Σκουπίδια, μολυσμένα νερά και χαμένα δίχτυα αλιευτικά

Πιτσιρίκο, πολύ ωραίο αυτό που έγραψες ότι και οι εκλογές ένα έθιμο είναι, αφού ουσιαστικά μας κυβερνούν οι αγορές.

Όπως αποδεικνύεται και από τις συνεργασίες δημοτικών αρχών με επιχειρηματίες, που έχουν γεμίσει με καντίνες και ναυταθλητικές εγκαταστάσεις τις παραλίες.

Και μας ζητούν και την ψήφο τώρα οι εκάστοτε επίδοξοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά έναν κάδο δεν βάζουν στις παραλίες.

Καλά έλεγε κάποτε μία ψυχή να μαζέψουμε όλα τα σκουπίδια από την ακτή και να πάμε να τα αφήσουμε έξω από το δημαρχείο.

Δεν θα γινόταν και τίποτα, άλλωστε, στην Ονδούρα έκαναν κάτι πολύ χειρότερο, βάζοντας φωτιά στο δημαρχείο.

Συγκεκριμένα, έγιναν επεισόδια, καθώς η αστυνομία έριχνε χημικά κατά τη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και την υγεία, που θα οδηγήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις και απώλεια θέσεων εργασίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συνολικά, τέσσερα κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες στην πρωτεύουσα Τεγουσιγκάλπα, ανάμεσά τους και το δημαρχείο από διαδηλωτές με κουκούλες που πετούσαν βόμβες μολότοφ.

Οι διαδηλώσεις έγιναν εν μέσω απεργιών σε σχολεία και νοσοκομεία, επειδή ο πρόεδρος της Ονδούρας και σύμμαχος των ΗΠΑ Juan Orlando Hernandez θέλει να περάσει δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την υγεία και την παιδεία.

Οι υποστηρικτές του αρνούνται ότι αυτά τα δύο νομοσχέδια -που εγκρίθηκαν, αλλά χρειάζονται μία τελική ψήφο για να γίνουν νόμοι- θα ιδιωτικοποιήσουν υπηρεσίες και θα οδηγήσουν σε απολύσεις.

“Αυτοί που διαδηλώνουν δεν έχουν καταλάβει τον νόμο, που δεν λέει πουθενά για απολύσεις” ανέφερε ο Mauricio Oliva, πρόεδρος του Κογκρέσου και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Hernandez.

Να αλλάξουμε, όμως, θέμα και ήπειρο, καθώς το Ιράκ αντιμετωπίζει μία κρίση νερού και σχεδόν όλη η Βασσόρα αρρώστησε το καλοκαίρι του 2018, όπως μεταδίδει το BBC.

Συνολικά, 100 χιλιάδες άτομα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, καθώς υπέστησαν δηλητηρίαση από το μολυσμένο νερό, κι ενώ οι βάλτοι του Ιράκ -που πιστεύεται ότι ήταν οι πραγματικοί Κήποι της Εδέμ- έχουν συρρικνωθεί στο 1/4 της έκτασης που είχαν κάποτε.

Στο βόρειο Ιράκ, ο “φύλακας-άγγελος” του νερού Nabil Musa αγωνίζεται για να προστατέψει το περιβάλλον.

Και σε ένα βίντεο που γύρισε για το BBC, δείχνει πώς όλα τα σκουπίδια μιας χώρας που δεν ξέρει τι είναι η ανακύκλωση και διαθέτει ένα απαρχαιωμένο σύστημα αστικών υποδομών καταλήγουν σε μία απέραντη χωματερή, δίπλα στον ποταμό Τίγρη και τη λίμνη Dukan, με συνέπεια να μολύνεται το πόσιμο νερό.

Ο ίδιος αποκαλεί τη μόλυνση του νερού, καρκίνο και παρομοιάζει τον απέραντο σκουπιδότοπο με ένα τέρας.

Να περάσουμε, όμως, σε ένα άλλο θέμα σχετικό με το νερό, αλλά το θαλασσινό, καθώς οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο για να εντοπίζουν τα χαμένα δίχτυα και άλλο αλιευτικό εξοπλισμό στον βυθό, όπου αποτελούν απειλή για τα κοράλλια, τα ψάρια, τα πουλιά και τα θηλαστικά, ενώ με τα χρόνια διασπώνται και σε μικροπλαστικά, επιδεινώνοντας τη θαλάσσια ρύπανση, όπως αναφέρει το Skynews.

Θα τοποθετείται, λοιπόν, μία συσκευή στο μέγεθος σπιρτόκουτου στα αλιευτικά δίχτυα και θα έχει χαμηλή κατανάλωση μπαταρίας, για να εκπέμπει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό.

Η συγκεκριμένη συσκευή θα στοιχίζει 100 στερλίνες, αλλά το κόστος είναι πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα αξίας χιλιάδων στερλινών αλιευτικά δίχτυα, που ο εντοπισμός τους στον βυθό θα είναι προς το συμφέρον τόσο των ψαράδων, όσο και των περιβαλλοντολόγων.

Κι αυτό διότι θα μπορούν να ανελκύσουν πια τα ghost nets από τον βυθό, έτσι και οι ψαράδες δεν θα έχουν οικονομική ζημία από την απώλεια των διχτυών και η ρύπανση του περιβάλλοντος θα αποφεύγεται, όπως εξήγησε ο Jeff Neasham για το σχετικό εγχείρημα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι συσκευές δεν θα εκπέμπουν συνέχεια για να μην προκαλούν και ηχορύπανση, αλλά μόνο όταν κάποιο σκάφος τις αναζητά, κάτι που θα επιτυγχάνεται μέσω ενός ειδικού συστήματος.

Πολλή θολούρα είχε, εξάλλου, την Τρίτη με τον νοτιά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Παρ’ όλα αυτά, φωτογράφισα μαζί με τις καλόγριες, μελανούρια και σπάρους, γύλο και χάνο, κι ένα κοπάδι μικρές μουρμούρες πάνω από τις ποσειδωνίες.

Οι μουρμούρες πάνε πολλές μαζί μόνο όταν είναι μικρές, ενώ μεγαλώνοντας χάνονται σαν τους παλιούς συμμαθητές.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, δεν θέλω να γίνω μίζερος αλλά, βλέποντας αυτές τις μέρες τι έχουν κάνει οι Καταλανοί στην παραλία της Βαρκελώνης -και όχι μόνο στην παραλία-, σκέφτομαι πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κι εμείς αλλά δεν τα κάναμε. Υπάρχει ένας τρόπος για όλα και θα μπορούσαμε να τον ακολουθήσουμε, αφού τα έχουν κάνει άλλοι πριν από εμάς -και τα έχουν κάνει σωστά-, οπότε δεν βαδίζουμε στα τυφλά. Βέβαια, από την άλλη, υπάρχουν λαοί που υποφέρουν και βασανίζονται, οπότε δεν παραπονιέμαι γιατί -ακόμα και έτσι- ανήκουμε, για την ώρα, στους προνομιούχους. Άντε, να κάνω κι εγώ κάνα μπάνιο, γιατί ωραία είναι η παραλία της Βαρκελώνης αλλά στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερες. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.