Ζωή σε ρόδες

Αγαπημένε πιτσιρίκο και φίλοι του πιτσιρίκου, γεια σας.
Αφορμή γι αυτό το κείμενο στάθηκαν κάποια πράγματα που ειπώθηκαν γύρω από τη λέξη «τροχόσπιτο» που άκουσα σε δύο από τα τελευταία πόντκαστ.

Οπότε σκέφτηκα, να μοιραστώ την εμπειρία μου, καθώς καλοκαιράκι έρχεται και κάποιοι σκεφτόμαστε πώς θα γίνει να κάνουμε περισσότερες μέρες διακοπές.

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Υπάρχουν τα τροχόσπιτα, αυτά που τα σέρνει ένα αυτοκίνητο, τα ετεροκινούμενα, υπάρχουν και τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, τα οποία είναι φορτωμένα πάνω σε ένα αυτοκίνητο, συνήθως φορτηγό. Ή, για να το πω αλλιώς, φορτηγά που έχουν διαμορφωθεί σε τροχόσπιτα.

Και στις δύο κατηγορίες, υπάρχουν τα υπερλούξ εργοστασιακά, καινούρια ή κάποιας παλαιότητας, στα οποία ντρέπεσαι να πατήσεις, υπάρχουν και οι πατέντες. Τις πατέντες συνήθως τις βλέπουμε στα αυτοκινούμενα.

Έχετε δηλαδή ένα φορτηγάκι -καλό είναι να είναι πάνω από 2000 κυβικά, γιατί αλλιώς θα το σπρώχνετε- και το φτιάχνετε όπως εσείς θέλετε, ώστε να μπορείτε να ζήσετε μέσα σ’ αυτό, διαμορφώνοντας και τους αποθηκευτικούς του χώρους όπως σας εξυπηρετεί κι όχι όπως τους φαντάστηκε ένας βαριεστημένος σχεδιαστής μίας εταιρίας.

Φυσικά, για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να πιάνουν λίγο τα χέρια σας και να μην είναι εντελώς μανταλάκια. Ή να έχετε καλούς φίλους που πιάνουν τα δικά τους χέρια και τα δικά σας πολύ όμορφα να τους αγκαλιάσουν με ευγνωμοσύνη.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτά είναι και τα πιο όμορφα αυτοκινούμενα. Αυτά δείχνουν φαντασία, ευρηματικότητα και χαρακτήρα. Τα άλλα, τα υπερλούξ εργοστασιακά, δείχνουν μόνο πάχος πορτοφολιού. Και είναι και λίγο κιτς αν θέλετε τη γνώμη μου.

Δηλαδή, δεν μπορεί να θέλετε να περνιέστε για λάτρης της φύσης, για τύπος «εγώ είμαι απλός άνθρωπος και θέλω να είμαι όλη τη μέρα με το μαγιό μου» και να σκάτε μύτη παντού με τη σερνάμενη βιλάρα. Κάπου δεν ταιριάζει. Δεν πάει. Δεν κολλάει.

Ανεξάρτητα, όμως, από την παλαιότητα ενός τροχόσπιτου ή αυτοκινούμενου, ο σκοπός που εξυπηρετούν είναι ο ίδιος και υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά (έναντι της σκηνής εννοώ).

Κατ’ αρχάς, είστε προστατευμένοι. Όσες βροχές και να ρίξει, δεν πρόκειται ποτέ να ξυπνήσετε πλατσουρίζοντας στα σεντόνια σας και να σιχτιρίζετε την κακή σας τη μοίρα που δεν σας επέτρεψε και φέτος να πάτε σε ξενοδοχείο όπως σας συμβούλευαν όλοι οι φίλοι σας, με αποτέλεσμα πολύ εύκολα να αλλάξετε γνώμη περί της ζωής στη φύση μια για πάντα.

Συνήθως έχει μια τεντούλα -έως και κιτς τεντάρα-, οπότε σας προστατεύει από τον ήλιο, ενώ κάτω από την τέντα μπορείτε να βάλετε το τραπέζι σας -αυτοσχέδιο ή αγοραστό, δεν έχει σημασία- και να ρίξετε τις πιο όμορφες γιορτές με τους φίλους σας, πατώντας το χώμα κανονικά. Αν είστε πολύ νοικοκύρης, μπορείτε, για να μην πατάτε στο χώμα, να στρώσετε ένα λιόπανο, αλλά σας προειδοποιώ: θέλει σκούπισμα.

