Να κατακεραυνώνεις τα fake news και να σοκάρεσαι από την αλήθεια

Ζούμε σε μια εποχή που οι πάντες ξεσπαθώνουν κατά των fake news. Αλλά το αδιάκοπο κυνηγητό του Julian Assange αποδεικνύει πως δεν θέλουν ούτε τα real news. Τι ακριβώς θέλουν;

Είναι υπέροχο να λες πως αναζητάς την αλήθεια και, παράλληλα, να σοκάρεσαι από την αλήθεια, όταν την μαθαίνεις.

Αν δεν ήταν ο Julian Assange και το Wikileaks, η ανθρωπότητα δεν θα είχε δει ποτέ βίντεο, όπως αυτό που ακολουθεί. Το βίντεο διέρρευσε στο Wikileaks ο στρατιώτης Bradley Manning -σήμερα Chelsea Manning- και δείχνει τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου και ενός ακόμα υπαλλήλου του πρακτορείου Reuters, όπως και πολλών ακόμα πολιτών που είχαν την ατυχία να είναι μαζί τους, από αμερικανικά ελικόπτερα και στρατιώτες που θεωρούν πως η κάμερα του φωτορεπόρτερ είναι όπλο. Δείχνει ακόμα την επίθεση σε αυτούς που προσπάθησαν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.

Δεν είναι δυνατόν να είσαι και κατά των fake news και κατά αυτών που αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Κι όμως, αυτό συμβαίνει με την πλειοψηφία των δημοσιογράφων αλλά και πολλών πολιτών.

Λογικό είναι σε μια εποχή που η δημοσιογραφία έχει μετατραπεί σε δημόσιες σχέσεις, η πραγματική δημοσιογραφία να μοιάζει με κατασκοπεία και οι πραγματικοί δημοσιογράφοι με πράκτορες.

Επίσης, είναι λογικό, όταν οι δημοσιογράφοι είναι προσκυνημένοι υπάλληλοι και τα παιδιά για τα θελήματα, να είναι οι ίδιοι εξαιρετικά καχύποπτοι με αυτούς τους ελάχιστους δημοσιογράφους που δεν είναι υπάλληλοι κανενός.

“Πώς είναι δυνατόν ο Τζούλιαν Ασάνζ να μην έχει αφεντικό, αφού έχω εγώ;” σκέφτεται ο μέσος φελλός δημοσιογράφος που μόνο δημοσιογράφος δεν είναι.

Το να βλέπεις τους Ρώσους ή τους Κινέζους ή οποιονδήποτε άλλο πίσω από τα Wikileaks και τον Τζούλιαν Ασάνζ, αποδεικνύει μόνο πως εσύ είσαι σάπιος.

Τι εννοούν λοιπόν όταν στρέφονται κατά των fake news;

Τα news που συμφέρουν το αφεντικό μας είναι αληθινά.

Τα news που δεν συμφέρουν το αφεντικό μας είναι ψεύτικα.

Η περίπτωση του Τζούλιαν Ασάνζ αποδεικνύει πόσο επικίνδυνο είναι σήμερα να μην έχεις αφεντικό.

Αλλά ο Ασάνζ θα μείνει στην Ιστορία.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.