To Facebook θα απαγορεύσει αναρτήσεις υπέρ του λευκού εθνικισμού

Πιτσιρίκο, το Facebook θα απαγορεύσει την υποστήριξη και την παρουσίαση του λευκού εθνικισμού, τόσο στην πλατφόρμα του, όσο και στο Instagram από την επόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το BBC.

Ο γίγαντας των social media δεσμεύτηκε επίσης να βελτιώσει την ικανότητά του να εντοπίζει και να αποκλείει υλικό από τρομοκρατικές ομάδες.

Όσοι χρήστες του αναζητούν, εξάλλου, μηνύματα με τέτοιο περιεχόμενο, θα κατευθύνονται σε μία σελίδα που θα τους ενημερώνει για την καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού.

Μέχρι πρότινος, το Facebook επέτρεπε αναρτήσεις με περιεχόμενο λευκού εθνικισμού, εφόσον δεν τις θεωρούσε ρατσιστικές, όπως για παράδειγμα “την αμερικάνικη περηφάνια ή τους Βάσκους αυτονομιστές”, εξηγώντας ότι έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην ανάγκη ανθρώπων να έχουν μία ταυτότητα.

Αλλά μετά από τρεις μήνες διαβούλευσης με μέλη της πολιτικής προστασίας και ακαδημαϊκούς, ανακάλυψε ότι ο λευκός εθνικισμός δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη θεωρία της “λευκής υπεροχής” και τη διάδοση του μίσους.

Μετά το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο ζήτησαν από τα social media να γίνουν πιο υπεύθυνα, όσον αφορά το εξτρεμιστικό υλικό, που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinta Arden είπε χαρακτηριστικά ότι “τα κοινωνικά δίκτυα είναι οι εκδότες, όχι απλά οι αγγελιοφόροι”.

Το Facebook παραδέχτηκε ότι το βίντεο του μακελειού -στο οποίο ένας ένοπλος σκότωσε 50 ανθρώπους- το είδαν χρήστες του πάνω από 4.000 φορές πριν το κατεβάσει.

Μέσα σε 24 ώρες μπλόκαρε επίσης πάνω από 1,2 εκ. αντίγραφα και διέγραψε άλλες 300 χιλιάδες.

Μία ομάδα Γάλλων μουσουλμάνων έκανε μήνυση στο Facebook και το YouTube.

Και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η Reddit και η Valve, κατέβασαν το επίμαχο βίντεο και σχόλια υπέρ του δολοφόνου.

Αλλά από την κατάργηση των εθνικιστικών μηνυμάτων, ας περάσουμε στην κατάργηση των ανθρώπων, καθώς η Carrefour θα καταργήσει πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας στα σούπερ μάρκετ της στη Γαλλία το 2019, όπως αναφέρει η Le Monde.

Aυτές οι απολύσεις αφορούν τα τμήματα πλην εκείνου των τροφίμων και θα γίνουν χωρίς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, οι επίμαχες θέσεις εργασίας είναι στους τομείς των καλλυντικών, των ηλεκτρονικών πολυμέσων, των γκισέ στα ταμεία, των υπηρεσιών μισθοδοσίας, των διοικητικών λειτουργιών και της διαχείρισης.

Θα απολυθεί περίπου το 2% των 60 χιλιάδων μισθωτών.

Η διοίκηση της Carrefour υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι περισσότερες απολύσεις -περίπου 500- θα γίνουν στο τμήμα διαχείρισης.

Οι διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα έχουν ήδη αρχίσει για μία συλλογική σύμβαση συνολικής ρήξης, που θα ακολουθήσει τις απολύσεις και αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Αυτή η συλλογική ρήξη θα επιτρέψει να γίνουν οι απολύσεις μέσω της εθελούσιας εξόδου και πρέπει να υπογραφεί από συνδικάτα που να εκπροσωπούν πάνω από το 50% των υπαλλήλων.

Μέλος συνδικάτου είπε, εξάλλου, ότι “είμαστε με το σπαθί πάνω από το κεφάλι μας” και διεκδικεί τη διασφάλιση υπαλλήλων που θα αρνηθούν να υπογράψουν την εθελούσια έξοδο, για την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους και από άλλο συνδικάτο, διότι εξαφανίζει τις θέσεις εργασίας.

Στις αρχές του 2019, η Carrefour είχε παρουσιάσει ένα πλάνο, που προέβλεπε τη σταδιακή απόσυρσή της από όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται, πλην των τροφίμων.

Toυλάχιστον ο βοριάς άργησε μια μέρα. Αφού τα 5 με 6 μποφόρ που είχε την Πέμπτη ήταν σαν πταίσμα.

Και είχε και σιγανή, ποτιστική βροχή. Με εναλλαγές, με σκόρπιες ψιχάλες από εδώ κι από εκεί.

Μικροσκοπικές, σαν την αθερίνα και τις καλόγριες, τα ψαράκια που φωτογράφισα πάνω από τις μεγάλες ποσειδωνίες στην αγαπημένη μου ακτή.

Εκεί που κολυμπούσαν κακαρέλοι, γύλοι, χειλούδες και σαργοί.

Αλλά και καρδινάλιοι, γαϊτανούρια, μία σαλιάρα, μερικές σάλπες και μικρά μελανούρια. Μελανούρια, τα ψάρια της καλοκαιρίας.

Άλλωστε, στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μεγάλη αξία έχουμε δώσει στο Facebook. Λάθος μας. Καλά, εγώ το σιχαίνομαι. Αν δεν ήταν εργαλείο για την δουλειά μου, δεν θα είχα κάνει σελίδα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Facebook είναι σύμβολο του λευκού εθνικισμού. Κοιτάξτε τη φάτσα του ιδιοκτήτη του. Δεν είναι φάτσα εθνικιστή αυτή; Τι σκατόφατσα είναι αυτή; Όσο για τα σούπερ μάρκετ -τόσο στην Γαλλία όσο και στις άλλες χώρες- σύντομα δεν θα χρειάζονται σχεδόν κανέναν υπάλληλο. Όπως και οι τράπεζες. Όπως και άλλες υπηρεσίες. Οπότε, απαιτούμε βασικό εισόδημα τώρα, για να τελειώνει η ιστορία και να πάμε για μπάνια. Καλά εσείς κάνετε μπάνιο κάθε μέρα, για τους υπόλοιπους λέω. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.