Επίσης, έχει πόρτα η οποία αφενός κλειδώνει -άρα γίνεστε πιο δύσκολα στόχος κλοπής- αφ’ ετέρου κλείνει τη νύχτα, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δε θα ξυπνήσετε με γάτες, ποντίκια και φίδια στα μούτρα. Παράλληλα, μπορείτε να βάλετε δυό βίδες (ή μια όμορφη κρεμάστρα αν είστε μερακλής) και να κρεμάσετε πάνω στην πόρτα και μια πετσέτα, ένα μαγιό, το ψωμί ή όποια άλλη σαβούρα δεν έχετε πού να ακουμπήσετε γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος.

Έχει τουαλέτα. Όταν λέμε τουαλέτα, μπορεί να έχει απλά ένα γιογιό, μπορεί να έχει μια απλή χημική τουαλέτα, μπορεί να έχει και την πιο λουξ πορσελάνινη λεκάνη που έχετε δει ποτέ. Οπότε, όταν κάθεστε και κατεβάζετε ένα καφάσι μπύρες με τους φίλους σας, δεν έχετε την ανησυχία ότι θα σας φάνε οι δρόμοι όλη τη νύχτα για τις κοινόχρηστες τουαλέτες, αφού την τουαλέτα θα την έχετε κατά πάσα πιθανότητα στο ένα μέτρο από το κρεβάτι σας.

Προσοχή, όμως: όσο πιο πολύ χρησιμοποιεί κανείς την χημική τουαλέτα του τροχόσπιτου, τόσο πιο συχνά θα πρέπει και να την αδειάζει -στον ειδικό χώρο που έχουν τα κάμπινγκ για το σκοπό αυτό- και αυτό είναι λίγο πρόβλημα. Πρώτον γιατί έχει ένα κάποιο βάρος και δεύτερον γιατί όταν το κάνετε, σίγουρα κάποιος σας βρίζει, γιατί μυρίζει λίγο άσχημα.

Τα περισσότερα τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα έχουν και ντουζιέρα και τα πιο καινούρια έχουν τεράστια ντεπόζιτα για επάρκεια νερού. Ακόμη, τα πιο καινούρια έχουν και ηλιακούς συλλέκτες στην οροφή, για ζεστό νερό και δεν ξέρω πού αλλού χρησιμεύει αυτό.

Επίσης έχει ψυγείο, το οποίο μπορεί να δουλεύει με ρεύμα ή υγραέριο. Ακόμη και τα πιο παλιά τροχόσπιτα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Οπότε, μπορείτε να ρίξετε μέσα κάποια τρόφιμα και να χαθείτε για λίγες μέρες από τον πολιτισμό (και την αγορά).

Πάμε παρακάτω.

Έχει εστίες για μαγείρεμα, μπορεί να έχει και φούρνο. Συνήθως, αυτά δουλεύουν με υγραέριο, αλλά έχω δει και κάτι υπερλούξ ηλεκτρικές κεραμικές εστίες σε καινούρια αυτοκινούμενα, πού τύφλα να χει η καινούρια σας κουζίνα στο σπίτι, που τη χρυσοπληρώσατε.

Φυσικά, για να φάτε ένα φαγητό της προκοπής, πρέπει να σας αρέσει και το μαγείρεμα και να μην είστε ο τύπος «εγώ θέλω στις διακοπές μου να με σερβίρουν» γιατί, αν το καλοσκεφτείτε, τι θα κάνετε κι όλη τη μέρα; Πόσες βουτιές πια; Βάλτε κι ένα φασολάκι να βράζει και πηγαίνετε για βουτιά. Σιγά το πράγμα. Αφήστε που τα φαγητά μαγειρεμένα με υγραέριο (για κάποιο λόγο που δεν ξέρω) γίνονται πιο νόστιμα. Και πιο γρήγορα. Και πιο φτηνά.

Ένα τροχόσπιτο επίσης, έχει αποθηκευτικούς χώρους. Πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, στα πιο απίθανα σημεία που ούτε θα σας πήγαινε ποτέ στο μυαλό. Και είναι όλοι απαραίτητοι.

