Καλό ταξίδι

Πιτσιρίκο,
Με την κορύφωση του θείου δράματος, η μπέμπα κι εσύ κλείσατε μια σειρά εκπομπών με τον καλύτερο τρόπο. Η χθεσινή εκπομπή ήταν πολύ καλή.

Γέλασα με πολλά αλλά μου έμεινε η υπαρξιακή σου ανησυχία για το αν θα μπορείς να τσακωθείς με την τεχνητή νοημοσύνη που θα αντικαταστήσει τον υπάλληλο της τράπεζας. Φίλε μου, για σένα θα φτιάξουν και ρομποτάκι να παίζεις και σφαλιάρες αν θέλεις, φτάνει να έχεις τα χρήματά σου στην τράπεζα.

Μάλλον πρέπει να εντρυφήσεις λίγο παραπάνω στην μελέτη της τεχνολογίας, του μελλοντισμού, αλλά και στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν είναι το φόρτε σου.

Εγώ τώρα διαβάζω ένα ενδιαφέρον βιβλίο για τον λεγόμενο Καπιταλισμό της Επιτήρησης (Surveillance Capitalism) της Sosshana Zuboff μιας Αμερικάνας κοινωνιολόγου στο Χάρβαρντ.

Τι να κάνουμε, η πληροφόρηση είναι από τα μέσα αφού, ευτυχώς ή δυστυχώς, το διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας -και της παρακολούθησης συνάμα- ξεκίνησαν από εκεί στις αρχές το ’90.

Το βιβλίο αναφέρεται πως 5 μεγάλες εταιρίες της πληροφορίας, Google αρχικά, Apple, Microsoft, Facebook, και Amazon αρμέγουν τα ψηφιακά μας δεδομένα, τα προσωπικά αλλά και τα ανώνυμα, για να τα κάνουν μια τεράστια μπίζνα πουλώντας τα εδώ κι εκεί.

Κι ενώ αρχικά αυτό χρησιμοποιήθηκε για την διαφήμιση, τώρα πια είναι ένα νέο μοντέλο καπιταλισμού σημαντικό όσο και η ανακάλυψη του μοντέλου της αλυσίδας μαζικής παραγωγής στα εργοστάσια του Φορντ στο Ντιτρόιτ στις αρχές το 20ού αιώνα, ή και περισσότερο.

Αφού οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης με την τεράστια ικανότητα να ταξινομούν και να φιλτράρουν, σε ντέτε που λεμε, όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ανθρώπινης πληροφορίας, και κατ’ επέκταση συμπεριφοράς, είναι σε θέση να προβλέπουν τις ανθρώπινες προτιμήσεις σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, ώστε να έχουν φτάσει να χρησιμοποιούνται πέρα από τη χειραγώγηση του καναταλωτικου ενστίκτου στην χειραγώγηση της οποίας πληροφορίας και ίσως ακόμα και της ανθρώπινης ζωής σε ένα βαθμό. Ακόμα και την λίστα τρέντινγκ του Snik και του Sin Boy.

Αλλά τα καλόπαιδα δεν λένε τίποτα για το Youtube και την Google, αφού απο εκεί κόβουν καλή μονέδα κι όχι από τα ντραγκς, τις πουτάvες, τα όπλα, και τους μπάτσους -όλα αυτά κατά ένα περίεργο τρόπο μοιάζουν ένα, μου φαίνεται- που όλοι την ώρα μας τσαμπουνάνε.

Βέβαια σ’ αυτές τις πρώτες εταιρίες έχουν έρθει και μύρια άλλες όπως Netflix, Spotify, Shazam, κτλ κτλ.

Από τις μεγαλύτερες πια είναι οι κινέζικες εταιρείες μόνο και μόνο απο το μέγεθος της επιτήρησης των ανθρώπων στη Κίνα αλλά και από το πώς εφαρμόζουν ένα κλειστό σύστημα διαχείρισης της πληροφορίας, κρατώντας από έξω τις δυτικές.

Και αυτό ασφαλώς κάνει κακό στον ανταγωνισμό της “ελεύθερης αγοράς” βεβαίως βεβαίως.

Τώρα πια, στις μεγάλες εταιρίες έχουν προστεθεί και οι 3 κινέζικες Alibaba, Baidu, Tencent.

Θα προσπαθήσω να επανέλθω με περισσότερα αφού τελειώσω το βιβλίο.

Κατά τα άλλα, πες πες, μου το κόλλησες το Μαμά. Κι ενώ ήμουνα άσχετος με το είδος αυτό της σύγχρονης ελληνικής μουσικής (χιπ χοπ – σκυλάδικο/έντεχνο και άλλα) τώρα το αναγνωρίζω παντού.

Κι επειδή είμαι στο νησί για την κορύφωση του θείου δράματος, σήμερα το άκουσα να παίζει μέσα σε τρία διαφορετικά αυτοκίνητα.

Άντε να πας στην Καταλονία να μας φέρεις ανταπόκριση του είδους του χιπ χοπ που παίζουν εκεί. Αλήθεια, θα ‘χουν τίποτα φλαμενκοειδή τραπ;

Κι εμείς εδώ θα κάνουμε την καρδιά μας πέτρα και θα περιμένουμε τον γυρισμό σου. Εντάξει πλάκα κάνω, κάτσε όσο θες.

Άμα θες, κάτσε για πάντα εκεί. Μάλλον καλύτερα είναι από Αθήνα και έτσι. Πάντως, να ξέρεις πως, όσο θα σε περιμένουμε, εμείς ξεκινήσαμε τα μπάνια για φέτος. Είσαι ήδη ένα μπάνιο μείον.

Καλό ταξίδι και να περάσεις καλά. Μαμαααά.

μπαρμπαγιώργος

(Αγαπητέ φίλε, και στην Βαρκελώνη το “Μαμά” ακούω. Το ακούω όλη μέρα. Και όταν δεν το ακούω, το τραγουδάω. Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω σαν τον Sin Boy. Δεν έχω ακούσει ακόμα καταλανικό ραπ αλλά κάτι θα βρω. Κάντε μπάνια αβέρτα. Εγώ χαίρομαι να περνούν οι άνθρωποι όμορφα. Και ετοιμάζομαι για το Αιγαίο. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.