Από το φεγγάρι και τον Άρη στον γιαλό που πετούν οι γλάροι

Πιτσιρίκο, στη γραμμή Trump η NASA ανακοίνωσε διά στόματος του διοικητή της Jim Bridenstine ότι θα στείλει ξανά αστροναύτες το 2024 στη σελήνη, αλλά και την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη το 2033, όπως αναφέρει η Le Monde.

Και είναι στη γραμμή Trump, διότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence είχε ζητήσει να επισπευσθεί η επιστροφή στη σελήνη από το 2028 στο 2024, έτος κατά το οποίο θα λήγει η δεύτερη θητεία του Αμερικάνου προέδρου (αν φυσικά επανεκλεγεί).

Πολλοί εμπειρογνώμονες και εκλεγμένοι στο Κογκρέσο αμφισβητούν κατά πόσο μπορεί να πετύχει έναν τέτοιο στόχο η NASA, που έχει, άλλωστε, καθυστερήσει να αναπτύξει τους νέους πυραύλους για το φεγγάρι με το σύστημα SLS, που κατασκευάζει η Boeing.

Από την άλλη, μία αποστολή στον Άρη θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της απόστασης.

Το ταξίδι στον Άρη θα διαρκέσει έξι μήνες -έναντι τριών ημερών στη σελήνη- αλλά μπορεί να γίνει μόνο όταν ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται στην ίδια πλευρά του ήλιου με τη γη.

Αυτό συμβαίνει κάθε 26 μήνες, οπότε το ταξίδι μπορεί να γίνει το 2031, το 2033 κ.ο.κ., με τη NASA να έχει επιλέξει το 2017 τη δεύτερη χρονολογία, αλλά τελευταία να κάνει λόγο για τη δεκαετία του 2030 γενικά.

H NASA θέλει να εκμεταλλευτεί και τους τόνους παγετώνων στον νότιο πόλο της σελήνης, διότι “ο πάγος νερού είναι ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, μπορεί να γίνει μορφή ενέργειας και ο στόχος μας δεν είναι απλά να στείλουμε ανθρώπους στο φεγγάρι, αλλά να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και να δουλέψουμε σε έναν άλλον κόσμο” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jim Bridenstine.

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής επιστημών της Βουλής των Αντιπροσώπων Eddie Bernice Johnson “πόσα χρήματα θα χρειαστούν για όλα αυτά;” το αφεντικό της NASA επιφυλάχθηκε να απαντήσει πριν τις 15 Απριλίου.

Μέχρι να πάμε, βέβαια, στο φεγγάρι και τον Άρη πεταχτήκαμε μέχρι τη Σαλαμίνα την Τετάρτη.

Για την κλασική πια βουτιά μέχρι τα νησάκια στα Περιστέρια, που πετούν δεκάδες γλάροι.

Πάλι καλά γιατί έτσι έβγαλα και μερικές καλούτσικες φωτογραφίες, καθώς οι υποβρύχιες με γύλους, χάνους, καλόγριες, κέφαλους, κακαρέλους κ.λ.π. δεν έλεγαν και πολλά.

Μάζεψα και μερικά σκουπίδια από την ακρογιαλιά, μετά δώσαμε και 1-2 κονσέρβες σε μερικά αδέσποτα, με ένα ατρόμητο γατί να χώνεται ανάμεσα στα σκυλιά.

Περάσαμε και μία χελώνα από τον δρόμο απέναντι στα χωράφια, ενώ βοήθησα κι έναν ναύτη στην παντόφλα (πλοιάριο που πάει από Πέραμα – Σαλαμίνα και αντίστροφα) να κάνει μία πλαγιοδέτηση (όταν ένα πλοίο δένει σε ένα άλλο που είναι με τη σειρά του δεμένο στη στεριά).

Δεν τον έφτανε ο κάβος επειδή σταματήσαμε λίγο πιο μακριά από τις μπίντες του διπλανού πλοίου και του τον ξετύλιξα από τις δικές μας μπίντες (τα δύο παράλληλα σιδερένια κολωνάκια που δένουν τους κάβους).

Φουσκώνοντας από περηφάνια γύρισα στα αμάξι, όπου μου λέει μία ψυχή: “Τελικά, έπρεπε να μείνεις μόνιμος στο ναυτικό”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μου αρέσουν πολύ τα σχέδια των ΗΠΑ για το μέλλον στον Άρη. Μάλλον θα περιμένουν να τσιμπήσουν και άλλες μεγάλες χώρες αλλά δεν το βλέπω. Μια φορά γίνονται αυτά τα λάθη. Ωραία περνάτε στην παραλία. Πάντα τέτοια. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.