Ανάλογα με το πορτοφόλι σου

Καλησπέρα πιτσιρίκο,
Μόλις γυρίσαμε από το πάρκο, η μικρή μέσα στην τρελή χαρά περπατάει και τρέχει, παίζει με τις λάσπες, έρχεται σε επαφή με τη φύση. Στο πάρκο για τα παιδάκια λειτουργεί ένα τμήμα όπου μαθαίνεις το πώς να καλλιεργείς βασικά αγαθά που χρειάζονται στην καθημερινή διατροφή μας.

Το πρωί είχαμε πάει στο κέντρο φροντίδας για τον ιατρικό της έλεγχο και εμβολιασμό. Όλα, χωρίς να χρειαστεί κανείς να βάλει το χέρι την τσέπη.

Όταν ήμασταν στο πάρκο, θυμήθηκα ένα αλλο πάρκο μακριά από εδώ που βρίσκομαι τώρα.

Εκεί στη χώρα που μας φιλοξένησε τα δύσκολα χρόνια. Εκεί που είναι ακόμα ή βάση μου.

Σε αυτό το πάρκο εργαζόταν ένας ηλικιωμένος γεμάτος αξιοπρέπεια και γνώση.

Ή ζωή του όλη ήταν αυτό το πάρκο, γνώριζε αγγλικά και ρωσικά.

Άφηνα τον γιο μου στο σχολείο και πήγαινα για λίγο εκεί να καθαρίσω το μυαλό μου. Πολλές φορές πιάναμε την κουβεντα και με ξεναγούσε στο πάρκο του.

Τα δένδρα και τα φυτά έχουν ζωή, εμείς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε, εμένα μου μιλάνε, μου έλεγε· να, μου έδειχνε, αυτό είναι άρρωστο, μου το φωνάζει, αύριο θα το δεις χειρότερα αλλά εγώ θα προσπαθήσω να το θεραπεύσω. Και έτσι και γινόταν.

Του έδειχνα ενα άλλο που ήταν κιτρινισμενα τα φύλλα με ξερά κλαδιά, αυτό είναι γέρικο, πάει στο θάνατο, μου απαντούσε. Όταν είναι ή ώρα του, θα το πάρω από εδώ και στη θέση του θα έρθει το νέο. Οτιδήποτε υπάρχει πάνω στη γη, κάποια στιγμή φεύγει.

Ναι, ξέρω φιλοσοφίες του αέρα. Τίποτα χειροπιαστό όπως τα καταναλωτικά αγαθά.

Έτσι πέρναγε ο καιρός μας και εγώ μαθαινα κάτι περισσότερο. Ξέρω ότι δεν βοηθάνε σε αυτό τον κόσμο που ο παγκόσμιος θεός είναι μόνο ή πρασινάδα του δολαρίου.

Αυτά τα απλά όμως έσωσαν ενα λαό από τη πείνα, τον έκαναν δυνατό, τον έκαναν υπερήφανο για να μπορεί σήμερα ή εγγονή μου να εμβολιάζεται και να έχει ιατρική φροντίδα, όπως όλα τα παιδιά σε αυτή τη χώρα χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Διακρίσεις που υπάρχουν σε όλο το κόσμο, παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες.

Διάβαζα τις ειδήσεις και το μάτι μου έπεσε στη νέα κρίση προσφύγων στην Ελλαδα. Αυτοί οι άνθρωποι χωρίς αύριο, γιατί απλά είναι φτωχοί πρόσφυγες.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορα, όταν όμως έχεις χρήματα τα σύνορα ανοίγουν από όπου κι αν είσαι.

Σήμερα η αγορά, αυτή ή ελεύθερη αγορά πουλάει τα πάντα. Όχι ότι δεν συνέβαινε και στο παρελθόν.

Αγοράζεις διαβατήριο ή κάρτα μόνιμης διαμονής ανάλογα με το πορτοφόλι σου. Από Αυστραλία μέχρι Καναδά, από Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι Γερμανια.

Έχεις δυόμισι εκατομμύρια δολάρια, βαφτίζεσαι επενδυτής και αγοράζεις διαβατήριο πρωτοκλασάτης χώρας ή permanent residence card, για όλη την οικογένειά σου· έχεις λιγότερα, αγοράζεις από το καλάθι, έχεις όμως δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης χωρίς να σκυλοπνίγεσαι στη Μεσόγειο, σημασία δεν έχει το χρώμα ή ή προέλευση, αν είσαι Ευρωπαίος Αμερικανός, Αφρικανός, Ασιάτης, από οποιαδήποτε χώρα.

Το ονομάζουν residency by investment.

Βλέπεις ο κόσμος μας είναι φτιαγμένος για δύο κατηγορίες ανθρώπων, τους φτωχούς και τους πλούσιους. Τους δούλους και τους ελεύθερους.

Οι κοινωνίες από αρχαιοτάτων χρόνων βασίζονταν επάνω σε αυτή τη Σχέση.

Τους Παρθενώνες τους έκτιζαν πάντα οι δούλοι, οι αστικές δημοκρατίες ήταν για τη νομιμοποίηση πάντα της εκάστοτε ελίτ.

NIZ
Dalat
Κάπου στον κόσμο σήμερα.

Ύ.Γ. Και για κάθε απορία είμαι κάτοχος τριών διαβατηρίων το ένα αγορασμενο πριν αρκετά χρόνια από το καλάθι.

(Αγαπητέ φίλε, ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει είναι απέναντι στους φτωχούς. Ο πλούσιος Άραβας αγοράζει νησί στο Ιόνιο και τον προσκυνούν όλοι, ο φτωχός Άραβας μένει σε σκηνή στη Μόρια και τον βρίζουν. Αλλά δεν υπάρχουν τάξεις σήμερα. Αυτά είναι παλαιοκομμουνιστικά και δεν πρέπει να τα λέμε. Δεν κάνει. Σήμερα πρέπει να μιλάμε για τα “δικαιώματα” των μειονοτήτων. Βέβαια, τα “δικαιώματα” δεν τρώγονται. Τι να το κάνεις το “δικαίωμα” αν δεν έχεις να φας και είσαι εξαθλιωμένος; Υποθέτω πως βρίσκεσαι στην Κούβα τώρα. Να την χαίρεσαι την εγγονή. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.