρια ήταν ασφαλή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, το σχέδιο των ΗΠΑ για την ανατροπή του Μαδούρο και την εγκαθίδρυση καθεστώτος που θα περάσει τα πετρέλαια της Βενεζουέλας σε αμερικανικές εταιρείες είναι σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Κολομβία έγινε παγκόσμιος εταίρος του ΝΑΤΟ. Τι δουλειά έχει μια χώρα της Λατινικής Αμερικής με το ΝΑΤΟ; Για να μην αναφερθούμε στο τι γίνεται στην Κολομβία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της εγκληματικότητας. Το αστείο είναι όλοι αυτοί στην Ελλάδα που λένε πως η Ελλάδα είναι η Κολομβία της Ευρώπης αλλά ξεχνούν πως η Κολομβία είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Ωραίες οι διαδηλώσεις των μαθητών για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον αλλά κάποιος θα πρέπει να τους ενημερώσει για τον καπιταλισμό. Αν πραγματικά νοιάζονται για τις ζωές τους και για τις επόμενες γενιές, πρέπει να καταλάβουν πως ο σημερινός καπιταλισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για τον πλανήτη. Θα κάνετε ωραία μπάνια το Σαββατοκύριακο γιατί θα έχει λιακάδα και άνοδο της θερμοκρασίας. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.