Φυσικά, τα πολύ καινούρια και τεράστια αυτοκινούμενα, παραέχουν αποθηκευτικούς χώρους κι όσοι έχετε κάνει κάμπινγκ σε μέρος που πάνε Γερμανοί, θα έχετε δει τα πιο απίθανα πράγματα να βγάζουν από τις καταπακτές των αυτοκινούμενων.

Αφήστε που κάποιοι πίσω από το τεράστιο αυτοκινούμενό τους, σέρνουν και τρέιλερ, κι εκεί γίνεται του καταναλωτισμού και της επίδειξης το πανηγύρι.

Κουβαλάνε τα πάντα. Όλα τα τρόφιμα και τις μπύρες που θα χρειαστούν, μηχανές για πάγο, ποδήλατα, μηχανάκια, σερφ, βάρκες ξεφούσκωτες και βάρκες – θηρία φουσκωμένες, μέχρι αυτοκίνητα (όπως το smart που είδες πιτσιρίκο – εγώ έχω δει τζιπάκι) και αεροπλάνα!

Ναι! Έχω δει να κατεβαίνει από το καράβι που έρχεται από Ιταλία στην Ηγουμενίτσα, αυτοκινούμενο που έσερνε τρέιλερ το οποίο είχε πάνω αεροπλάνο με διπλωμένα προς τα πάνω τα φτερά του. Ίσως το πιο μικρό αεροπλάνο που κυκλοφορεί στην αγορά, δεν ξέρω, αλλά αεροπλάνο.

Τέλος, ένα τροχόσπιτο, έχει κρεβάτι. Δε λέω, καλή η σκηνή και το φουσκωτό στρώμα, αλλά πόσοι έχετε ξυπνήσει με το φουσκωτό στρώμα να έχει ξεφουσκώσει και τα πετραδάκια να σας τρυπάνε τα παΐδια;

Τέτοια προβλήματα στο τροχόσπιτο δεν θα έχετε, αρκεί να συνηθίσετε (αν είστε ζευγάρι) να σας καβαλάνε για να κατέβουν από το κρεβάτι ή να καβαλάτε εσείς αυτόν που κοιμάται «απ’ έξω». Διότι, στα ζευγάρια που κοιμούνται σε τροχόσπιτα, πάντα κάποιος κοιμάται «απ’ εξω». Όπως καταλαβαίνετε, τα τροχόσπιτα δεν έχουν τόσο χώρο που να σας επιτρέπει να πάτε γύρω γύρω από το κρεβάτι για να προσεγγίσετε τη μεριά σας, οπότε, θα πρέπει ή να καβαλάτε ή να σας καβαλάνε. Με την κακή την έννοια. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα υπάρχουν και στις σκηνές κι όσοι είσαστε σκηνίτες, τα έχετε ξεπεράσει. Αυτά τα λέμε για τους άλλους, τους καλομαθημένους.

Το κόστος τώρα.

Μπορείτε να αποκτήσετε ένα τροχόσπιτο από 500 ευρώ κι ένα αυτοκινούμενο από 1000-1500 ευρώ. Τα ποσά αυτά μπορούν να ξεφύγουν πάρα πολύ και να φτάσουν και στα 80-100.000 ευρώ. Δηλαδή, υπάρχουν επιλογές για όλα τα πορτοφόλια. Αφήστε που πηγαίνοντας συνέχεια σε κάμπινγκ, μπορεί να συναντήσετε κάποιον ταξιδιώτη από την Ευρώπη, ο οποίος ήρθε για πρώτη φορά με το τροχόσπιτό του στην Ελλάδα, έφαγε 5 μέρες στο δρόμο και την ταλαιπωρία του αιώνα -γιατί δε γίνεται να αναπτύξεις μεγάλη ταχύτητα όταν σέρνεις ολόκληρο βαγόνι με το αμάξι- και τα πουλάνε όσο-όσο και γυρίζουν με αεροπλάνα. Οπότε, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές ευκαιρίες εκεί. Συνήθως, μεσάζοντες σε αυτές τις αγοραπωλησίες είναι οι ιδιοκτήτες των κάμπινγκ (με το αζημίωτο φυσικά).

