Ο Τζούλιαν Ασάνζ κάνει ξυπόλητος πατίνι στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο

Πιτσιρίκο, ο Τζούλιαν Ασάνζ, φέρεται να είχε έντονο καυγά με φύλακα ασφαλείας στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ωστόσο, το επίμαχο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η El Pais και έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και το Skynews τον δείχνει απλά να κάνει πατίνι ξυπόλητος και ντυμένος με ένα σορτσάκι και ένα φανελάκι, ενώ μία υπάλληλος χαμογελάει.

Το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα, όταν η δικηγόρος του Assange χαρακτήρισε εξοργιστικούς τους ισχυρισμούς του Εκουαδόρ για τη συμπεριφορά του πελάτη της στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

H Jennifer Robinson δήλωσε στο Skynews ότι οι εν λόγω ισχυρισμοί, όπως ότι πασάλειφε τους τοίχους με περιττώματα, δεν τραβούσε το καζανάκι, άφηνε παντού άπλυτα ρούχα και δεν έπλενε τα πιάτα, κατασκευάστηκαν για να υπάρχει άλλοθι για την εκδίωξή του από την πρεσβεία.

«Κατά τη διάρκεια των εφτά ετών, τον επισκέφτηκα αρκετές φορές και ήταν πάντα κλεισμένος σε ένα δωμάτιο της πρεσβείας, χωρίς πρόσβαση σε άλλους χώρους – η πολιτική του Εκουαδόρ άλλαξε μαζί με την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η δικηγόρος του.

Ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ Lenin Moreno κατηγόρησε τον Julian Assange για κατάσκοπο, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του παρείχε τα απαραίτητα για να παρεμβαίνει σε υποθέσεις άλλων κρατών.

Ο Moreno δήλωσε επίσης στον Guardian ότι η απόφαση της δικής του κυβέρνησης να άρει το άσυλο του Assange είναι εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο.

Ξεκαθάρισε δε, ότι καμία άλλη χώρα δεν πίεσε για αυτή την απόφαση, που μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τον Assange, ο οποίος κινδυνεύει με φυλάκιση 12 μηνών, αν αποδειχτεί ότι παραβίασε τους όρους του ασύλου του.

Ο Assange είχε ζητήσει άσυλο το 2012 στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όταν απέτυχε να εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό.

Πλέον προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου μαζί με την Chelsea Manning κατηγορούνται για συνωμοσία και ότι παραβίασαν έναν διαβαθμισμένο υπολογιστή της κυβέρνησης.

Ο Jeremy Corbyn συντάχθηκε με όλους όσοι υποστηρίζουν ότι ο Assange, που αποκάλυψε τις βαρβαρότητες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Πάνω από 70 βουλευτές στη Βρετανία ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι ο 47χρονος δημοσιογράφος θα βρεθεί ενώπιον των σουηδικών αρχών, αν ζητήσουν την έκδοσή του.

Να περάσουμε, όμως, και στην πατρίδα του Τζούλιαν Ασάνζ, την Αυστραλία, όπου η Citigroup θα καλύψει τις απώλειες που είχαν πελάτες της αγοράζοντας επενδυτικά προϊόντα της, χρηματοδοτώντας τους με 2 εκ. δολ., όπως μεταδίδει το Reuters.

H Eπιτροπή Αυστραλιανών Τίτλων και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι oι οικονομικοί σύμβουλοι της Citi πούλησαν αυτά τα προϊόντα χωρίς να συμμορφωθούν με τους κανόνες, κι έτσι η τράπεζα θα αναχρηματοδοτήσει 114 πελάτες της, που είχαν επενδύσει σε περίπλοκα τραπεζικά προϊόντα σταθερού εισοδήματος, μεταξύ 2013 και 2017, με συνέπεια να χάσουν χρήματα.

Η τράπεζα συμφώνησε επίσης να δώσει στους πελάτες που παραμένουν δεσμευμένοι με αυτά τα προϊόντα, τη δυνατότητα, να απεμπλακούν από τις συγκεκριμένες επενδύσεις χωρίς κόστος.

Κατόπιν της έρευνας από την Αυστραλιανή Επιτροπή, η Citi σταμάτησε από την 1η Ιανουαρίου 2018 να πουλάει τέτοια προϊόντα στους πελάτες της, χωρίς να τους παρέχει πρώτα τις κατάλληλες οικονομικές προσωπικές συμβουλές και χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την προσωπική κατάσταση του καθενός.

Μέχρι στιγμής, η τράπεζα έχει ολοκληρώσει το 75% αυτών των αποζημιώσεων, ενώ αντιμετωπίζει και μία αγωγή από τη ρυθμιστική αρχή για αύξηση κεφαλαίου το 2015.

Είναι, πάντως, παρήγορο ότι έστω και καμιά εκατοστή άτομα θα πάρουν πίσω λεφτά από μία τράπεζα.

Και ήταν επίσης μία παρηγοριά ότι δεν έβρεξε τελικά τη Δευτέρα, απλά είχε ήλιο και συννεφιά στον Μπάτη που κατέβηκα για βουτιά.

Όπως και στα τέλη Φλεβάρη που δεν είχε χιονίσει τελικά και είχε μόνο εκείνο τον θυελλώδη βοριά.

Ούτε δύο μήνες μετά και όλα έχουν αλλάξει πια.

Τουρίστες έκαναν ηλιοθεραπεία και έπιναν τον καφέ τους, ενώ είχε γενικά αρκετό κόσμο στην παραλία για καθημερινή.

Το μόνο που δεν άλλαξε από τον χειμώνα ήταν τα σκουπίδια που ήταν ακόμα εκεί.

Και στον βυθό και στην ακτή.

Μάζεψα λιγοστά από την ακρογιαλιά και τον πυθμένα, αλλά από εκεί που έλεγα ότι θα φωτογραφίσω μόνο αυτά, ένας γύλος, μία πέρκα καλόγριες, χειλούδες, κακαρέλοι σπάροι και σαργοί πόζαραν με χάρη στην υποβρύχια μηχανή.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σε λίγο θα πουν πως σταμάτησαν να δίνουν πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ και τον έβγαλαν από την πρεσβεία επειδή δεν τραβούσε το καζανάκι. Είπαμε, οι ρουφιάνοι και οι προδότες πάντα βρίσκουν τις πιο γελοίες δικαιολογίες. Χώρια που όλοι θεωρούσαν εντελώς φυσιολογικό να ζει ένας άνθρωπος κλεισμένος σε μια πρεσβεία για όλη του τη ζωή. Όπως θεωρούν φυσιολογικό να περάσουν οι πρόσφυγες όλη τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην Αθήνα έριξε χαλάζι σήμερα, οπότε εγώ δεν πήγα για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.