Με λιοντάρια και ελέφαντες οι εκλογές στην Ινδία


Πιτσιρίκο, αντίστροφα κυλάει πλέον ο χρόνος για τις εκλογές στην Ινδία, που θα αρχίσουν την προσεχή Πέμπτη 11 Απριλίου, με τον πρωθυπουργό Narendra Modi να διεκδικεί μία δεύτερη θητεία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι γενικές εκλογές θα ολοκληρωθούν μετά από εφτά φάσεις στις 19 Μαΐου, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα, στις 23/5, αναμένονται και τα αποτελέσματα.

Στη χώρα των 1,3 δισ. κατοίκων δικαίωμα ψήφου έχουν 900 εκ. άνθρωποι, εκ των οποίων τα 432 εκ. είναι γυναίκες.

Στις προηγούμενες εκλογές, το 2014, ήταν 830 εκ. οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά μόνο 553 εκ. πήγαν να ψηφίσουν, με τη συμμετοχή να ανέρχεται στο 66%.

Οι υποψήφιοι ήταν 8.251 από 464 διαφορετικά κόμματα.

Η Εκλογική Επιτροπή της Ινδίας έχει μόνιμο προσωπικό 300 άτομα, για να ανταπεξέλθει στη διαδικασία.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι οι 543 από τις 545 συνολικά έδρες, καθώς οι άλλες δύο είναι καπαρωμένες από την Αγγλο-ινδική κοινότητα, απομεινάρι της αγγλικής αποικιοκρατίας και τα μέλη τους διορίζονται από τον πρόεδρο της Ινδίας.

Από τους 8.251 υποψήφιους στις εκλογές του 2014 οι 668 ήταν γυναίκες.

Αυτή τη φορά τα εκλογικά κέντρα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 10% φτάνοντας έτσι το 1 εκ., ενώ για την άρτια διεξαγωγή των εκλογών είχαν επιστρατευτεί 5 εκ. αξιωματούχοι και αστυνομικοί το 2014.

Μάλιστα, είχαν ταξιδέψει ακόμα και με τα πόδια, αλλά και με ειδικά τρένα, ελικόπτερα, σκάφη και σε κάποιες περιπτώσεις και με ελέφαντες.

Πολλές φορές τα ταξίδια τους είχαν αρκετή δόση περιπέτειας, αφού 80 χιλιάδες εκλογικά κέντρα βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχει σήμα κανένα κινητό και σχεδόν 20 χιλιάδες είναι σε δασικές ή ημιδασικές περιοχές.

Στις γενικές εκλογές του 2009, είχε στηθεί εκλογικό κέντρο μέσα στη ζούγκλα, όπου ζουν ασιατικά λιοντάρια, μόνο για έναν ψηφοφόρο.

Η ψηφοφορία παίρνει πάνω από έναν μήνα, έτσι ώστε να προλάβουν οι αξιωματούχοι να πάνε και στις 543 εκλογικές περιφέρειες, αλλά η καταμέτρηση των ψήφων γίνεται μόνο σε μία μέρα.

Το κόστος των εκλογών του 2014 ήταν 38,7 δισ. ρουπίες (522 εκ. δολ.).

Η Εκλογική Επιτροπή επικρίνεται, εξάλλου, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη χρήση των ηλεκτρονικών μηχανών στην ψηφοφορία. Το 2014 είχαν χρησιμοποιηθεί 1,8 εκ. τέτοιες μηχανές, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι είναι τεχνολογίας του 1982 και ζητάει να χρησιμοποιηθεί το πιο σύγχρονο σύστημα VVPAT για τον έλεγχο των ψήφων.

Πρόκειται για μία συσκευή που προσαρμόζεται πάνω στις ηλεκτρονικές μηχανές και τυπώνει πάνω σε ένα μικρό κομμάτι χαρτιού το σύμβολο, το όνομα και τον σειριακό αριθμό του υποψηφίου που ψηφίστηκε.

Αυτό είναι ορατό στον ψηφοφόρο για ένα μικρό διάστημα και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Εκλογική Επιτροπή για την επιβεβαίωση της ψήφου.

Να μείνουμε, όμως, στην Ινδία, όπου οι εργάτες στο σύστημα αποχέτευσης λένε ότι ο πρωθυπουργός Narendra Modi τους ξέχασε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2019, πέντε εξ αυτών συναντήθηκαν με τον Ινδό πρωθυπουργό, που μπροστά στις κάμερες τους έπλυνε τα πόδια με καθαρό νερό.

