Ισημερινός

Γεια σου φίλε μου Πιτσιρίκο. Εξαιρετικό το κείμενό σου για τον Ασάνζ και ήρθε να δέσει υπέροχα με το προηγούμενο για τους κυπελλούχους και εκείνο του εμβληματικού -για μένα τουλάχιστον- φίλου ΝΙΖ από το Βιετνάμ (ή μήπως καλύτερα του κόσμου όλου) για την ελευθερία και την ανθρωπιά.

Είναι τόσες πολλές οι διαψεύσεις και για την ελευθερία και για την ανθρωπιά και για την βαθιά αξιοπρέπεια με την οποία θα έπρεπε να πορεύονται οι άνθρωποι, που τύποι σαν τον φίλο ΝΙΖ μοιάζουν σαν να ήρθανε από το μαγικό βασίλειο της Ουτοπίας. Ας είναι!

Χθες, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Ασάνζ και όπου να ‘ναι θα τον εκδώσει στην … μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου.

Εκεί θα καταδικαστεί και μετά θα φυλακιστεί σε κάποιο Γκουαντάναμο, επειδή σε ολόκληρη την ζωή του επέλεξε να μην συμμορφωθεί με τις δικές τους υποδείξεις.

Χρειάστηκε πρώτα να έρθει σε συμφωνία με τους Αγγλοαμερικανούς ο …αριστερός πρόεδρος του Εκουαντόρ, Λένιν Μορένο.

Κάθε εποχή με τον Λένιν της, βλέπεις!

Για μερικά αργύρια -οικονομική βοήθεια το λένε τώρα- των Αμερικανών, ξεπούλησε τον ουσιαστικά φυλακισμένο μέσα στην πρεσβεία του Εκουαντόρ στο Λονδίνο ιδρυτή των Wikileaks.

Νομίζω, πάντως, πως ο Ασάνζ θα αρπάξει την ευκαιρία, προκειμένου να βγει από την σιωπή στην οποία είχε καταδικαστεί τα τελευταία εφτά χρόνια.

Και να τα καταφέρει, όμως, το ερώτημα θα παραμένει ανοιχτό: Ποιος στα αλήθεια έχει αυτιά και διάθεση να ακούσει;

Άλλωστε, ολόκληρη η εποχή μας είναι fake και όχι μόνο τα news.

Ψευτο-Λένιν παριστάνουν τους επαναστάτες που αρνούνται την αποπληρωμή των χρεών (δεξί χεράκι του Κορέα ήταν ο σημερινός πρόεδρος του Εκουαντόρ) και λίγα χρόνια αργότερα πουλούν την ανθρώπινη πραμάτεια τους σε κρυφο-ναζί ηγέτες της «δημοκρατικής Δύσης».

Όσο για τους Εγγλέζους, δεν υπάρχει καμία ντροπή που να μην ταιριάζει πάνω τους γάντι.

Μετά τις ροχάλες που εισέπραξαν από την ΕΕ και την φαρσοκωμωδία του Brexit που πήρε παράταση για τον Νοέμβριο, ήρθε ξανά η στιγμή να βγάλουν έξω από το στόμα την γλωσσίτσα τους και να γλείψουν ξανά τον αμερικανικό κωλαράκo.

Παραδοσιακά, άλλωστε -θυμηθείτε τον Τόνι Μπλερ με Κλίντον και Μπους- ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος, όταν έχεζε, δεν σκουπιζοταν ποτέ. Καλούσε τον Άγγλο πρωθυπουργό για να του γλείψει τον κώλo.

Και σήμερα τα έγκυρα Μπιμπισίδια έπιασαν ξανά τα standard του πάλαι ποτέ έγκυρου Megamou.

Ποιος ήρωας; Κακούργος ο Ασάνζ!

Τίποτα αντιδημοκρατικό δεν συνέβη στην ξεφτιλισμένη από το Brexit means Brexit χώρα τους, εκτός ίσως από τις φήμες πως ο βασιλικός καραφλός μπούλης κεράτωσε την ξενέρωτη κουνέλα γυναίκα του.

Θεέ μου, τι σίχαμα είναι αυτό!

Και μέσα σε όλα αυτά, είχα και μια τηλεφωνική συνομιλία με έναν ακόμα Έλληνα που νομίζει ότι είναι ο … νέος Αριστοτελης και ζει ακόμα μέσα στην πανάρχαια κοιτίδα του ανθρώπινου πολιτισμού και ένα meeting με δυο Ινδούς κι έναν Κύπριο που νομίζουν ότι είναι Εγγλέζοι από την Οξφόρδη.

Γ@ματα με μεγάλα γράμματα.

Τουλάχιστον, αυτήν την στιγμή που σου γράφω, είμαι στο αεροπλάνο για την Βασιλίτσα και πίνω ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Κάτι είναι κι αυτό.

Μέσα στα αυτιά μου ακούω την φωνή του Μανου Χατζιδάκι για τον μικρό Κεμάλ: «Αυτός ο κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ».

Όμως, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που ζουν κι αγωνίζονται για μια κοινωνία πιο δίκαιη όπως ο Ασάνζ ή ο καλός φίλος του blog ο ΝΙΖ.

Και μένω να αναρωτιέμαι, αν όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι αποτελούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον ή εξαιρέσεις που απλά επιβεβαιώνουν τον θλιβερό κανόνα.

Πολλές οι διαψεύσεις τα τελευταία χρόνια, φίλε μου Πιτσιρίκο. Χορτάσαμε σκληρή πραγματικότητα και διψάσαμε από όνειρα.

Την αγάπη μου.

Φιλιά από την Εσπερία
Ηλίας

(Φίλε Ηλία, οι γενναίοι άνθρωποι -που τολμούν να πουν την αλήθεια, να τα βάλουν με τους ισχυρούς, να υποστηρίξουν τις ιδέες τους και να υποστούν τις συνέπειες- είναι αυτοί που οδήγησαν την ανθρωπότητα εδώ που είναι σήμερα. Και θα την οδηγήσουν ακόμα πιο μακριά. Θα την οδηγήσουν σε αυτό που σήμερα φαίνεται Ουτοπία αλλά κάποια στιγμή δεν θα είναι Ουτοπία. Άλλωστε, πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, έμοιαζαν τρελή Ουτοπία πριν από 100 ή 200 χρόνια. Κι όμως, σήμερα δεν είναι. Φρόντισαν οι Ασάνζ του κόσμου αυτού. Ηλία, οι φτωχοί ιθαγενείς χωρικοί της Βολιβίας πρόδωσαν το 1967 τον Τσε Γκεβάρα -που αγωνιζόταν για αυτούς- και τον οδήγησαν στον θάνατο. Σήμερα, πρόεδρος της Βολιβίας είναι ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας. Να είσαι καλά, Ηλία. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.