Oι διάβολοι της Τασμανίας τραγουδάνε ακόμα

Πιτσιρίκο, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι θα επιβιώσει τελικά ο διάβολος της Τασμανίας, ένα ζωάκι που απαντάται μόνο στο αυστραλιανό νησί και κινδύνευε με εξαφάνιση, εξαιτίας μίας επιδημίας που προκαλούσε όγκους στο πρόσωπο, όπως μεταδίδει το BBC.

Από το 1996 που διαπιστώθηκε η θανατηφόρος ασθένεια, προσέβαλε το 95% του πληθυσμού των συγκεκριμένων ζώων, ενώ το 90% πέθανε.

Όμως, τα τελευταία χρόνια οι διάβολοι της Τασμανίας τροποποίησαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για να αντιμετωπίσει την επιθετική ασθένεια και οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πιθανότητες να εξαλειφθεί είναι 57% και υπάρχει και ένα 22% το ενδημικό είδος να ζει με αυτήν.

Η ασθένεια μεταδίδεται με δαγκώματα που γίνονται κατά τη διάρκεια καυγάδων, ενώ είναι και ένα είδος κοινωνικοποίησης των ζώων.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα δαγκώματα ήταν και η γενεσιουργός αιτία, καθώς, αν η επούλωση μίας πληγής διακοπεί από μία μόλυνση, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Αποτυγχάνει να ιαθεί και αρχίζει να μεγαλώνει σαν ένας εξωτερικός ιστός, ένας όγκος που εξαπλώνεται γύρω από το πρόσωπο και τον λαιμό με τη δύναμη να σπάσει κόκαλα στη γνάθο και να οδηγήσει στον θάνατο του ζώου μετά από 6 ως 24 μήνες.

Το αποκορύφωμα της κρίσης ήρθε το 2014, όταν ένας δεύτερος τύπος καρκίνου εντοπίστηκε σε πληθυσμούς στα νότια του νησιού.

Αλλά, τα τελευταία 5-6 χρόνια, κάποιοι διάβολοι της Τασμανίας ανέπτυξαν ανοχή στην μόλυνση, ακόμα και αντίσταση σε αυτή, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πληθυσμοί τους έχουν φτάσει στα επίπεδα προ της ασθένειας, αλλά η μείωσή τους έχει σταματήσει.

Η φύση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και υπάρχουν 23 τουλάχιστον περιπτώσεις που δείχνουν ότι οι διάβολοι μπορούν να παλέψουν και να ξεπεράσουν την αρρώστια.

Δυστυχώς, κινδυνεύουν και από τα αυτοκίνητα και 350-400 σκοτώνονται κάθε χρόνο, για αυτό η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, όπως φράχτες με συναγερμό που προειδοποιούν τα ζώα όταν πλησιάζει κάποιο αμάξι και έχουν μειώσει κατά 50% τα ατυχήματα από το 2015.

Οι διάβολοι της Τασμανίας έχουν μειωθεί κατά 25% προς όφελος άλλων ζώων.

Από τον Ιούλιο του 2018, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ μία εφαρμογή, στην οποία έχουν μπει 6.000 φορές 2.000 χρήστες για να αναφέρουν πού και πότε είδαν έναν διάβολο της Τασμανίας.

Είχα διαβάσει και παλιότερα για τον διάβολο της Τασμανίας, όταν η ασθένεια ήταν σε έξαρση και απειλούσε με εξαφάνιση το συγκεκριμένο ζώο, που μακάρι να τα καταφέρει.

Σε αντίθεση με τον λύκο ή τίγρη της Τασμανίας, που εξαφανίστηκε επισήμως το 1936.

Είχε το σώμα λύκου και τις ραβδώσεις τίγρης και ονομαζόταν και θυλακίνος.

Αρκετοί ντόπιοι ορκίζονται, πάντως, ότι βλέπουν ακόμα κατά καιρούς λύκους της Τασμανίας να περιπλανώνται στο σκοτάδι.