Ήταν μία χειρονομία για να τιμήσει το προσωπικό που καθαρίζει τουαλέτες σε έναν ιερό ναό στη βόρεια Ινδία.

Αλλά οι εργαζόμενοι στο σύστημα αποχέτευσης, πολλοί εκ των οποίων πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασφυξία, καθώς μαζεύουν ακαθαρσίες από υπονόμους, λένε ότι δεν αντέχουν άλλο.

Και ενόψει των εκλογών που αρχίζουν την προσεχή Πέμπτη 11 Απριλίου, υπενθυμίζουν στον Modi την υπόσχεσή του να σταματήσει ο καθαρισμός των υπονόμων με τα χέρια.

“Ο Modi δεν έκανε τίποτα για εμάς τα τελευταία πέντε χρόνια” λέει ένας εκ των εργατών, κι ενώ η ινδική νομοθεσία απαγορεύει την πρόσληψη εργαζόμενων για να καθαρίζουν λεκάνες και υπονόμους με τα χέρια.

Δεν εφαρμόζεται, όμως, εξαιτίας της δυσκολίας να αποδειχτεί ότι άνθρωποι μαζεύουν με γυμνά χέρια τις ακαθαρσίες, κάτι που είναι, ωστόσο, ένα πολύ συχνό θέαμα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς για παράδειγμα.

Κι ενώ η κυβέρνηση τοποθετεί τον αριθμό αυτών των εργαζόμενων στις 14 με 31 χιλιάδες, στην πραγματικότητα πρέπει να υπερβαίνουν τις 770 χιλιάδες και μάλιστα 1.800 εξ αυτών έχουν πεθάνει από ασφυξία την τελευταία δεκαετία.

Οι επικριτές του Modi, που είναι το φαβορί για να κερδίσει ξανά τις εκλογές, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτών των εργαζόμενων δείχνει ότι ο πρωθυπουργός της Ινδίας δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.

Μάλιστα, ο εργαζόμενος Wilson έχει δημιουργήσει το hashtag “Σταματήστε να μας σκοτώνετε” στο Twitter και ζητάει από την κυβέρνηση να δημιουργήσει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Οι περισσότεροι εργάτες στο σύστημα αποχέτευσης δυσκολεύονται να βρουν άλλη δουλειά, επειδή η κάστα τους (κοινωνική τάξη) αποτελεί εμπόδιο, ενώ συχνά δεν έχουν καν συμβάσεις.

Οι εργάτες των οποίων έπλυνε τα πόδια ο Modi, δεν είναι ευχαριστημένοι με τις δουλειές τους και θέλουν να σταματήσει αυτή η πρακτική του καθαρισμού των υπονόμων με τα χέρια.

Μάλιστα, ένας εξ αυτών, αν και ευχαρίστησε τον Modi για τη χειρονομία και δήλωσε ότι είναι ένας αξιόλογος άνδρας, πρόσθεσε ότι οι ζωές τους δεν άλλαξαν.

Πάνω από το 90% των εργαζόμενων που καθαρίζουν λεκάνες είναι γυναίκες και όλοι είναι από την κάστα Dalits, τη χαμηλότερη κοινωνική τάξη στην Ινδία.

Να μην κλείσω, όμως, με τις ακαθαρσίες της Ινδίας, αλλά με τα καθαρά -ακόμα και με νοτιά- νερά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Την Κυριακή έπεσε και ένα ψεύτικο ψαράκι, που έχει αγκίστρια και το χρησιμοποιούν σαν δόλωμα από ένα καλάμι.

Ο ψαράς με παρακάλεσε να του το βρω, αλλά όσο κι αν έψαξα με τη μάσκα -κυρίως για να μην το πατήσει κάποιος λουόμενος προσεχώς- είχε χαθεί για πάντα στο απέραντο γαλάζιο και το σκούρο μπλε του βυθού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, φαντάζομαι πώς θα είναι να κάνει κάποιος προεκλογική εκστρατεία στην Ινδία. Αν το κάνει κάποιος ντοκιμαντέρ, δεν το χάνει με τίποτα το Όσκαρ. Καλά, και στην Ελλάδα έχει μεγάλη πλάκα αυτό. Τόση πλάκα που δεν είναι να ασχολείσαι καν. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.