Αφού αποκτήσετε το τροχόσπιτο, μετά θα πρέπει να πληρωθούν στο τελωνείο Τέλη Ταξινόμησης, να πάρει βεβαίωση από συμβεβλημένο μηχανικό ότι μπορεί να κυκλοφορήσει, με αυτή τη βεβαίωση να περάσει από το Μηχανολογικό του Υπουργείου Μεταφορών, και να πάρει Αδεια Έλξης.

Επίσης. για να πάρετε την Αδεια Έλξης, θα σας ζητήσουν και επίσημη βεβαίωση από αντιπροσωπεία του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας (η οποία βεβαιώνει το πόσα κιλά μπορεί να τραβήξει το αυτοκίνητό σας). Όλα αυτά, ανάλογα με την αξία του τροχόσπιτου, (δηλαδή για ένα παλιό τροχόσπιτο μπορεί να φτάσουν και τα 1000 ευρώ), οπότε πριν κάνετε την όποια κίνηση, ρωτήστε τα. Όλα!

Αυτό για το οποίο μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999 στην Αθήνα, τα τροχόσπιτα στην Ελλάδα δεν αποτελούν πλέον τεκμήριο όπως παλιά. Πληρώνετε φυσικά κάθε χρόνο τέλη κυκλοφορίας, αλλά λιγότερα από όσα είναι του αυτοκινήτου.

Τα αυτοκινούμενα, όμως, αποτελούν τεκμήριο, γιατί όπως είπα και πιο πρίν, το πιο μικρό αυτοκινούμενο που μπορεί να βρει κανείς, θα είναι πάνω σε ένα ένα αυτοκίνητο στα 2000 κυβικά, και δουλειά δε θα κάνει, γιατί δε θα έχει τη δύναμη να το μετακινήσει. Αρα το τεκμήριο είναι ένα σοβαρό θέμα όταν μιλάμε για 3-4000 κυβικά.

Στη συνέχεια, το όχημα (αυτοκινούμενο ή ετεροκινούμενο) θα πρέπει να ασφαλιστεί. Κι αν για το ετεροκινούμενο τροχόσπιτο το ποσό είναι μικρό, για το αυτοκινούμενο, θα είναι πάλι ανάλογα με τα κυβικά του.

Επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι ένα αυτοκινούμενο (δηλαδή ένα φορτηγό) της τάξης των 2-3000 κυβικών, μπορεί να έχει την ίδια ή και μικρότερη κατανάλωση καυσίμου από ένα αυτοκίνητο που σέρνει ένα τροχόσπιτο. Δηλαδή, όσο αυξάνεται το βάρος που σέρνει ένα αυτοκίνητο, αυξάνεται και η κατανάλωση καυσίμου.

Και πέφτουν οι ταχύτητες. Αν έχετε συνηθίσει να πηγαίνετε στους καινούριους αυτοκινητόδρομους με 200, μπορείτε να το ξεχάσετε και να αρκεστείτε στα 70-80 χιλιόμετρα την ώρα. Θα απολαύσετε και τη διαδρομή. Μεγάλο ρόλο στην ταχύτητα που μπορείτε να αναπτύξετε σέρνοντας ένα τροχόσπιτο, παίζει η ποσότητα του αέρα στα λάστιχα του τροχόσπιτου. Πρέπει να βάλετε τον περισσότερο αέρα που μπορούν να πάρουν. Για το σκοπό αυτό στα τροχόσπιτα μπαίνουν οχτάλινα λάστιχα, αλλά δεν ξέρω τί σημαίνει αυτό. Ρωτήστε κάποιον ειδικό. Εγώ ξέρω μόνο τη θεωρία.

Επομένως, μην εντυπωσιάζεστε από τα τροχόσπιτα-θηρία, αλλά σκεφτείτε τις πραγματικές σας ανάγκες και διαλέξτε κάτι μικρό. Σημαντικό δεν είναι να έχετε το πιο μεγάλο και σύγχρονο τροχόσπιτο, αλλά ότι το τροχόσπιτο ή αυτοκινούμενο που έχετε, μπορείτε να το παρκάρετε στην όμορφη παραλία που σας γυάλισε και να ακούτε τη νύχτα το κύμα.