Αλλά από την Αυστραλία, ας περάσουμε στη Βραζιλία, καθώς η κυβέρνηση του Jair Bolsonaro δεν θα γιορτάσει τελικά την 55η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964, διότι δικαστήριο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια έκρινε ότι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν για αύριο Κυριακή 31/3 είναι ασύμβατες με τη διαδικασία της δημοκρατικής ανοικοδόμησης, που προβλέπει το Σύνταγμα του 1988, όπως αναφέρει η Le Monde.

O Bolsonaro, πρώην στρατηγός των αλεξιπτωτιστών, είναι θαυμαστής της περιόδου της δικτατορίας και ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι “πρέπει να θυμόμαστε την 31η Μαρτίου 1964 όπως της αρμόζει”.

Εκείνη τη μέρα ο στρατός είχε ανατρέψει τον αριστερό πρόεδρο Joao Goulart, οδηγώντας σε μία δικτατορία, η οποία κράτησε 20 χρόνια και σύμφωνα με τον Bolsonaro ήταν μία δημοκρατική επανάσταση.

Ένας όρος που υιοθετούν πολλοί στρατηγοί, καθώς κατά τη γνώμη τους η δικτατορία έσωσε τη Βραζιλία από την κομμουνιστική απειλή.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι διαπράχθηκαν 434 δολοφονίες τότε, εκατοντάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν χωρίς δίκη και πολλοί εξ αυτών βασανίστηκαν.

Κάποιες εκδηλώσεις έγιναν, εξάλλου, την Πέμπτη 28/3 στο Σάο Πάολο, όπου βασικά διαβάστηκε ένα μήνυμα του υπουργού Άμυνας υπέρ των στρατιωτικών, οι οποίοι “λειτούργησαν ως προπύργιο κατά του ολοκληρωτισμού”.

Ωστόσο, για αύριο Κυριακή 31/3, έχουν προγραμματιστεί και πολλές διαδηλώσεις με το σύνθημα “ποτέ ξανά δικτατορία” σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας, αναγκάζοντας σε αναδίπλωση τον πρόεδρο Bolsonaro, που είπε ότι δεν θέλει να τιμήσει, αλλά να θυμηθεί αυτό το επεισόδιο της βραζιλιάνικης ιστορίας.

Επέτειο είχε, εξάλλου, το Σάββατο και η υποβρύχια μηχανή, καθώς συμπλήρωσε έναν χρόνο και μία μέρα στη θάλασσα.

Αν και δεν έβγαλα καμία αξιόλογη επετειακή φωτό κάτω από το νερό, έκανα διάσημη την Μπλόντι που κατέβηκε στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου αγκυροβόλησε και δεύτερο δεξαμενόπλοιο πίσω από τον Αρτσιντά.

Η Μπλόντι είναι ένα από τα ελάχιστα σκυλιά του Θυμαρίου που κολυμπάνε, σε αντίθεση με τη Λίζα και την Κανέλα, αλλά και τα δύο γατιά, τη Ζουζού και το Μαμούνι, που αλωνίζουν μόνο στη στεριά.

Ούτε η Μπλόντι με ακολούθησε, πάντως, σήμερα στα κρυστάλλινα και ανταριασμένα νερά από τα 7-8 beaufort βοριά.

Απλά, πόζαρε με χάρη και νάζι στην ακροθαλασσιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, έχω διαβάσει πως ο τίγρης της Τασμανίας είναι ζώο υποψήφιο για κλωνοποίηση. Οπότε, μπορεί να γίνει το ίδιο και με τον διάβολο της Τασμανίας, αν εξαφανιστεί· δηλαδή, αν τον εξαφανίσουμε κι αυτόν. Δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα οι ακροδεξιοί στην Βραζιλία. Το βλέπω. Θα το δουν και οι Βραζιλιάνοι, αργά ή γρήγορα. Εμείς ας παίξουμε με τα σκυλιά και τα γατιά που, ευτυχώς, δεν τα έχουμε εξαφανίσει ακόμα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.