Οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Πιτσιρίκο, μιας και είσαι στη Βαρκελώνη και έχει εκλογές σήμερα στην Ισπανία, είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη στις εκλογές στην Ινδονησία.

Συγκεκριμένα, πάνω από 270 άνθρωποι που δούλεψαν για τις εκλογές της Ινδονησίας πέθαναν λόγω υπερκόπωσης και άλλων ασθενειών, καθώς αναγκάζονταν να μετρούν με το χέρι εκατομμύρια ψηφοδέλτια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Oι εκλογές της 17ης Απριλίου ήταν οι πρώτες στην ιστορία της νησιωτικής χώρας, που 260 άνθρωποι ψήφισαν ταυτόχρονα για πρόεδρο, αλλά και για το εθνικό και τα περιφερειακά κοινοβούλια.

Η ψηφοφορία ήταν σχετικά ήρεμη και συμμετείχε σε αυτήν το 80% από τα 193 εκ. εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με κάθε ψηφοφόρο να ρίχνει πέντε ψηφοδέλτια στις κάλπες των 800 χιλιάδων περίπου εκλογικών τμημάτων.

Αλλά η διαδικασία που κράτησε οκτώ ώρες -σε μία χώρα που από τη μία άκρη της στην άλλη είναι 5.000 χιλιόμετρα- αποδείχτηκε θανατηφόρος για αξιωματούχους που μετρούσαν τις ψήφους με τα χέρια.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου 27/4, είχαν πεθάνει κυρίως από υπερκόπωση 272 αξιωματούχοι, ενώ 1.878 είχαν αρρωστήσει.

Έκτακτη οδηγία έδωσε, μάλιστα, στις 23 Απριλίου το υπουργείο Υγείας στα κέντρα περίθαλψης, για να παράσχουν κάθε βοήθεια σε όσους κατέρρευσαν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θανόντων.

Η Εκλογική Επιτροπή της χώρας δέχεται σφοδρή κριτική για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων και γιατί δεν κατάφερε να διαχειριστεί τον φόρτο εργασίας, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Prabowo Subianto που τα exit poll τον έφεραν να χάνει τις εκλογές, έκανε λόγο για νοθεία και κατηγόρησε αξιωματούχους ότι έριχναν στις κάλπες ψηφοδέλτια του απερχόμενου προέδρου Joko Widodo.

Και οι δύο υποψήφιοι αυτοανακηρύχθηκαν νικητές, αλλά σύμφωνα με τα exit poll ο Widodo θα κερδίσει με 9-10 μονάδες διαφορά.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Εκλογική Επιτροπή στις 22 Μαϊου.

Κάτι ξέρει τελικά ο Τσίπρας που δεν κάνει όλες τις εκλογές μαζί. Και θα διώξει οσονούπω και το ΔΝΤ.

Αν και κάποιου τύπου ΔΝΤ υπάρχει τελικά παντού.

Ακόμα και στο Σουδάν που υπέγραψε συμφωνία για να λάβει δάνειο 200 εκ. δολ. από το Αραβικό fund για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη με έδρα το Κουβέιτ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το δάνειο θα αξιοποιηθεί για αναπτυξιακά πρότζεκτ στο Σουδάν, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Η οικονομική κρίση του Σουδάν πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις και οδήγησε στην εκδίωξη του πρώην προέδρου Omar al – Bashir, νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Η αφρικανική χώρα των 40 εκ. κατοίκων υποφέρει από τον ταχέως αυξανόμενο πληθωρισμό και ελλείψεις σε μετρητά, καύσιμα και άλλα βασικά είδη.

Ένα μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο πήρε την εξουσία από τον Bashir, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, καθώς ο κόσμος θέλει μία γρήγορη μετάβαση σε μία πολιτική διακυβέρνηση.

Για αυτόν τον λόγο έγιναν για πρώτη φορά και συνομιλίες ανάμεσα στους στρατιωτικούς κυβερνήτες του Σουδάν και τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης και επιτεύχθηκε καταρχήν συμφωνία για ένα κοινό, μεταβατικό συμβούλιο.

Δεν υπάρχει, όμως, συμφωνία σχετικά με τον αριθμό των εδρών, που θα έχει η κάθε πλευρά σε αυτό.

Οι ομάδες της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές πιέζουν για μία γρήγορη μετάβαση από τη στρατιωτική στην πολιτική διακυβέρνηση, μετά την εκδίωξη του πρώην προέδρου Omar al – Bashir, νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Toυ Απριλίου που στο τέλος του πλησιάζει και επιτέλους καλοκαιριάζει.

Στους 19 βαθμούς έχει ανέβει η θερμοκρασία της θάλασσας -από τους 14, 15 του χειμώνα- όπως με πληροφόρησε την Κυριακή του Πάσχα ένας τουρίστας και όπως φαίνεται και από τις φωτεινές φωτό σε έναν άκρως ανοιξιάτικο πια βυθό.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σίγουρα οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Αυτό μάλλον το έχουν αντιληφθεί οι Καταλανοί γιατί σήμερα έχουν εκλογές αλλά στη Βαρκελώνη τίποτα δεν θυμίζει εκλογές. Ούτε χτες -που περπάτησα πάνω από οκτώ ώρες στη Βαρκελώνη- είδα κάτι που να θυμίζει πως σήμερα γίνονται εκλογές εδώ. Εκτός από κάτι σκόρπια μπάνερ, όπως αυτό.

Να είστε καλά και χρόνια πολλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.