Ένα τελευταίο θέμα που θα πρέπει να εξετάσετε αποκτώντας τροχόσπιτο, αν ζείτε σε μεγάλη πόλη κι όχι σε κανένα όμορφο χωριό με ατέλειωτα χωράφια, είναι το θέμα της στάθμευσης όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Προετοιμαστείτε να τσακωθείτε με τη μισή γειτονιά και να έχετε συνεχώς καταγγελίες και αστυνομικούς στο τροχόσπιτο, στους οποίους θα προσπαθείτε να εξηγήσετε ότι δεν είστε ελέφαντας (ότι δηλαδή αφού το όχημα είναι ασφαλισμένο και έχουν πληρωθεί τέλη κυκλοφορίας και στάθμευσης, μπορείτε και να σταθμεύετε το όχημά σας όπου επιτρέπεται η στάθμευση για όλα τα οχήματα). Συνήθως, οι γείτονες δεν δέχονται το ότι έχετε κάθε δικαίωμα να σταθμεύετε το τροχόσπιτο όπου κι αυτοί το αυτοκίνητό τους και συνεχώς θα έχετε προβλήματα. Και μια ωραία μέρα, ρίχνετε μια μεγαλοπρεπή μούτζα και φεύγετε από την πόλη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Κάτι ξέρει ο πιτσιρίκος που λέει ότι η παντός είδους ιδιοκτησία είναι κακό πράγμα. Μόνο προβλήματα δημιουργεί.

Φυσικά, όπως είπε κι ο Δημήτρης, υπάρχει και η λύση της ενοικίασης, οπότε γλιτώνει κανείς από όλα αυτά.

Κλείνοντας, ένα τελευταίο που θέλω να σχολιάσω σχετικά με τη μόνιμη διαβίωση σε τροχόσπιτο, είναι ότι μέσα από ταινίες και ειδησεογραφία, περνάει η εικόνα ότι κάποιος που ζει σε τροχόσπιτο, είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης της κοινωνίας, ο πιο τιποτένιος πολίτης, ο απόκληρος, ο «δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί του» και κλισέ τύπου «Τι; Σε τροχόσπιτο; Τσιγκάνος είσαι;» ακούγονται πάντα όταν μιλάω για αυτό το θέμα κι αυτό με προβληματίζει λίγο.

Σκέφτομαι ότι, αν κάποιος ζει μόνιμα σε τροχόσπιτο, οι αγορές που μπορεί να κάνει είναι περιορισμένες, όχι απαραίτητα γιατί δεν έχει χρήματα να αγοράσεις αγαθά, αλλά γιατί πέραν του να μη θέλει, δεν έχει και πού να τα βάλει. Δε χωράνε. Μπορεί να έχει μόνο τα απαραίτητα.

Έτσι, αν δε μπορεί να καταναλώνει, είναι άχρηστος στο σύστημα. Και το σύστημα τον ξεβράζει ως περιθωριακό. Ενώ είναι ο πιο ελεύθερος από όλους. Όχι «ελεύθερος» αλλά «πιο ελεύθερος» γιατί και πάλι εξαρτάται. Χρειάζεται πετρέλαιο για να μετακινηθεί και πολλά άλλα πράγματα για να τραφεί και να ζήσει. Αλλά σίγουρα πιο λίγα από όλους εμάς που ζούμε σε συμβατικές κατοικίες.

Λιγότερα αντικείμενα, περισσότερες εικόνες.

Καλές διακοπές!

Σταυρούλα

(Αγαπητή Σταυρούλα, εύγε. Μας ενημέρωσες για όλα τα τροχόσπιτα. Τα χαζεύω στα νησιά κάθε καλοκαίρι. Βέβαια, βλέπω όλα αυτά τα ηλικιωμένα ζευγάρια από τη βόρεια Ευρώπη με τα σούπερ τροχόσπιτα, και σκέφτομαι πως μπορεί να τα τινάξουν στο δρόμο. Όλη μέρα κάτι κάνουν αυτοί με τα τροχόσπιτα. Πάνε, έρχονται, βγάζουν, βάζουν και όλο σε δουλειά βρίσκονται. Αυτά είναι πολύ κουραστικά πράγματα για μένα. Χώρια που, με τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσεις ένα τροχόσπιτο της προκοπής, εγώ περνάω πάνω από είκοσι καλοκαίρια. Άντε, καλό καλοκαίρι. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.