Δάση υπάρχουν, για να ξαναφτιαχτεί η Παναγία των Παρισίων

Πιτσιρίκο, η εκτίμηση που είχε κάνει πρόσφατα ο Bertrand de Feydeau ότι δεν υπάρχουν πια στη χώρα δέντρα τόσο ψηλά, όσο εκείνα που είχαν κοπεί τον 13ο αιώνα, για να ξαναφτιαχτεί πανομοιότυπη η Παναγία των Παρισίων είναι λανθασμένη σύμφωνα με τη Le Monde.

To υπουργείο Γεωργίας, που είναι επιφορτισμένο και με τη δασική πολιτική αναφέρει ότι το γαλλικό δάσος, ένα από τα πιο σημαντικά στην Ευρώπη, θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού με σκληρό ξύλο βελανιδιάς.

Δάση υπάρχουν, δηλαδή – κατά το λεφτά υπάρχουν.

“Το δάσος μας παράγει 2 εκ. κυβικά μέτρα ξύλου βελανιδιάς κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 800 χιλιάδες χρησιμοποιούνται στις κατασκευές.

Οι ανάγκες της Παναγίας των Παρισίων είναι 1.500 κυβικά μέτρα και θα κόψουμε 3 με 4 χιλιάδες κυβικά μέτρα, διότι είναι αυτή είναι η πρακτική, να κόβεται διπλάσια από την απαιτούμενη ποσότητα”. Τάδε έφη Aymeric Albert, υπεύθυνος της εμπορικής εκμετάλλευσης και των πωλήσεων ξύλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα, καθώς τα περισσότερα δέντρα είναι ηλικίας 120 με 150 ετών και τα πιο γηραιά 450 ετών.

Ο συγγραφέας του Λεξικού των καθεδρικών ναών Mathieu Lours ανέφερε από την πλευρά του ότι πολλές τέτοιες εκκλησίες που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή, πολέμους, ξαναφτιάχτηκαν με μέταλλο ή, μπετόν.

Αλλά σε μία τέτοια περίπτωση, χωρίς το ξύλινο πλαίσιο, οι τοίχοι δεν θα είναι αρκετά σταθεροί.

Η Groupama θα προσφέρει 1.300 βελανιδιές από το ιδιωτικό της δάσος, ενώ 210 εταιρίες θα συνεισφέρουν για αυτό το έργο που δεν θα ολοκληρωθεί, όμως, σε πέντε χρόνια.

Όσο για τις πιθανές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για την αποψίλωση των αρχαίων δασών, η απάντηση είναι ότι οι 3 χιλιάδες κυβικά μέτρα που θα χρειαστούν δεν είναι τίποτα μπροστά στα 60 εκατομμύρια που κόβονται κάθε χρόνο.

Επίσης, κόβοντας αυτές τις αιωνόβιες βελανιδιές, αντί να τις καίμε, απομονώνουμε το διοξείδιο του άνθρακα.

Όσο για το οξυγόνο, μπορούμε να το παίρνουμε και από τη θάλασσα, να προσθέσω.

Μία στις δύο αναπνοές μας προέρχεται, άλλωστε, από τον ωκεανό.

Από το απέραντο γαλάζιο και τον σκούρο μπλε βυθό, όπως φαίνεται και στις υποβρύχιες φωτό.

Να μείνουμε, όμως, στη Γαλλία, όπου ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή απέκλεισαν τα γραφεία της Societe Generale και της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού (EDF) στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Reuters.

H Greenpeace έκανε λόγο για μία διαμαρτυρία ενάντια στις εταιρίες που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δέσποζαν δύο πανό που έγραφαν “Macron πρόεδρε των ρυπαντών” και “Ο τόπος του κλιματικού εγκλήματος” μπροστά στα γραφεία της τράπεζας.

Η αστυνομία έριξε σπρέι πιπεριού σε μία ομάδα ατόμων που μπλόκαραν την είσοδο, αλλά κάποιοι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινα αλυσίδα, ενώ άλλοι δέθηκαν σε μεταλλικές μπάρες.

Κάποιοι υπάλληλοι της τράπεζας έλεγαν ενοχλημένοι ότι απλά ήθελαν να πάνε στη δουλειά τους, ενώ η διαδήλωση έγινε με αφορμή μία ετήσια σύνοδο για το πετρέλαιο στο Παρίσι.

Η Greenpeace και οι Φίλοι της Γης έχουν κατηγορήσει και στο παρελθόν τη Societe Generale, επειδή χρηματοδοτεί πρότζεκτ πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εκπρόσωπος της εταιρίας ηλεκτρισμού είπε, πάντως, ότι το 96% της ενέργειας παράγεται χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η EDF δεσμεύτηκε να μειώσει το αποτύπωμά της σε άνθρακα κατά 40% ως το 2030.

Η Total είχε, εξάλλου, συνομιλίες με τη Green Peace και τους Φίλους της Γης, ενώ η παραγωγή της αυξήθηκε σε 2,95 βαρέλια πετρελαίου τη μέρα, με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στις δραστηριότητές της στην Αυστραλία, την Αγκόλα, τη Ρωσία και τη Νιγηρία.

Κινητοποιήσεις εφήβων έγιναν και στο Λονδίνο με τους νεαρούς να προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία της αγγλικής πρωτεύουσας και να φτάνουν σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο Χίθροου.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, εμένα δεν θα με πείραζε ακόμα και αν εξαφάνιζαν όλο το δάσος του Αμαζονίου, για να φτιαχτεί πάλι η Παναγία των Παρισίων. Για να μη σας πω, πως θα ήθελα να φτιάξουν πέντε με έξι Παναγίες των Παρισίων, ώστε, αν καεί η μία, να έχουμε τις υπόλοιπες. Για χάρη της Παναγίας των Παρισίων, δεν θα με πείραζε να εξαφανίζονταν και οι ωκεανοί. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών για την κλιματική αλλαγή, μου θυμίζουν πόσο πιο αφελής ήμουν στα 15 μου. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.